Kontrolka poziomu paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Szymon509 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:27 Kontrolka poziomu paliwa
|
|
|
Mam takie nie typowe pytanko. Kiedy oswieci mi sie i gdzie dokladnie ona jest ta dioda od kontrolki paliwa.Bo strzalka z poziomem paliwa spadla na dolnej czerwonej lini i nic mi sie nie pokazuje czy jeszcze musz troche poczekac?? Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziekuj |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:47
|
|
|
A po co chcesz jeździć na oparach? Nie żal ci pompy paliwa? JA jak tylko zejdzie do pierwszej kreski w pobliżu zera to tankuję. Przecież pompa jest smarowana/chłodzona paliwem więc jak jeździsz na oparach to zasysa powietrze na przechyłach co sprzyja jej zacieraniu... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
funcolt [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:53
|
|
|
Po prawej stronie,pod wskażnikiem paliwa zapali sie żółta lampka.Faktem jest że trzeba trochę poczekać.Gorzej jest gdy będzie spalona żarówka,lub zepsuty czujnik poziomu paliwa.Powodzenia!. |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 18-02-2007, 18:33
|
|
|
U mnie dlugo myslalem ze mam spalona ta zaroweczke;P w miskach jest pewna zasada ze wskazowka powoli opada do 0 i bardzo nisko zapala se rezerwa... nigdy nie widzialem jej jak sie pali... widzialem jak mi sie zapalala na 30 s nigdy dluzej..ale maksymalnie zatankowalem 43litry tak wiec jeszcze teoretycznie 7 miealem w zbiorniku....
posluchja przedmowcow niewarto sprawdzac jak daleko da sie zajechac na rezerwie .... bo moze sie okazac ze masz troszke wody w zbiorniku i staniesz a pozniej problem.... |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 18-02-2007, 18:56
|
|
|
U mnie jest tak, że jak zatankuję full (po korek) to wskazówka wskazuje ponad ostatnią kreskę.
Kontrolka rezerwy zapala się, gdy wskazówka spadnie zrówna się z "zerem" czyli jest poniżej czerwonego pola.
Wówczas jest jeszcze ok 8 l paliwa.
Jeśli masz model Colta z okresu roku 94, to powinieneś mieć tak samo.
Niemniej jednak tak jak sugeruje saphire, nie czekaj zbyt długo z tankowaniem. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2007, 11:44
|
|
|
Raz udalo mi sie pojechac na baku ponad 700km i nawet dojechalem do tankszteli.
Oczywiscie czasami na zakretach az przerywal. Jak sie okazalo zalalem ponad 48 litrow wiec moze jeszcze kilka km i bym stanal w polu
Oczywiscie rowniez nie praktykuje tego typu zabaw ale kontrolka mi sie czestwo swieci bo nie chce mi sie podjezdzac i tankowac. Po to jest aby swiecila |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 15-03-2007, 22:12
|
|
|
akbi napisał/a: | U mnie jest tak, że jak zatankuję full (po korek) to wskazówka wskazuje ponad ostatnią kreskę.
Kontrolka rezerwy zapala się, gdy wskazówka spadnie zrówna się z "zerem" czyli jest poniżej czerwonego pola.
Wówczas jest jeszcze ok 8 l paliwa.
Jeśli masz model Colta z okresu roku 94, to powinieneś mieć tak samo.
Niemniej jednak tak jak sugeruje saphire, nie czekaj zbyt długo z tankowaniem. |
Dokladnie jak pisze akbi. Dzis zaryzykowalem i zwlekalem z tankowaniem do ostatniej chwili by zobaczyc czy w ogole dziala kontrolka. Zapalila sie raz na kilkanascie sekund gdy wskazowka spadla jakies 2mm ponizej czerwonego pola.
Ponadto w swoi misku zauwazylem ze jak autko stoi lub jedzie 'pod gore' to wskasowka opada,
a 'w dol' podnosi sie wzdledem tego co wskazuje na rownym. Sa ta roznice 1-2mm. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 15-03-2007, 22:18
|
|
|
kaeres napisał/a: | Raz udalo mi sie pojechac na baku ponad 700km i nawet dojechalem do tankszteli.
Oczywiscie czasami na zakretach az przerywal. Jak sie okazalo zalalem ponad 48 litrow wiec moze jeszcze kilka km i bym stanal w polu
|
To szczerze cie podziwiam mam colta z takim samym silnikiem i mi jeszcze nigdy sie nie udalo przekroczy 360 km na baku. chyba mam dziurawy zbiornik jestem w szoku i gratuluje osiagow |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-03-2007, 22:30
|
|
|
kaeres napisał/a: | Raz udalo mi sie pojechac na baku ponad 700km | konrad1704 napisał/a: | mi jeszcze nigdy sie nie udalo przekroczy 360 km na baku | Niezła rozpiętość
pawela napisał/a: | Zapalila sie raz na kilkanascie sekund gdy wskazowka spadla jakies 2mm ponizej czerwonego pola. | Właśnie miałem spytać o kontrolkę rezerwy. Bo ze strachu tankuję gdy wskazówka jest na czerwonym polu (myśląc, że w baku już prawie sucho) i nigdy jeszcze "żydek" się nie zapalił. A już myślałem, że może żarówka się przepaliła. W takim razie akbi napisał/a: | Wówczas jest jeszcze ok 8 l paliwa | (jeśli zbiornik w Colcie CAO jest taki jak w Lancerze CAOW). |
|
|
|
 |
czarnuch23

|
Wysłany: 15-03-2007, 22:34
|
|
|
Jesli sie nie myle to jest identyczny czyli 50l i rezerwa mi zapala sie przy jakichs 7 litrach w zbiorniku ( w sesie zaczyna sie pojawiac) czyli teoretycznie te przyjete 80km na rezerwie powinno dac sie zrobic |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 15-03-2007, 23:08
|
|
|
czarnuch23 napisał/a: | rezerwa mi zapala sie przy jakichs 7 litrach w zbiorniku ( w sesie zaczyna sie pojawiac) | Można wiedzieć, w którym miejscu jest wtedy wskazówka od poziomu paliwa u Ciebie? |
|
|
|
 |
czarnuch23

|
Wysłany: 16-03-2007, 00:55
|
|
|
ponizej czerwonego za skala.. czyli poza wskaznikiem (tak jak pelny bak wskazowka minimalnie ponad krecha F. ) bardzo dlugo nie wiedzialem czy kontrolka wogule w tym aucie jest:) zwlaszcza ze ona mi tylko czasami mruga anirazu nie pamlila mi sie ciagle.... ale w tym momencie wchodzilo okolo 43-44 litry pod korek. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 16-03-2007, 08:21
|
|
|
Wielkie dzięki czarnuch23. Pięknie mi to wytłumaczyłeś. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-03-2007, 09:53
|
|
|
czarnuch23 napisał/a: | Jesli sie nie myle to jest identyczny czyli 50l i rezerwa mi zapala sie przy jakichs 7 litrach w zbiorniku ( w sesie zaczyna sie pojawiac) czyli teoretycznie te przyjete 80km na rezerwie powinno dac sie zrobic |
W instrukcji wyczytalem ze kontrolka zapala sie gdy w zbiorniku zostaje ok 8 litrow paliwa. Czyli wszystko dziala.
[ Dodano: 16-03-2007, 09:57 ]
konrad1704 napisał/a: |
To szczerze cie podziwiam mam colta z takim samym silnikiem i mi jeszcze nigdy sie nie udalo przekroczy 360 km na baku. chyba mam dziurawy zbiornik jestem w szoku i gratuluje osiagow |
Gdy mialem na wskaznik na czerwonym polu zatankowalem za 100zl (nowy rekord ) czyli 26,4 litra
i wskazowka byla troszke powyzej przedostatniej kreski. Zrobilem na tym 338km (prawie wszystko na miescie), po czym znow spadla na czerwone pole i tankowanie, tym razem standardowe za 20zl |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2007, 11:00
|
|
|
pawela napisał/a: | tankowanie, tym razem standardowe za 20zl | Nie rób takich rzeczy, bo zatrzesz pompę paliwa. Nie powinno się jeździć na rezerwie. Pompa paliwa jest smarowana benzyną. Jeśli nie ma co zasysać, pracuje na sucho. |
|
|
|
 |
|