Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chęć powrotu do Lancera
Autor Wiadomość
DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2017, 20:39   Chęć powrotu do Lancera

Cześć. 4 lata jeździłem Lancerem CB0 w kombi, a teraz 6 rok leci jak mam Galanta 2.5, jednak rdza daje do wiwatu i rozum podpowiada by kupić coś młodszego i tańszego w eksploatacji (nie, nie paliwo, a zawieszenie :) ).
Interesuje mnie raczej wersja 2.0, ale jeśli 1.6 jest tak dynamiczne jak starszy brat CB0 to nie będę narzekał i na 1.6.
Chciałbym zapytać czemu te auta są takie tanie w stosunku do innych marek patrząc na rok produkcji, a nawet w stosunku do Galanta, podpowie ktoś? Nie wiedziałem gdzie założyć temat, proszę mnie najwyżej przenieść gdzie trzeba.
Nie ukrywam, że Galant jest ładny i dobrze wyposażony i jazda sprawia przyjemność, ale nie jest bezawaryjny, 6 lat jazdy pokazuje, że tak niestety jest. Jak wygląda temat z lancerem? Eksploatacja powinna być na niższym poziomie finansowym? Pzdr

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 23-05-2017, 21:53   

DanielBogusz napisał/a:
Interesuje mnie raczej wersja 2.0, ale jeśli 1.6 jest tak dynamiczne jak starszy brat CB0 to nie będę narzekał i na 1.6.

W moim odczuciu CBO z 1,6 było bardziej dynamiczne niż obecne CSO z 1,6...

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 24-05-2017, 08:06   

Co do pytania, czemu te auta są takie tanie, to wg mnie po pierwsze trzeba mieć na uwadze, że to wyrośnięty, ale jednak kompakt (tak biorąc pod uwagę segmenty rynku. Tymczasem galant to wówczas raczej była klasa średnia. Do tego lancer z tej serii nie sprzedawał się w jakiś dużych ilościach - w Europie (był krótko w sprzedaży lata 2002/2003-2007?). Mało wersji silnikowych (tylko 1.6 i 2.0; zero diesli). Promocja w Europie postawiona raczej została wówczas na carismę (reklama, więcej wersji silnikowych, wyposażenia). Dość "prymitywne" wnętrze, zero jakichkolwiek bajerów (nie ma żadnego najprostszego choćby komputera pokładowego, ba termometr nie występuje). Do tego dla wielu pewnie dyskusyjna sylwetka auta (kombi ma opinię trumiarki). To wszystko sprawia, że to auto jest dość niszowe.

Co oczywiście nie zmienia mojej opinii, że jest bardzo fajne, z charakterem i po prostu - niedocenione.

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 24-05-2017, 12:30   

Dzięki za odp. Czy z rdzą tematy podobne? Nadkola tył i ewentualnie kielichy? Wielkościowo wydaje się być podobne do Peugeota 307SW. Czy są jakieś ewentualne typowe tematy na które warto zwrócić uwagę przy zakupie tego modelu? Przebieg jest dla mnie raczej mniej istotną sprawą. Auto w końcu 10 letnie w najlepszym wypadku...

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 24-05-2017, 22:05   

Musisz poczytać na forum w dziale dot. Lancera CS Sporo jest napisane. Ja, jeżeli chodzi o korozję (kombi z 2006 r.), to zauważam tylko dwa lub trzy parchy na tylnej kalpie. Nic innego nie widzę (może za słabo oglądam :) . Ale ja też mam auto z Danii a Duńczycy ponoć konserwują swoje auta jakoś dodatkowo (ale to raczej chyba profile zamknięte przecież a nie np. błotniki).

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 06-06-2017, 16:33   

DanielBogusz napisał/a:
Eksploatacja powinna być na niższym poziomie finansowym

Niekoniecznie, zależy co się popsuje.Dawców brak , albo dosyć starzy, części oryginalne drogie. Silnik paliwożerny i nawet w 2,0 nie ma szału. W/g mnie jeśli chodzi o porównanie z Peugeot 307 SW, gdzie samochodów, części, wersji silnikowych i wyposażeniowych do wyboru i koloru nie ma szans. W egzemplarzach bezwypadkowych nie ma problemu z rdzą. Auto da się lubić, ale potrafi też nieźle wkurzyć jak coś się będzie działo.

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 06-06-2017, 23:03   

Dziękuję za komentarz, trzeba się liczyć z różnymi awariami, oczywiście.

Wrzucam link, którym być może byłbym zainteresowany. Czy występują egzemplarze identyczne, lecz z silnikiem 1.6?

https://www.otomoto.pl/of...a-ID6yTyHz.html

sla 
Forumowicz

Wysłany: 06-06-2017, 23:53   

W Niemczech była wersja Sport z silnikiem 1,6, na zewnątrz identyczna jak 2,0. Tylko nie wiem czy była dostępna po lifcie pod nazwą Intens

Hornet 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2017, 20:29   

DanielBogusz napisał/a:
Czy występują egzemplarze identyczne, lecz z silnikiem 1.6?

https://www.otomoto.pl/of...html#382700a8ac

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 07-06-2017, 21:10   

Przyznam, ze trochę ponad mój budżet...jednak opcja jak najbardziej ciekawa. Docelowo instalacja LPG i tak musi być, bo lubię po prostu jeździć na LPG :) , czy różnica znacząca będzie w spalaniu gazu między 1.6 a 2.0? Czy może jakiś z klubowiczów szykuje się na zmianę auta i chciałby w przeciągu powiedzmy 2 miesięcy sprzedać? Może zamiast szukać w Niemczech, czy Holandii lepiej odkupić od kogoś bardziej zaufanego...Jednak pakiet sport musi być do tego w kombi.

[ Dodano: 07-06-2017, 21:14 ]
Hornet, w Gdańsku widzę już długi czas ogłoszenie srebrnego Lancera z 2007r w kombi z LPG. Może masz możliwość zobaczyć w czym jest problem, że auto w dobrej cenie i wyposażeniu tak długo siedzi na aukcji? Temat fatygi na priv byśmy załatwili.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2017, 22:35   

DanielBogusz napisał/a:
Przyznam, ze trochę ponad mój budżet...

Musisz pamiętać, że to co zaoszczędzisz przy zakupie , to wydasz przy eksploatacji( piszę oczywiście o samochodach z pewnego źródła) Mój były 2,0 (2004) został sprzedany w zeszłym roku za 11 tys. w ciągu 5 dni. Miał ok140 tys. przebiegu i serwisowany przez te lata był tylko w ASO (robiłem to zarówno ja jak i kolejny jego właściciel) na co były wszystkie dokumenty i rachunki. Dlatego dla mnie opis samochodu nie ma znaczenia, uczciwy sprzedawca zawsze będzie miał tego potwierdzenie w papierach. W/g mnie 2,0 jest kosztowna w eksploatacji, być może daje więcej zadowolenia z jazdy, ale 1,6 jest zdecydowanie rozsądniejszym wyborem. Niestety wersji Sport/Intense z tym silnikiem nie znajdziesz z polskiego salonu, a z samochodami z importu różnie bywa, najczęściej są po poważnych wypadkach, naprawiane byle jak, bo cena musi być niska a zarobek handlarza wysoki.

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 08-06-2017, 16:39   

Święte słowa, jednak ze świecą szukać takiego auta. Niewątpliwie są takie egzemplarze, a że mi się nie spieszy to takiego będę szukał. 10 lat jeżdżę Mitsubishi i jakoś ciężko się przerzucić na coś innego, choć wiem, że sa inne fajne auta.

Hornet 
Forumowicz

Wysłany: 08-06-2017, 20:05   

Hornet napisał/a:
Hornet, w Gdańsku widzę już długi czas ogłoszenie srebrnego Lancera z 2007r w kombi z LPG. Może masz możliwość zobaczyć w czym jest problem, że auto w dobrej cenie i wyposażeniu tak długo siedzi na aukcji? Temat fatygi na priv byśmy załatwili.

Daj linka

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 08-06-2017, 22:19   

Proszę:

https://www.olx.pl/oferta...html#87dcf61adc

smigol 
Forumowicz

Auto: Japan
Wysłany: 08-06-2017, 23:07   

Cosik za tanio ten lancerek... mocno go trzeba by przeglądnąć...

Odpowiedz do tematu