problem "odparowywania szyb" |
Autor |
Wiadomość |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2010, 09:57
|
|
|
wowo napisał/a: | Myślę. że pomiar powinien być wykonywany przy ustawieniach klimy na auto | na pewno byłoby mniej wątpliwości, ale wyniki też dużo pokazują. Jeśli nastawa jest na 17 to po wyjeździe z ogrzewanego garażu grzanie powietrza do 28 jest cokolwiek bez sensu. wojas_wa, jak masz dalej dostęp do tego zmyślnego urządzenia to zrób kiedyś w trasie poodbny pomiar bez wyjazdu z ogrzewanego garażu i nastawiami klimy na auto. Mogła mieć za słabą siłę nadmuchu i nadrabiała temperaturą, ale na pewno nie powinno być takich różnic. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
Auto: Glonojad
|
Wysłany: 09-02-2010, 10:27
|
|
|
ja bym pojechał do ASo i po co bawić się samemu w jakieś pomiary ,nowy samochód to niech się wykażą |
_________________ Japończyk ze styropianu i dykty .
 |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 09-02-2010, 11:26
|
|
|
wojas_wa napisał/a: | jeszce nikt nie obalił metody i skali Vickersa twardości minerałów a pokazuje ona jedną zależność również wobec innych materiałów, w skrócie brzmi ona tak "tyko twardszy materiał rysuje miękkszy-nigdy odwrotnie !"...i kuniec gdybania |
A czy nie ma tam przypadkiem ,kolego,warunków w jakich się bada daną próbkę (temperatura otoczenia,temperatura próbki itd)?? No wiesz,woda Cie nie skaleczy ale ostry sopel może...a jak spadnie z dachu to głowę rozbije na pewno-ot tylko stan skupienia się zmienił tego samego materiału.... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 09-02-2010, 13:39
|
|
|
Steff napisał/a: | ja bym pojechał do ASo i po co bawić się samemu w jakieś pomiary ,nowy samochód to niech się wykażą | i usłyszysz Panie, Ten Typ Tak Ma, na początku trza grzać to grzeje, później robi się cieplej to chłodzi. Wszystko OK. Myślisz, że ASO ma takie termometry? |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2010, 20:12
|
|
|
rezon napisał/a: | Steff napisał/a: | ja bym pojechał do ASo i po co bawić się samemu w jakieś pomiary ,nowy samochód to niech się wykażą | i usłyszysz Panie, Ten Typ Tak Ma, na początku trza grzać to grzeje, później robi się cieplej to chłodzi. Wszystko OK. Myślisz, że ASO ma takie termometry? | ma bo mi mierzyli temp. wydmuchiwanego powietrza z nawiewów |
 |
|
|
|
 |
wojas_wa
Forumowicz
Auto: intense plus model 2010
|
Wysłany: 09-02-2010, 21:09
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | A czy nie ma tam przypadkiem ,kolego,warunków w jakich się bada daną próbkę (temperatura otoczenia,temperatura próbki itd)?? No wiesz,woda Cie nie skaleczy ale ostry sopel może...a jak spadnie z dachu to głowę rozbije na pewno-ot tylko stan skupienia się zmienił tego samego materiału.... | dobrze kombinujesz ale nie z wodą i 3ema stanami skupienia, rzecz tyczy się minerałów i napewno powinna tyczyć się skrobaczki zimą, no nie będę jej q-wa latem używał...szyba też nie powinna być bardziej miękka niż zmrożony plastik, chyba że jest plastikowa... |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2010, 21:17
|
|
|
Specjalnie przyjrzałem sie szybie w aucie mojej żony z tym że tam nie skrobie a od razu włączam wycieraczki i jak tak dalej pójdzie to za rok trzeba ją będzie wymienić bo jest pełno rys ,także chyba z roku na rok te materiały są coraz gorsze ,albo kupujemy kiepskie samochody . W volvo nie widziałem żadnych rys nawet w nocy a skrobałem ją 4 lata .
Czort wie |
 |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 09-02-2010, 22:06
|
|
|
wojas_wa napisał/a: | dobrze kombinujesz ale nie z wodą i 3ema stanami skupienia |
Przykład tylko...Można by mnożyć.Jeżeli woda to nie minerał to plastik chyba też nie... |
|
|
|
 |
wojas_wa
Forumowicz
Auto: intense plus model 2010
|
Wysłany: 09-02-2010, 22:43
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | plastik chyba też nie... | raczej napewno nie, ale to powinien być i ...będzie ból producenta skrobaczki, nie mój..nie rozkminiam tematu, bo jak rysy będą mi przeszkadzać to znajdę sposób by je wyeliminować , idzie o fakty, a są one takie, że plastik rysuje szkło....dodam tylko na pobudzenie Mitsoproducentów : W FORDZIE NIE SKROBAŁEM ! |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
|
Wysłany: 10-02-2010, 00:44
|
|
|
wojas_wa napisał/a: | karol_alasz napisał/a: | plastik chyba też nie... | raczej napewno nie, ale to powinien być i ...będzie ból producenta skrobaczki, nie mój..nie rozkminiam tematu, bo jak rysy będą mi przeszkadzać to znajdę sposób by je wyeliminować , idzie o fakty, a są one takie, że plastik rysuje szkło....dodam tylko na pobudzenie Mitsoproducentów : W FORDZIE NIE SKROBAŁEM ! | bo miałeś szybę podgrzewaną |
 |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
|
Wysłany: 10-02-2010, 10:39
|
|
|
Steff napisał/a: | bo miałeś szybę podgrzewaną |
On to z pewnością wie....dlatego napisał,że pobudzenie. Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem...a jeszcze większy żal to taki ,że tego typu szyby produkują w Polsce... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 10-02-2010, 12:18
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem... |
Widocznie jest to zależne od rynku zbytu...... Mój ma wiązkę z podgrzewaniem przedniej szyby (co prawda nie calej bo tylko dolnej części ale ma), misiek zakupiony w Szwecji.
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
|
Wysłany: 10-02-2010, 21:26
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | Steff napisał/a: | bo miałeś szybę podgrzewaną |
On to z pewnością wie....dlatego napisał,że pobudzenie. Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem...a jeszcze większy żal to taki ,że tego typu szyby produkują w Polsce... | zawsze jest coś za coś ,miałem modneło i focusa kiedyś i nigdy więcej forda zardzewiały oba w dwa lata jak 20 letnie polonezy |
 |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 10-02-2010, 22:18
|
|
|
Steff napisał/a: | karol_alasz napisał/a: | Steff napisał/a: | bo miałeś szybę podgrzewaną |
On to z pewnością wie....dlatego napisał,że pobudzenie. Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem...a jeszcze większy żal to taki ,że tego typu szyby produkują w Polsce... | zawsze jest coś za coś ,miałem modneło i focusa kiedyś i nigdy więcej forda zardzewiały oba w dwa lata jak 20 letnie polonezy |
Miałem Mondeo i powiem tak. Mam taka leciutką górkę przed wjazdem do garażu i pewnego pięknego dnia samochód mi uciekł uderzając w framugę drzwi od garażu. Efekt pionowe wgniecenie, zdarty lakier do blachy i odrapania na szerokość 10cm. Przez 2 lata jeździłem takim samochodem i zero, rdzy i czy czegokolwiek innego. Mondeo mkIII przed liftingiem miało znany problem z rdzewieniem tylnych drzwi od dołu, ale tylko tyle. |
|
|
|
 |
regon
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
|
Wysłany: 10-02-2010, 22:36
|
|
|
Witam, niedawno wysłałem zapytanie ile kosztuje elektrycznie podgrzewna szyba do MO z 2009 roku i otrzymałem odpowiedź, iż "koszt szyby to ok 620 zł SEKURIT plus 130 montaż". Może ktoś zna speca od elektryki MO? |
|
|
|
 |
|