|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kubica w F1 - po raz pierwszy pojedzie na GP Węgier!!! |
Autor |
Wiadomość |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-09-2006, 01:31
|
|
|
to podobno BMW proponowało mu 100M$ za sezon (ja mógłbym nawet przebiegac ten dystans wyścigu za te pieniądze ). Co do Kubicy to chyba faktycznie najleiej będzie jak pojeździ jeszcze sezon lub dwa w jakimś gorszym teamie, bez przesadnej presji, a po 2008 kończy siękontrakt Massy i wtedy mógłby zdobyć tytuł w Ferrari .... |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
|
Wysłany: 11-09-2006, 07:54
|
|
|
Nistety nie oglądałem wyścigu (w tym czasie grała Jagiellonia 3:2 z Polonią Warszawa )
Na trybunach ludziska mieli radyjka i cały czas nasłuchiwali jak idzie Robertowi. Po wylądowaniu przez niego na mecie dostał brawa od kibiców
Co tu pisać: BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 08:16
|
|
|
stanik napisał/a: | .......Bo na razie to nie oszukujmy się, ale więcej było w tym szczęścia, a sukces wypracowany w przypadku tego młodego zespołu to zakończenie w pierwszej 10-tce i zdobycie jakiś punktów.
..... |
ale o jakim szczesciu piszesz
Kubica rewelacyjnie wystartowal i zajal od razu trzecia pozycje, potem jego tor jazdy byl perfekcyjny bez zadnych bledow (Massa dwoil sie i troil aby go wyprzedzic) przez caly wyscig i na koniec jeden blad bardzo mlodego zespolu w pit-stop gdzie Alonso wyprzedzil Kubice, a kto powiedzial ze Kubica nie wyprzedzilby Alonso pozniej na torze
Nie bylo w tym wyscigu zadnego szczescia tylko perfekcja i talent.
Nawet jakby zajal czwarta pozycje bylby to wielki sukces, jeszcze raz wielkie brawa |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 08:34
|
|
|
arturro napisał/a: | a kto powiedzial ze Kubica nie wyprzedzilby Alonso pozniej na torze |
raczej marne szanse, zaraz za boxem alonso uciekl kubicy i to sporo, gdyby nie defekt silnika Robert bylby na 4 pozycji co zreszta tak jak napisales bylo by i tak i tak swietnym wynikiem |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 11-09-2006, 09:27
|
|
|
dokladnie o tym szczesciu pisze. Niestetyy ale pomimo ze Robert jechal bezblednie to jednak klasa zawodnika jeszcze nie ta. Zreszta po tym jak Go Alonso wyprzedzil wyjezdzajac z boksu i zanim silnik sie rozsypal, Robert ani razu nie zagrozil Alonso. Poza tym BMW jako samochod, jak juz pisalem wczesniej nie daje jezcze rady z takim autem jak wlasnie Renault z Alonso, czy Ferrari z Schumacherem. Na tym wyscigu nie bylo takiej sytuacji, ale bodajze w GP Wegier Schumacher wyprzedzal Kubice, to Ferrari szlo jakby mialo jakis dopalacz.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 11-09-2006, 09:45
|
|
|
Stanik ale to jest F1 - tu wszystko opiera się na samochodzie (który jest coraz lepszy w przypadku BMW), umiejętnościach (które Kubica ma niemałe) i właśnie własnym szczęściu lub pechu przeciwników.
Czy jak Schumacher zdobędzie mistrzostwo, to też będzie szczęście nowego zespołu? A przecież jak je zdobędzie to TYLKO dzięki pechowi Alonso - w końcu dzięki wybuchowi silnika Renault Schumacher odrobił aż 10pkt! |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 11-09-2006, 10:05
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | dzięki pechowi Alonso - w końcu dzięki wybuchowi silnika Renault Schumacher odrobił aż 10pkt! |
6 pkt - Gdyby Alonso dojechał do mety to by zdobył najprawdopodobniej 6 pkt, pozostałe 4 odrobiłby tak czy inaczej.
... ale to jest własnie sport motorowy, gdzie wygrywa zawodnik tylko wówczas jak ma również dobry samochód czy motor.
ps' zobaczcie jakiego pecha ma w tym sezonie Rossi w MotoGP - na początku sezonu chyba z 3 czy 4 razy nie kończył wyścigu przez motocykl |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 10:07
|
|
|
wcale nie jest tak ze ferrari jest lepsze od bmw bo jak kazdy widzial massa nie mogl sobie poradzic z robertem, a jak juz ten wypalil paliwo odjezdzal od niego na kazdym okrazeniu.
BOZZZE nie piszcie ze KLASA JESZCZE NIE TA!!!! bo ten mlody czlowiek zajal 3 miejsce w trzecim wyscigu (w najgorszym wypadku 4!!!!!) pozostawiajac daleko w tyle utytulowanych wczesniej kierowcow, czy wy/ty tego nie widzicie!!!
napiszcie co mozecie jemu zarzucic oprocz bledu teamu w pit-stopie?
ja uwazam ze to geniusz i przyszly/niedaleki mistrz swiata. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-09-2006, 10:40
|
|
|
Arturro, ale przeciez wiadomo ze jest jednym z... nie wiem, 20-tu najlepszych. Ale wsrod tych 20-tu tez sa gorsi i lepsi (różnice między nimi to ułamki sekund, ale właśnie to jest ciekawe, patrzeć jak kolejno ktoś zdobywając obycia urywa te części sekundy). My tu tylko rozmawiamy. i myslę, że gdyby nie to że Alonso dostał jakąś dziwną karę i przesuneli Go na starcie na 10-te miejsce to Alonso byłby mniej więcej tam gdzie Szumi, czyli 20 sekund przed Robertem (przynajmniej do czasu wybuchu silnika). Na razie wyglądało to tak: Schumacher za 5 sekund Reikkonen potem dluuugo dluuugo nic (15 sekund) i tu pojawia sie nasz Robert a potem różnice już chyba nie były tak duże.
I oczywiscie Ferrari nie jest lepsze dopuki prowadzi go Massa, ale jak wsiadzie Szumi to myślę że BMW zostaje w tyle.
Na pewno Robert jest swietny, ma swietny start. Pokazal we wszystkich dotychczasowych startach ze potrafi juz na poczatku zlapac swietna pozycje. Z Massa pokazal ze potrafi walczyc o ta wypracowana pozycje, ale skoro mowisz ze jest taki swietny to czemu nie mogl odrobic tych 20 sekund straty do Schumiego? Dlaczego zaraz po starcie Szumi i Reikkonen odjezdzali mu po 1-2 sekundy na kazdym okrazeniu? Praktycznie przez 90% wyścigu Massa siedzial mu na ogonie, więc Robert jechal na maxa, a jednak ta przewaga pierwszej dwojki nie niwelowala sie.
Co do przewagi nad Massa, to najwiecej jej przybylo w momencie jak Massa zjechał do boksu na tankowanie a Robert zrobił jeszcze bodaj że jeszcze dwa okrążenia (które to były jego najszybszymi okrążeniami w tym wyścigu) i tutaj wypracował sobie przewage bodajże 3 sekund. A więc nie tyle w tym było techniki, bo jak widać Panowie Robert i Massa są siebie warci, ale raczej zagranie taktyczne całego zespołu. Za to drugi pitstop Roberta z Allonso widać było ze po pierwsze Mechanicy Roberta są minimalnie wolniejsi (paliwa tyle samo, koła też tylko 4) a jednak Robert nie wyjechał przed, tylko równo, a ta ćwiartka sekundy później w przyspieszaniu i Alonso sobie pojechał. I to jest właśnie to obycie z wyścigami, doświadczenie.
A poza tym dochodzi jeszcze element dosyć ważny, Robert jeździł po chyba sobie najlepiej znanym torze w serialu F1. Nie wiem czy zna inny tor tak dobrze jak ten.
W każdym razie czekam z niecierpliwością na Chiny,a to ąz za 3 tygodnie....
Pozdrawiam |
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 11-09-2006, 11:32
|
|
|
stanik, czemu na siłę próbujesz umniejszać sukces Roberta? Sorry ale nie jestem tego w stanie zrozumieć...
stanik napisał/a: | I oczywiscie Ferrari nie jest lepsze dopuki prowadzi go Massa, ale jak wsiadzie Szumi to myślę że BMW zostaje w tyle. |
Czyli rozumiem, że zwycięstwo Massy w Turcji to było tylko złudzenie?
stanik napisał/a: | ale skoro mowisz ze jest taki swietny to czemu nie mogl odrobic tych 20 sekund straty do Schumiego? |
Bo odrobić 20s mając nawet nieco gorszy samochód jest praktycznie niemożliwe, jeżeli przeciwnik jedzie bezbłędnie.
stanik napisał/a: | Dlaczego zaraz po starcie Szumi i Reikkonen odjezdzali mu po 1-2 sekundy na kazdym okrazeniu? |
Znowu: gorszy samochód i dodatkowo WIĘCEJ PALIWA!
stanik napisał/a: | Co do przewagi nad Massa, to najwiecej jej przybylo w momencie jak Massa zjechał do boksu na tankowanie |
A jakie to ma tak naprawdę znaczenie? Massa by bezradny - nie mógł wyprzedzić Roberta jakby się nie starał. Także tutaj znaczenie ma nie przewaga, a pozycja której doskonale bronił Robert. Większa przewaga pozwoliła mu po prostu odetchnąć i jechać spokojniej.
stanik napisał/a: | a ta ćwiartka sekundy później w przyspieszaniu i Alonso sobie pojechał. I to jest właśnie to obycie z wyścigami, doświadczenie. |
Hmmm z tego co ja widziałem sytuację, to Robert MUSIAŁ odpuścić, bo inaczej doszłoby do kolizji z Alonso. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
|
Wysłany: 11-09-2006, 11:39
|
|
|
Dokładnie, Robert doskonale się bronił przed Massą, który niepodważalnie dysponuje lepszym bolidem.
A co do pitstopu to może w przyszłym sezonie i ten element walki dopracują. Można by zatrudnić polskich mechaników, są szybcy tylko istnie ryzyko, że przemalują w tak zwanym między czasie bolid, przebiją numery i wystawią na allegro jako autko nie katowane, jeżdżone przez babcie do kościoła |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-09-2006, 12:07
|
|
|
alż mi przez myśl nawet nie przeszło umiejszanie tego sukcesu.
Ja tylko wygłaszam swoją opinie, z którą każdy ma prawo się nie zgodzić, że samochód BMW + Kubica nie jest jeszcze zbytnio w stanie skutecznie powalczyć o pierwszą lokate z samochodami Ferrari + Schumacher, Renault + Alonso czy Mercedes + Raikkonen. Ale niewątpliwie to co zrobił Robert jest ogromnym sukcesem, tak samo jak ogromnym sukcesem byłoby miejsce 4 , 5 czy nawet 6.
Cytat: | "Hmmm z tego co ja widziałem sytuację, to Robert MUSIAŁ odpuścić, bo inaczej doszłoby do kolizji z Alonso" |
A co to znaczy ze musial odpuscic? Dla mnie to oznacza, że bardziej doświadczony Alonso potrafił stworzyć sytuacje (albo ją wykorzystać w taki sposób) że miej doświadczony kierowca odpuszcza nie chcąc spowodować kolizji.
Pozdrawiam |
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
|
|
|
 |
CichyTom [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 13:48
|
|
|
CichyTom napisał/a: | Ani rów, ani wał, ani burza, ani susza,
ani guma, ani dżuma, ani Szwab, ani Włoch,
ani inteligent, ani żaden kłoch,
ani zakręt ostry, ani nieżyt postny,
ani wdzięki Ani, ni zderzaki Hani,
słoń go nie powstrzyma, ani nawet słonica,
gdy wyprzedzać zacznie najszybsiejsza Kubica !!!!. |
Jak zajmie 1 miejsce, to dopiszę resztę... , czyli mam mnóstwo czasu |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 14:31
|
|
|
nie wiedziałem że kiedys tego dozyję
tera mozna umierać
-Polak był w kosmosie
-Polak miał 9 promili we krwii
-Polak był na pudle w zawodach F1 |
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 14:34
|
|
|
CichyTom napisał/a: | słoń go nie powstrzyma, ani nawet słonica,
gdy wyprzedzać zacznie najszybsiejsza Kubica !!!!. | rewelka prosimy o jeszcze |
|
|
|
 |
|
|