Sterowanie ogrzewaniem. |
Autor |
Wiadomość |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
krzys78
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
|
Wysłany: 26-02-2017, 15:22
|
|
|
Też bym tak chciał zrobić i trochę czytałem oglądałem kiedyś. Zobacz Salus iT600.
Ja kupiłem gotowy segment od dewelopera w którym był już zamontowany dwufunkcyjny kocioł kondensacyjny Vaillanta. Na dole mam 4 pętle podłogówki i dwa kaloryfery, a na górze w pokojach 4 kaloryfery oraz kaloryfer i podłogówkę w łazience na jednej pętli. Do pieca przeszło 2 lata temu dokupiłem regulator pogodowy calormatic 470f. Właśnie dzięki uprzejmości Pana serwisanta został wymieniony na nowy. Model ten fabrycznie obarczony jest jakąś wadą i po utracie zasilania resetuje mu się data i godzina. Regulator wisi na ścianie jednego z pokoi na górze i to nie do końca oddaje sytuacje w całym domu. Myślałem, żeby na dole pozakładać sobie głowice Danfoss living connect. Można je programować jak również sterować nimi radiowo, ale to już chyba za wiele tych sterowników do ogrzewania by było. |
_________________ ASX 1,6 '11 |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 04-03-2017, 16:52
|
|
|
Nie pomogę w doborze interesujących Cię rzeczy. Ale nie popełniaj jednego ważnego błędu podczas zabudowy ogrzewania podłogowego. Mianowicie piszę tutaj o takowym ogrzewaniu w łazience. Nie wiem jak Wy macie to rozwiązane ale u mnie dopiero gdy włączało się ogrzewanie w całym domu podłoga w łazience była ciepła. Problemem było to że podczas kąpieli fajnie jest mieć ciepło w łazience i stanąć na ciepłą podłogę a żeby to zrobić trzeba było włączyć ogrzewanie w całym domu co było niepotrzebne. Teraz ogrzewanie podłogowe w łazience mam elektryczne i jest to bardzo fajne rozwiązanie. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 05-03-2017, 00:52
|
|
|
Nie, to nie to. Dla mnie bez sensu sytuacja kiedy musiałam włączać ogrzewanie w całym domu aby podgrzać temperaturę w łazience. |
|
|
|
 |
piotras78
Forumowicz
Auto: Kilka, ale nie Mitsu
|
Wysłany: 05-03-2017, 00:54
|
|
|
Cytat: | Nie pomogę w doborze interesujących Cię rzeczy. Ale nie popełniaj jednego ważnego błędu podczas zabudowy ogrzewania podłogowego. Mianowicie piszę tutaj o takowym ogrzewaniu w łazience. Nie wiem jak Wy macie to rozwiązane ale u mnie dopiero gdy włączało się ogrzewanie w całym domu podłoga w łazience była ciepła. Problemem było to że podczas kąpieli fajnie jest mieć ciepło w łazience i stanąć na ciepłą podłogę a żeby to zrobić trzeba było włączyć ogrzewanie w całym domu co było niepotrzebne. Teraz ogrzewanie podłogowe w łazience mam elektryczne i jest to bardzo fajne rozwiązanie. |
Polecam dlatego oddzielny obwód na każde pomieszczenie, wraz z pomieszczeniami jak garaż czy pralnia.
Co do tematu to z mojego doświadczenia nie bawiłbym się w tego typu rzeczy. Odseparowałbym swój dom od wpływu świata zewnętrznego. Może to zboczenie związane z pracą, ale wiem, że nie raz podpinanie różnych systemów pod aplikacje pisane na kolanie kończy się w najlepszym stopniu na tym, że wszystko działa dziwnie a w najgorszym na fakcie, że po powrocie z wakacji w mieszkaniu nie ma żadnych wartościowych przedmiotów a na naszym koncie jest jeszcze debet i kilka kredytów. |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 14-03-2017, 23:06
|
|
|
Takiego sposobu zarządzania domem o jaki autorowi chodzi w domu nie mam i na pewno mieć nie będę.
Przypominam sobie że kiedyś pracowałam z kimś kto o czymś takim mi opowiadał ale szczegółów nie znam.
Natomiast wiem że kilkoro moich znajomych ma m in. piece gazowe włączane za pomocą rozwiązań bezprzewodowych, tzn. w danym pomieszczeniu jest czujnik który zsynchronizowano ze sterownikiem na piecu i jak wykryje spadek poniżej zadanej temperatury to kocioł zaczyna pracować. Ale to nie jest sterowanie zdalne o jakim pisze Tomek. |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 13-04-2017, 13:20
|
|
|
Ogrzewanie podłogowe spoko sprawa, też gdybym miał obecnie budować, to poszedłbym pewnie w tym kierunku. Jadę na opałówce - na sezon idzie mi około 3 tys litrów - domek 120 m kw. Piec posiada czujki i sterownik więc łatwo można zaprogramować jaką temp. W dzień jest to około 21-22 st, w nocy około 19 st. Opałówka podgrzewa też wodę. Jedynie ceny się wahają, bo podobnie jak paliwa. Czasami jest to 4k zł a czasami nawet 6,5k zł za zbiornik/sezon.
Zależy czy jest jakaś wojna lub kryzys, czy też jej nie ma. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 13-04-2017, 22:40
|
|
|
rej napisał/a: | Czasami jest to 4k zł a czasami nawet 6,5k zł za zbiornik/sezon |
Masakra jak dużo za 120m2 chyba ze dom stary i nie ocieplony. Ja zuzyłem 2300kg węgla od Pażdziernika za 1700zł a ogrzewam ponad 220m2.
To co chce zrobić Tomek jest fajne, ja nie mam takiej możliwości sterownia osobno puki co mogę petle prztmykać i mam sterowanie pogodowe bez dostępu siecie i zaawansowanego sterownika. Ale tego nie potrzebuje bo i tak za mnie węgla nie dosypie:) |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 29-05-2017, 08:48
|
|
|
To mało Ci poszło tego węgla. Cały dom grzałeś czy tylko 2-3 pomieszczenia?
W nowym domu zamontuję bez wątpienia instalację dachową do podgrzewania wody do mycia się. Przy słonecznej pogodzie właściwie od kwietnia do września jest spokój z podgrzewaniem wody. Jeżeli chodzi o ogrzewanie w domu to tylko i wyłącznie podłogówka ze względu na wygodę. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|