|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Szarpana jazda po wymianie filtra DPF |
Autor |
Wiadomość |
POI
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III Instyle 2.3D AWD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-01-2017, 17:40 Szarpana jazda po wymianie filtra DPF
|
|
|
Outlander III Instyle, 2.3D, AWD, automat
Witajcie,
Po kilku różnych zabiegach doraźnych musiałem wymienić filtr DPF. Wczoraj odebrałem auto ze zregenerowanym filtrem (metodą wypalania w wysokiej temperaturze w piecu przez 8h). Na naprawę jest 12m-cy gwarancji.
Dzisiaj ASO "ustawiło na komputerze adaptację nowego filtra i wyzerowało czujnik różnicy ciśnień".
Wszystko byłoby ok, gdyby nie objaw, że auto szarpie podczas powolnego zwalniania pedału gazu np. z prędkości 80km do 60km. Szarpie, jakby się dławiło, jakby były zapowietrzone przewody, albo jakby zaraz miało zgasnąć. Objaw ma miejsce wyłącznie przy jeździe na automacie i nie jest widoczny, jak zmieniam biegi manetkami sam i jak jadę na tempomacie. Dynamiczne przyspieszanie idzie płynnie. Tylko zwalnianie na automacie.
Dodam jeszcze, że niedawno ASO czyściło EGR, a po wymianie DPF wczoraj serwis wymienił olej na Mobil dla silników z filtrem.
Macie jakieś pomysły? Czy wymiana filtra ma wpływ na takie działanie silnika? |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 14-01-2017, 20:33
|
|
|
Problemy z filtrem DPF legły u podstaw mojej decyzji o definitywnym rozstaniu z silnikami Diesla. Nie będę rozpisywał szczegółowo, bo to inna marka, inny czas, chociaż problemy podobne, jeśli nie te same - mając na uwadze poniesione koszty napraw. Oczywiście nie chodzi mi o krytykę ON, bo jeśli ktoś robi 100kkm rocznie (a znam) to wybór Diesla w leasing na 3 czy nawet 2 lata jest w pełni uzasadniony. Mam nadzieję, że grono znawców tematu udzieli trafnych wskazówek, tak abyś kolego POI, nie został skazany na ASO, z wielu względów… |
Ostatnio zmieniony przez SK666 15-01-2017, 21:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
POI
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2017, 19:48
|
|
|
...jednak na manetkach biegów również szarpie. Tylko przy stałym poziomie gazu (nie podczas przyspieszania). Dodatkowo słychać "bzyczenie" spod podwozia - odgłos podobny do działania transformatora, ale słyszalny wyłącznie po uruchomieniu silnika. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 16-01-2017, 18:56
|
|
|
Witam
Pozostaje tylko komputer i sp[rawdzenie parametrow jakie ma dpf i nagromadzenie sadzy.
Moze to byc rowniez przypadkowa inna usterka.
Wszystko kreci sie wokol komputera i sprawdzaniu parametrow |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
POI
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2017, 22:32
|
|
|
No i się wyjaśniło...
Podczas wymiany DPFa demontowana była też rura pomiędzy intercoolerem a sprężarką i w ponownym montażu nie założono dwóch ważnych oringów. W efekcie układ był rozszczelniony, a silnik się dusił.
Niestety w naprawie filtrów polegli. Za to brawo ASO Wrocław! Szybka reakcja i solidna naprawa. Wredne oringi do kupienia w ASO tylko w zestawie z rurą i to za sporą kasę.
Na dziś Outlander ma prawie nowy filtr (3bary na wylocie) i jeździ jak z salonu. Co ważne nie dymi. Całość nie tania, ale w pełni legalna i mam nadzieję, że posłuży na lata.
Jak ktoś chciałby więcej szczegółów, proszę na priva. |
|
|
|
 |
|
|