Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
1.5 czy 1.6 ?
Autor Wiadomość
majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Auto: Chwilowy Brak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2017, 18:50   1.5 czy 1.6 ?

Witam wszystkich forumowiczów !

Klamka zapadała, jestem zdecydowany ale niezbyt zorientowany ! ;)
Chcę Lancera, sedana, i nic innego. Celuje w lata produkcji 2007-2010. Czytałem sporo artykułów na temat lancerów, przeglądałem masę opinii od właścicieli aut (Jeśli tylko można wierzyć autocentrum) i prawie zdecydowałem... prawie, bo nie wiem jaki silnik wybrać. Zastanawiam się nad 1.5, a 1.6. Odnosząc się do mojej obecnej wiedzy skłaniam się bardziej ku pojemności 1.6, podobno mimo niewielkiej różnicy zdecydowanie "dynamiczniejsza" jednostka no i buda napędzana takim silniczkiem jest w stanie z powodzeniem wyprzedzić ciężarówkę ;) . 1.8 i 2.0 odpada ze względu na spalanie, a złe wspomnienia z gazem odcisnęły znaczące piętno i od podtlenku LPG muszę odpocząć.

Tutaj pytanie do Was, forumowiczów. Co moglibyście mi polecić ? Samochód głównie użytkowany w mieście, parę razy do roku jakaś większa trasa ( do 500km). Jaki silnik lepiej zda egzamin ? Słyszałem, że 1.6 jest bardziej ekonomiczny od 1.5 ? Macie jakieś doświadczenia z tymi silnikami ? Może ktoś użytkował zarówno 1.5 jak i 1.6 i jest w stanie się wypowiedzieć czy jest jakaś znacząca różnica ? Co z aspektami konstrukcyjnymi/technicznymi ? Podobno w 1.6 blok silnika (z góry przepraszam, nie jestem pewien a się nie znam :( ) jest odlany w całości z aluminium ? Czy 1.5 też to dotyczy ? Który bardziej awaryjny ? No i jak to jest z tym spalaniem, faktycznie w mieście do 7 litrów przy rozsądnej jeździe ?

Bardzo proszę o pomoc, każda informacja na wagę złota.
Przy okazji, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanego lancera ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich,
Michał.

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 15-11-2017, 19:10   

1.5 jest trochę słabszy i trochę mniej pali (może 1l/100km). Sam musisz zdecydować (ja bym bral 1.6), bo bodziesz e miał trochę więcej frajdy. Osobiście uważam, że 1.8 to absolutne minimum, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. W 7l powinieneś się zmieścić bez problemu, ale przy krótkich odcinkach (np. do 5km) może być i więcej (choć wtedy, czy ma to aż takie znaczenia - 10zł na miesiac? ). Chyba Bastek "zmęczył" na Lancerze 250kkm, z czego ponad połowę w gazie.
Ja osobiście zmęczyłem 156kkm w LPG (choć ostatnio jakoś mało jeżdżę i tylko podróże podbijają przebieg).

Lancer to naprawdę dobry samochód.
Kupuj z głową! Powodzenia.

PS Jeżeli będziesz tak mało jeździł, to z czego by nie był to i tak u Ciebie trochę pojeździ. Do 200kkm musi spokojnie dobić. Osobiście uważam, że po autostradach to i 300kkm spokojnie śmignie.
Ostatnio zmieniony przez RalfPi 15-11-2017, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  

majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2017, 19:15   

RalfPi dzięki wielkie. Rozumiem, że masz 1.8, ile kosztowała Cie instalacja gazowa ? I ważne, przy jakim przebiegu była zakładana ? Jakieś komplikacje z tytułu LPG ?

EDIT 1

1.6 to taki typowy muł ? Coś jak golf IV 1.6 ? wcześniej jeździłem vectra C gts 2.2 ...

EDIT 2
Zastanawiam się poważnie, czy nie odbyć jazdy próbnej 1.8 i 1.6 :D
Ostatnio zmieniony przez majkelovsky 15-11-2017, 19:27, w całości zmieniany 1 raz  

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2017, 19:26   

Na dowód, że musi 250kkm zrobić:
https://www.mobile.de/pl/.../252812628.html
Choć przy 260kkm jest jakiś problem.

Pewnie - odbądź jazdę próbną obowiązkowo każdym samochodem!
Założyłem przy 3kkm (ale faktycznie silnik ma wzmocnione fabrycznie gniazda i głowicę). Instalacja była stosunkowo droga 3.900zł Jedynie wymieniłem reduktor, bo mi coś tam nie pasowało - 500zł ze wszystkim. A tak to tylko filtry, olej i jazda - co jakiś czas go sprawdzam i te 200km/h na liczniku na płaskim na LPG oczywiście w Niemczech pójdzie.

JA bym się nie sugerował zbytnio silnikiem, tylko szukał dobrego samochodu i tyle.

[ Dodano: 15-11-2017, 19:29 ]
1.6 ma chyba do setki 10.9. Więc lepiej jak Golf VI 1.6 105KM w dieslu :)

majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2017, 19:56   

Właśnie, zakładałeś instalacje gazową można powiedzieć od nowości :P Przy przebiegach około 200kkm przynajmniej ja się trochę waham. Pozostanę jednak przy wersji benzynowej ;)
Właśnie porównałem papierowe dane lancera 1.6 i vectry 2.2.... różnica do 100-tki 0.3 sekundy na korzyść Opla, więc prawie żadna... Osobiście dynamika Vectry mi odpowiadała, jeśli lancer 1.6 będzie zachowywał się podobnie to dla mnie bomba :D

Ma ktoś możliwość rozkodować VIN ?
JMBSNCY2A8U007092

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2017, 20:07   

Wydaje mi się, że Vectra to jednak oczko wyżej jak Lancer, ale może Lancer przypadnie Tobie do gustu.

Wiadomo, że przy 200kkm, to już może coś się dziać, ale ja bym się nie bał przebiegu tylko szukał dobrego auta od dobrego właściciela.

majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2017, 20:37   

A jeszcze pytanie z innej beczki, ile pali motor 1.8 ?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 15-11-2017, 20:55   

majkelovsky napisał/a:
Ma ktoś możliwość rozkodować VIN ?
JMBSNCY2A8U007092

Proszszsz..
VIN code: JMBSNCY2A8U007092
Model: LANCER(EUR)
Modification: 1500(SEDAN) [CY2A]
Classification: INFORM(2WD/EURO4),5FM/T LHD [SNSHL6]
Options: B02
Body color: X42A
Trim color: 31S
Date of manufacture: 2007.09.1
Area: Европа

[ Dodano: 15-11-2017, 20:57 ]
majkelovsky napisał/a:
A jeszcze pytanie z innej beczki, ile pali motor 1.8 ?

Poszukaj sobie tutaj, powinno coś być :
http://www.motostat.pl/search

majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-11-2017, 08:59   

Dzięki wielkie, dużo mi pomogliście :)

grzees 
Forumowicz

Auto: Focus ST 2,0 Ecoboost
Wysłany: 16-11-2017, 23:16   

Jako były użytkownik Lancera - miałem go prawie 8 lat - mogę stwierdzić, dużo rzeczy można powiedzieć o tym zarówno dobrych jak i tych negatywnych. Jak dalej widuje te auta po drugiej strony ulicy to dalej mi wygląd podoba. Ten przód ma coś w sobie. PRzechodząc dalej, nie mogę się zgodzić, że silniki 1.5, 1.6 czy 1.8 są dynamiczne i dają radość z jazdy i da się wyprzedzić. Moim zdaniem to jednostka dobra na jednostajna jazdę albo wyprzedzanie na autostradzie. W innym przypadku trzeba się nauczyć i trochę żyłować obroty by w miarę płynie wyprzedzać na trasie. Piszę to jako 8-mio letni użytkownik. Teraz posiadam Forda, który jest znacząco bardziej elastyczny przy przyśpieszaniu na każdym biegu. Dodatkowo trzeba dodać, że wyciszenie lancera jest takie ooo. Dla mnie nie stanowiło problemu, ale jak jechałem z bratem to narzekał, że u mnie w aucie jest głośno.

Moja rada dla Ciebie, nie kupuj auta, w którym nie przejechałeś ani kilometra a wiedzę, masz tylko z internetu czy gazet. Pojedz sobie gdzieś na jazdę testową i zobaczysz czy Ci auto odpowiada czy nie.

majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-11-2017, 12:21   

Jesli chodzi o pojemność silnika a radość z jazdy to uwazam, ze jest to dla każdego rzecz indywidualna...
Ostatnio sporo jeździłem Insygnią z silnikiem 1.4 i nie da sie do niczego przyczepić, oprócz hmmm spalania ;) Na pewno nie kupie auta w ciemno, zbieram inforamcje, duzo pytam, No i przedewszystkim otrzymuje odpowiedzi od użytkowników :) w przyszłym tygodniu być może pojadę oglądać lancera 1.5 do Wrocławia, wtedy powiem cos więcej o wrażeniach. Wizualnie auta podobają mi sie bardzo :)

Dzięki Ci rownież za odpowiedź i zainteresowanie tematem :)

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2017, 23:27   

Majkelowsky -już Tobie pisałem - nie kombinuj za dużo ;)

Przejedź się kilkoma autami - jak zobaczysz, że 1.5 Tobie pasuje i jest w dobrym stanie - to bierze i już!
Jak zobaczysz ofertę na 1.8 i będzie w dobry stanie to kupuj! I tyle. Staraj się kupować stan techniczny, a nie jakiś typ silnika. Z doświadczenia wynika, że jak będziesz kombinował, to więcej czasu stracisz na sziukanie samochodu niż to warte. Jakbyś brał samochód za ostatnie pieniądze, to co innego..

PS grzees, jak Focus ma 250KM i turbinę, to nic dziwnego, że wciąga Lancera lewą rurką ;)

majkelovsky 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-11-2017, 23:37   

Ralf, to nie tak, ze staram sie przedobrzyć. Staram sie kupić samochód najbardziej optymalnyda mnie. Chciałbym kompromis pomiędzy osiągami a ekonomicznością- dla niektórych z Was 11l na 100km to być może wynik przyzwoity- niestety nie dla mnie. Gdyby była dostępna taka sama ilość samochodów. Silnikiem 1.5, 1.6 i 1.8 to trmat byłby z głowy, wziąłbym 1,6 i finał. Jednak tak nie jest, najwiecej jest 1.8 następnie 1.5 a 1.6 jak na lekarstwo... dlatego staram sie uyskac informacje bo samochód jest mi potrzebny na juz a 1.5 jak i 1.8 mogę kupić nawet jutro. Jednak jak zapewne wiecie najbardziej składaniem sie ku 1.6 następnie 1.5 a innych to chyba nawet nie biorę pod uwagę- spalanie :(

grzees 
Forumowicz

Auto: Focus ST 2,0 Ecoboost
Wysłany: 18-11-2017, 11:47   

RalfPi napisał/a:
Focus ma 250KM i turbinę, to nic dziwnego, że wciąga Lancera lewą rurką ;)

Nie chcę byś skromny, ale jedną rurką to Foka wciąga brata BMW E90 335 benzynkę, która jest podkręcona ;-)

Przy nim Lancer to miejski odkurzacz ;-)

Jednak na pewno nigdy nie zapomnę, że przez 8 lat praktycznie tylko wymiany serwisowe miałem i zero problemów z samochodem. To duża zaleta tego auta. Jednak potrzebowałem małego urozmaicenia. A co dziwne spalanie w Lancerze 1,8 i Focusie jest na bardzo zbliżonym poziomie.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2017, 17:10   

grzees napisał/a:
Nie chcę byś skromny, ale jedną rurką to Foka wciąga brata BMW E90 335 benzynkę, która jest podkręcona

Ciekawa sprawa..

BMW ma jakieś 16s od 0-200km/h z fabryki, a Focus ma 15s do 160 :)
https://www.youtube.com/watch?v=SRp0cD-1JTs
https://www.youtube.com/watch?v=qyGfX8pxjho

Zgadzam się z Tobą, że to olbrzymia zaleta Lancera - małe koszty serwisowania, bo się nic nie chce psuć.

Odpowiedz do tematu