Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem "odparowywania szyb"
Autor Wiadomość
rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-02-2010, 09:57   

wowo napisał/a:
Myślę. że pomiar powinien być wykonywany przy ustawieniach klimy na auto
na pewno byłoby mniej wątpliwości, ale wyniki też dużo pokazują. Jeśli nastawa jest na 17 to po wyjeździe z ogrzewanego garażu grzanie powietrza do 28 jest cokolwiek bez sensu. wojas_wa, jak masz dalej dostęp do tego zmyślnego urządzenia to zrób kiedyś w trasie poodbny pomiar bez wyjazdu z ogrzewanego garażu i nastawiami klimy na auto. Mogła mieć za słabą siłę nadmuchu i nadrabiała temperaturą, ale na pewno nie powinno być takich różnic.

Steff 
Forumowicz

Auto: Glonojad
Wysłany: 09-02-2010, 10:27   

ja bym pojechał do ASo i po co bawić się samemu w jakieś pomiary ,nowy samochód to niech się wykażą

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 09-02-2010, 11:26   

wojas_wa napisał/a:
jeszce nikt nie obalił metody i skali Vickersa twardości minerałów a pokazuje ona jedną zależność również wobec innych materiałów, w skrócie brzmi ona tak "tyko twardszy materiał rysuje miękkszy-nigdy odwrotnie !"...i kuniec gdybania

A czy nie ma tam przypadkiem ,kolego,warunków w jakich się bada daną próbkę (temperatura otoczenia,temperatura próbki itd)?? No wiesz,woda Cie nie skaleczy ale ostry sopel może...a jak spadnie z dachu to głowę rozbije na pewno-ot tylko stan skupienia się zmienił tego samego materiału....

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 09-02-2010, 13:39   

Steff napisał/a:
ja bym pojechał do ASo i po co bawić się samemu w jakieś pomiary ,nowy samochód to niech się wykażą
i usłyszysz Panie, Ten Typ Tak Ma, na początku trza grzać to grzeje, później robi się cieplej to chłodzi. Wszystko OK. Myślisz, że ASO ma takie termometry?

Steff 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2010, 20:12   

rezon napisał/a:
Steff napisał/a:
i usłyszysz Panie, Ten Typ Tak Ma, na początku trza grzać to grzeje, później robi się cieplej to chłodzi. Wszystko OK. Myślisz, że ASO ma takie termometry?
ma bo mi mierzyli temp. wydmuchiwanego powietrza z nawiewów

wojas_wa 
Forumowicz

Auto: intense plus model 2010
Wysłany: 09-02-2010, 21:09   

karol_alasz napisał/a:
A czy nie ma tam przypadkiem ,kolego,warunków w jakich się bada daną próbkę (temperatura otoczenia,temperatura próbki itd)?? No wiesz,woda Cie nie skaleczy ale ostry sopel może...a jak spadnie z dachu to głowę rozbije na pewno-ot tylko stan skupienia się zmienił tego samego materiału....
dobrze kombinujesz ale nie z wodą i 3ema stanami skupienia, rzecz tyczy się minerałów i napewno powinna tyczyć się skrobaczki zimą, no nie będę jej q-wa latem używał...szyba też nie powinna być bardziej miękka niż zmrożony plastik, chyba że jest plastikowa...

Steff 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2010, 21:17   

Specjalnie przyjrzałem sie szybie w aucie mojej żony z tym że tam nie skrobie a od razu włączam wycieraczki i jak tak dalej pójdzie to za rok trzeba ją będzie wymienić bo jest pełno rys ,także chyba z roku na rok te materiały są coraz gorsze ,albo kupujemy kiepskie samochody . W volvo nie widziałem żadnych rys nawet w nocy a skrobałem ją 4 lata .
Czort wie

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 09-02-2010, 22:06   

wojas_wa napisał/a:
dobrze kombinujesz ale nie z wodą i 3ema stanami skupienia

Przykład tylko...Można by mnożyć.Jeżeli woda to nie minerał to plastik chyba też nie...

wojas_wa 
Forumowicz

Auto: intense plus model 2010
Wysłany: 09-02-2010, 22:43   

karol_alasz napisał/a:
plastik chyba też nie...
raczej napewno nie, ale to powinien być i ...będzie ból producenta skrobaczki, nie mój..nie rozkminiam tematu, bo jak rysy będą mi przeszkadzać to znajdę sposób by je wyeliminować :lol: , idzie o fakty, a są one takie, że plastik rysuje szkło....dodam tylko na pobudzenie Mitsoproducentów : W FORDZIE NIE SKROBAŁEM !

Steff 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2010, 00:44   

wojas_wa napisał/a:
karol_alasz napisał/a:
plastik chyba też nie...
raczej napewno nie, ale to powinien być i ...będzie ból producenta skrobaczki, nie mój..nie rozkminiam tematu, bo jak rysy będą mi przeszkadzać to znajdę sposób by je wyeliminować :lol: , idzie o fakty, a są one takie, że plastik rysuje szkło....dodam tylko na pobudzenie Mitsoproducentów : W FORDZIE NIE SKROBAŁEM !
bo miałeś szybę podgrzewaną :wink:

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 10-02-2010, 10:39   

Steff napisał/a:
bo miałeś szybę podgrzewaną

On to z pewnością wie....dlatego napisał,że pobudzenie. Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie :roll: Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem...a jeszcze większy żal to taki ,że tego typu szyby produkują w Polsce...

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 10-02-2010, 12:18   

karol_alasz napisał/a:
Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem...

Widocznie jest to zależne od rynku zbytu...... Mój ma wiązkę z podgrzewaniem przedniej szyby (co prawda nie calej bo tylko dolnej części ale ma), misiek zakupiony w Szwecji.

Pozdr.

Dominik

Steff 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2010, 21:26   

karol_alasz napisał/a:
Steff napisał/a:

On to z pewnością wie....dlatego napisał,że pobudzenie. Tego właściwie jednego zazdroszczę fordom-tej szyby w zimie :roll: Już nie raz omieszkałem wtrącić ,że przydałby się jakiś zamiennik do Mitsu z wtopieniem...a jeszcze większy żal to taki ,że tego typu szyby produkują w Polsce...
zawsze jest coś za coś ,miałem modneło i focusa kiedyś i nigdy więcej forda ;) zardzewiały oba w dwa lata jak 20 letnie polonezy

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 10-02-2010, 22:18   

Steff napisał/a:
karol_alasz napisał/a:
Steff napisał/a:

zawsze jest coś za coś ,miałem modneło i focusa kiedyś i nigdy więcej forda ;) zardzewiały oba w dwa lata jak 20 letnie polonezy

Miałem Mondeo i powiem tak. Mam taka leciutką górkę przed wjazdem do garażu i pewnego pięknego dnia samochód mi uciekł uderzając w framugę drzwi od garażu. Efekt pionowe wgniecenie, zdarty lakier do blachy i odrapania na szerokość 10cm. Przez 2 lata jeździłem takim samochodem i zero, rdzy i czy czegokolwiek innego. Mondeo mkIII przed liftingiem miało znany problem z rdzewieniem tylnych drzwi od dołu, ale tylko tyle.

regon 
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
Wysłany: 10-02-2010, 22:36   

Witam, niedawno wysłałem zapytanie ile kosztuje elektrycznie podgrzewna szyba do MO z 2009 roku i otrzymałem odpowiedź, iż "koszt szyby to ok 620 zł SEKURIT plus 130 montaż". Może ktoś zna speca od elektryki MO?

Odpowiedz do tematu