zapieczona świeca |
Autor |
Wiadomość |
qubex [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2007, 14:59 zapieczona świeca
|
|
|
witam, mam problem..
wczoraj wymienialem swiece w swoim Colcie 1.5 V8 `90 rok.. i mam problem.. bo 3 poszly bez wiekszego problemu (juz nie wspominam o tym ze dwie z nich mialy lekka rdze miedzy gwintem a ceramika - nie wiem czy ktos je wymienial od nowosci w ogole.. :/) ale czwarta swieca ni huhu nie drgnie nawet.. jeden klucz polamalem.. drugi taki nasadowy.. ktory zeby sie nie slizgal to mlotkiem nawet wbijalem.. nic nie daje.. bylem u mechanika to sprobowal, stwierdzil zebym przyjechal po weekendzie bo sa dwie mozliwosci.. albo swieca sie wykreci albo urwie.. jak wykreci to ok a jak urwie to lepiej zeby po weekendzie zeby auto nie stalo przez weekend pod zakladem.. no i jak sie urwie to sie wiaze z powaznymi kosztami
probowalem odkrecac i na zimnym i na cieplym silniku.. co chwila pryskam jakims odrdzewiaczem.. ale dalej nic nie daje.. wpadlem na pomysl ze moze ktos byl na tyle "genialny" ze posmarowal tam gwint LOCKTITE`m czy jak to sie nazywa - do klejenia gwintow.. i boje sie ze poprostu swieca sie urwie przy odkrecaniu..
macie jakies pomysly co z tym zrobic? albo jakies porady? czy moze jak juz sie urwie to lepiej kupic jakas uzywana glowice? jest sens?
bo ja sie zalamalem jak mi wyliczyl mechanik ze rozkrecenie silnika, wymiana, szlif glowicy itd to wyjdzie jakies 500 zl
moze ktos mial podobne problemy? bo na forum szukajka nic nie wyszukalem |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 09-03-2007, 16:21
|
|
|
w FAQ opis jak ci zostana reszti tzn sama tulejka od swiecy ---- ale glowa do gory
Po pierwsze silnik ma byc zimny podrugie odpalasz na jakies 15 s odczekaj aby cieplo nagrzalo glowice ok 10 sekund /glowica jest z alu swieca jest stalowa - inna rozszerzalnosc/ i dobry klucz w dlon /najlepiej nasadka + grzechotka/ i zrywem ---- musi puscic |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
qubex [Usunięty]
|
Wysłany: 12-03-2007, 15:04
|
|
|
uffffff udalo sie! codziennie psikalem PENETRUSem, odpalalem na chwile.. i dzisiaj u mechanika w koncu sie udalo.. duuuuuuuzym kluczem.. i po paru minutach poszlo.. myslalem ze swieca poszla.. ale sie udalo wykrecic.. fakt ze swieca byla peknieta ale to nie o to chodzi w sensie ceramika.. ale pare stow do przodu
PS. dzieki wojmi1 za szybka odpowiedz |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 12-03-2007, 15:27
|
|
|
Nema problema -- niedawno sam cwiczylem grunt ze poszlo |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-03-2007, 18:07
|
|
|
Cytat: | pare stow do przodu |
Aha. Tylko nie kupuj tych amortyzatorów na tył. Sprawdź najpierw. |
|
 |
qubex [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2007, 00:34
|
|
|
no wiem wiem, dzieki tez za pomoc Serek a te pare stow do przodu to i tak bedzie dopiero w nastepnym miesiacu po wyplacie, teraz tylko teoretycznie one sa no i oczywiscie najpierwsprawdze zawieche z tylu i wtedy pomyslim co trzeba.. dzieki w kazdym razie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-03-2007, 00:50
|
|
|
qubex, zmien avatar. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
qubex [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2007, 21:58
|
|
|
ok zmienione nie wiedzialem ze nie moze byc braku cenzury w avarcie.. sorka :/ |
|
|
|
 |
|