DPF system service required |
Autor |
Wiadomość |
PiotrRRR
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER III MY2013
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-06-2017, 10:06 DPF system service required
|
|
|
dzień dobry
wczoraj zapaliła mi się ikonka dpf z takim komunikatem
instrukcja mówi że to może być nadmierny poziom oleju - faktycznie był ponad normę ale nie jakoś szczególnie wysoko - mniej więcej połowa do X oznaczającego max bezwzględny.
O III MY 2013 silnik 4N1 150KM, 62kkm, olej wymieniany przy 60kkm.
Faktycznie ostatnio krótkie trasy ale ze dwa tygodnie temu trochę był goniony po autostradzie więc się powinno wypalić teoretycznie.
Wymieniłem wczoraj olej - było ok 0.7 l więcej niż wlane ale kontrolka nadal się zapala po kilku s od uruchomienia.
jestem z lubelskiego, do warszawy podobna odległość.
Czy ktoś miał coś podobnego i może polecić/odradzić jakiś serwis, czy w ogóle co z tym robić?
TIA
Piotr |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 20-06-2017, 10:23
|
|
|
Ja bym spróbował go trochę przegonić, może sam wypali a jak nie to pewnie trzeba go wspomóc MUT-em. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
PiotrRRR
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER III MY2013
|
Wysłany: 20-06-2017, 11:37
|
|
|
dzięki - a gdyby MUT to jaki serwis możecie polecić? I jeszcze pytanie czy to jest objęte gwarancją - bo na silnik zdaje się mam 4 lata |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 20-06-2017, 11:44
|
|
|
MUT-a to raczej tylko w ASO bo to droga rzecz.
Co do gwarancji to raczej to nie podlega, po prostu trzeba co pewnein czas przegonić auto.
Teoretycznie w autach z dpf-em jest jakaś kontrolka, która informuje o wypalaniu i należy jechać aż przestanie wypalać. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 22-06-2017, 21:36
|
|
|
Nie ma kontrolki, gdy DPF wypala się rutynowo. Podobno silnik inaczej pracuje, ale do tej pory może ze dwa razy miałem wrażenie innej pracy silnika. Poza tym wypala mi sie bezobjawowo, ale po mieście mało jeżdżę.
Kontrolka pojawia się gdy trzeba wypalić DPF. W zasadzie wg. instrukcji są dwa poziomy. Sama ikona DPF oznacza, że trzeba się wybrać w trasę by wypalić DPF. Gdy do tego dojdzie Check Enginee to szybciutko do serwisu. Wprost tego nie napisali, ale wskazane jest by podróż do serwisu odbyła się na lawecie. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 22-06-2017, 22:57
|
|
|
Nie nie ma wskazan lawety.
Ostatnio dwa mce temu miałem asxa ktory jezdzil 70km/h max 2.2 did - ponstwo jezdzili ekonomicznie.
Kontrolek swiecilo jak w F16 tylko celow brakowalo .
Zastosowalem procedure o ktorj kiedys pisalem i o ktorej koledzy pisali.
Startujac z opola przy 70km/h w katowicach cos sie odetkalo i poszlo bez problemu.
Po powrocie do opola i wylaczeniu auta i ponownym odpaleniu po ostygnieciu kontrolka zgasla.
Z autopsji moge powiedziej ze od czasu do czasu warto np 1 w mcu przejechac 5 km 3 bieg 3 - 3.5 tys obrotow na zal tempomacie - dobrzeczysci sie caly uklad niezaleznie czy to asx,pajero,lancer,outlander
.....a 3 bieg dlatego ze jest wtedy najbardziej optymalna temp dpf,a na 4 biegu caly uklad sie wychladza |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 25-06-2017, 11:28
|
|
|
tokyo napisał/a: | warto np 1 w mcu przejechac 5 km 3 bieg 3 - 3.5 tys obrotow |
bardzo dobra uwaga, mało kto o tym pamięta... |
_________________  |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 25-06-2017, 14:34
|
|
|
Gdy pojawia się DPF Service Required ECU już nie wykonuje prób automatycznego wypalania. Trzeba wykonać natychmiast wypalanie serwisowe.
Zignorowanie tego oznacza zniszczenie filtra, w krótkim czasie. Nie mówiąc już o rozrzedzonym oleju silnikowym i skutkach dla silnika i turbiny. |
|
|
|
 |
|