Ogrzewanie gazowe a termostat |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 30-11-2017, 18:28 Ogrzewanie gazowe a termostat
|
|
|
Cześć
Mam duży dom ogrzewany gazem z sieci ciepłowniczej. Regulacja temperatury wody i ciepła odbywa się po przez pokrętło potencjometra na piecu dwufunkcyjnym. Najniższa temperatura jaką mogę ustawić na piecu to 26 St. C. Wtedy kaloryfera są chłodne. A w domu temperatura jest zależna od pogody.
Chciałabym ustawiać temperaturę do której piec będzie grzał, np. 23 St. C wewnątrz domu.
Co mi jest potrzebne ?
Termostat i jakieś czujniki w pokojach ?
Czy po montażu termostatu nie będzie problemu z grzaniem wody do mycia ?
Czy palenie w kominkach nie będzie "ogłupiało" termostat ?
Dzięki |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
Auto: MSS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-11-2017, 19:24
|
|
|
Olivia takie coś będzie potrzebne: https://www.google.pl/sea...sNc_i8AeG-JOgCQ
Może też i coś więcej w zależności co za automatykę ten piec już posiada. Kominek może oszukiwać czujnik (w zależności gdzie on (czujnik) będzie zamontowany), z ciepłą wodą problemu nie będzie, bo piece dwufunkcyjne mają "priorytet ciepłej wody". |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
|
Wysłany: 30-11-2017, 23:26
|
|
|
Pewnie dużo zależy od tego jaki masz piec. Myślę, że spokojnie można dobrać regulator temperatury, który będzie sterował zdalnie załączaniem/wyłączaniem pieca przy zadanych wartościach temperatury. Nie ma to wpływu na wodę do mycia. Mam taki sterownik i sprawdza się całkiem dobrze. Ustawiasz sobie dowolnie w jakich godzinach ma trzymać pożądaną przez ciebie temperaturę. Fajne, prawie bezobsługowe (poza pierwszym wysterowaniem) urządzenie. |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-12-2017, 08:36
|
|
|
Do większości pieców masz sterowniki - pogodowe lub pokojowe. Pierwszy jest lepszy bo uwzględnia zmiany temp. zewnętrznej (dodatkowa czujka na zewnątrz). Sporo z producentów robi już sterowniki bezprzewodowe, więc można próbować je ustawiać w różnych miejscach bo oczywiście kominek będzie miał wpływ na działanie - w sensie tam gdzie jest będzie gorąco a jak sterownik będzie w pobliżu to i kocioł się nie włączy.
Podaj namiary na piec to będziemy radzić dalej. |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 01-12-2017, 13:30
|
|
|
Piec mam marki "Brotje". To marka handlowa niemieckiego "BIMs PLUS".
Czujki muszą być bezprzewodowe ponieważ ja mam duży metraż i nie wyobrażam sobie ciągnięcia kabli po całym domu. Z racji że mam w domu bardzo dużo elektroniki w postaci radiostacji, namierników i anten nadawczo-odbiorczych wolę aby termostat komunikował się z czujkami na wąskiej częstotliwości aby nie było zakłóceń.
Po termostacie oczekuje że w danym pomieszczeniu będę mogła ustawić indywidualnie temperaturę z uwagi na to że nie wszystkie pokoje używam oraz ze względu na elektronike.
Obecnie regulacje temperatury w domu odbywa się przez regulacje na piecu. Jest to o tyle kiepskie że w całym mieszkanku mam tak samo ciepło, tj. staram się utrzymywać między 24 - 26 st. C. Nie mam żadnej regulacji grzania na kaloryferach. Może zamontować jakie termostaty mechaniczne typu pokrętło ?
To chyba (aż) tyle. |
|
|
|
 |
scotch_
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
|
Wysłany: 01-12-2017, 14:07
|
|
|
Olivia, ja miałem taką czujkę tyle że współpracowała z piecem na eko. Przed pompką zamontowany był zawór elektromagnetyczny, którym sterowała czujka pokojowa. Rozwiązanie fajne bo temperatura w pomieszczeniu wahała się +/- 0.25 stopnia. ALE, gdy temperatura zadana nie była poniżej lub powyżej tych wartości to kaloryfery były zimne pomimo tego, że piec chodził. Elektrozawór zamykał obieg i lipa. Wkurzało mnie to strasznie bo zimą w takim pomieszczeniu pomimo tego że było w nim 23,5 stopnia to nie można powiedzieć żeby było to czuć. Zatem szybka decyzja, demontaż ustrojstwa i zamontowany został na każdym kaloryferze termostat. Trzy dni nauki na ile ustawić w zależności od pogody i jest super. Piec stary bo ma już 10 lat i za jakiś czas pójdzie do wymiany. Przez te lata postęp w dziedzinie automatyki to kosmos, ale nie wiem czy zdecyduje się na czujki. Poza tym nie jestem pewien - bo specem nie jestem - czy czujników może być więcej niż jeden (chodzi mi o wewnętrzne) Koszt "pokrętła" - to grosze a w twojej sytuacji spróbowałbym pójść tym tropem. Aha i ogrzewam 190 m2 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-12-2017, 14:34
|
|
|
Olivia napisał/a: | Czujki muszą być bezprzewodowe |
Olivia napisał/a: | Po termostacie oczekuje że w danym pomieszczeniu będę mogła ustawić indywidualnie temperaturę |
to nie tak
jest jeden (góra dwa) sterowniki do pieca - one są sterowane w oparciu o temp. zewnętrzną lub tylko wewnętrzną i można tylko w jednym (dwóch) miejscach to ustawić
(w przypadku dwóch kocioł musi mieć albo dodatkowy zawór mieszający albo dwie nagrzewnice)
jeśli chodzi o regulację w pokoju, to nie znam takiej bezprzewodowej (co nie znaczy, że nie ma) bo niemal wszyscy ciągną kable wcześniej i taki regulator działa na zupełnie innej zasadzie
kocioł nie jest stanie sterować pojedyńczym obwodem grzewczym, więc w przypadku grzejników zakłada się głowice termostatyczne a w przypadku podłogówki się ustawia głowicę na danym obiegu w rozdzelaczu wraz ze sterowaniem albo przez kapilarę wbudowaną w podłogę albo przez zdalny czujnik |
|
|
|
 |
mah00ni
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 v6 Avance 2002r.
|
Wysłany: 01-12-2017, 14:41
|
|
|
Grzejniki są dolnozasilane (przyłącze rurek od zasilania i powrotu wody jest na dole grzejnika)?
Jeśli tak, to taki grzejnik powinien być wyposażony w głowicę termostatyczną, za pomocą której regulujemy temperaturę w danym pomieszczenie w sposób mechaniczny.
Dodatkowo powinien być zamontowany sterownik pokojowy dobowy lub najlepiej tygodniowy, na którym można zaprogramować tryb grzania w zależności od tego kiedy jesteśmy w domu, grzanie na weekend, tryb nocy, etc.. Może on być w wersji bezprzewodowej i również z opcją sterowania kotłem za pomocą aplikacji android/iOS.
[ Dodano: 01-12-2017, 14:44 ]
Olivia napisał/a: |
Czy palenie w kominkach nie będzie "ogłupiało" termostat ?
|
Czy te dwa obiegi grzewcze są ze sobą połączone (gazowy i kominek)? Czy to odrębne instalacje?
[ Dodano: 01-12-2017, 14:47 ]
Olivia napisał/a: |
Czy po montażu termostatu nie będzie problemu z grzaniem wody do mycia ?
|
Nie ma to wpływu, ciepła woda użytkowa ma w każdym kotle gazowy dwufunkcyjnym priorytet. |
_________________ Mitsubishi Galant Avance 2.5 v6 2002r. - http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=100175 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 01-12-2017, 21:00
|
|
|
https://www.broetje.pl/produkt/regulatory/
masz tutaj regulatory radiowe, trzeba tylko popytać serwisanta twojego kotła czy będzie to ze sobą kompatybilne,
taki sterownik radiowy najlepiej umieścić w pomieszczeniu który powinien mieć najwyższą temperaturę (oczywiście z dala od pokojów ogrzewanych kominkiem) lub który najszybciej się wychładza (np. gdzieś na rogu domu) , w pozostałych pomieszczeniach montujesz na kaloryferach głowice termostatyczne
w pokojach w których ma być najniższa temperatura głowice odetną ogrzewanie, obieg się zmniejszy w związku z tym pozostałe pokoje będą się szybciej nagrzewać, czujka jako ostatnia powinna wyłączyć kocioł |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 02-12-2017, 00:30 Re: Ogrzewanie gazowe a termostat
|
|
|
Olivia napisał/a: | Cześć
Chciałabym ustawiać temperaturę do której piec będzie grzał, np. 23 St. C wewnątrz domu.
i |
Temperatura jest specyficzną wielkością fizyczną. W domu jest przestrzenny i zmienny w czasie rozkład temperatury (powietrza, ścian, stropów). Co za tym idzie, powietrze w środku salonu może mieć zdecydowanie wyższą temperaturę niż ściany. Dom może się szybko wychładzać (jak ma małą stałą czasową/jest słabo docieplony) i jak wybierzesz źle miejsce pomiaru temperatury, to właśnie efekt będzie taki, że czujnik wskazuje 23 st., ale np. uśredniona temperatura w pomieszczeniu to. 18 st.
Przy wszystkich powyższych radach miałbym to na uwadze (a najlepiej posłuchałbym gulgulq i skonsultował sprawę z serwisantem/specjalistami bezpośrednio na miejscu). |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 02-12-2017, 21:32
|
|
|
Tak, grzejniki są z podłączeniem u dołu.
To są zwykłe kominki pokojowe. Sam dom pochodzi z wieku XIX a założenie dworku, datuje się na wiek XIV. Przy czym dom był w wieku poprzednim, w latach 30-tych przebudowywany. To samo miało miejsce w latach 60-tych a na samym końcu przez mojego tatę, w latach 90-tych do stanu pierwotnego.
Ogrzewanie gazowe zostało założone w 2002 roku dzięki miejscowym władzom. Wcześniej było ogrzewane węglem z kotłowni która znajduje się na naszym terenie. Nie mniej jednak taki typ ogrzewania to był mankament, ponieważ grzano słabo aby w budynkach administracyjnych i przemysłowych nie było za gorąco.
Dziękuje serdecznie za odpowiedzi. Trochę mi wyjaśniły co mam robić. W takim razie w pierwszej kolejności dokupię głowice termostatyczne do grzejników. Następnie skonsultuje się z przedstawicielem producenta kotła - jeżeli w ogóle takowy w moim mieście jest. |
|
|
|
 |
|