ASG - komuś się udało wyłączyć? |
Autor |
Wiadomość |
Sim1
Forumowicz
Auto: Outlander 2016
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-12-2017, 21:05 ASG - komuś się udało wyłączyć?
|
|
|
Pytanie jak w temacie:
Czy cudowny system Auto Stop & Go da się jakimś (jakimkolwiek!) sposobem permanentnie wyłączyć?
Już 2 razy miałem taką sytuację, że skupiony na ciasnym skrzyżowaniu czaję się by ruszyć dynamicznie i włączyć się do ruchu. Oczywiście zapomniałem dziada wyłączyć tuż po ruszeniu... Ja mu na gaz by szybko ruszyć a tu dupa, samochód wyłączony i przy szybkim depnięciu nawet nie spróbował odpalić (dzięki Bogu!).
Mam zasadę do 3 razy sztuka. I jak mnie 3-raz krew zaleje to zewrę włącznik albo nie wiem co... Boję się, że w końcu dojdzie do tego, że odpali i ruszy po 1-2 sekundach i doprowadzi do wypadku.
Ma ktoś przećwiczone jakieś rozwiązanie (ustawienie komptuera, moduł automatycznie wyłączający po starcie, cokolwiek) które pozwoli mi zapomnieć o problemie? |
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 149 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 17-12-2017, 19:51
|
|
|
Można wyłączyć komputerem. |
|
|
|
 |
Sim1
Forumowicz
Auto: Outlander 2016
|
Wysłany: 17-12-2017, 22:45
|
|
|
O! Ale jak się domyślam ASO nic o tym nie wie? Gdzie można takie coś zrobić? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21017 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-12-2017, 23:56
|
|
|
Sim1 napisał/a: | Gdzie można takie coś zrobić? |
Pewnie u naszego forumowego speca tokyo . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 15-01-2018, 02:20
|
|
|
nie mozna wylaczyc komputerem trzeba troche zmienic pinologie w kostkach
ale jest bardziej prosty sposob
Jest mozliwosc dolozenia modulu ktory po odpaleniu auta sam wyl ASG sprawdzone przetestowane
polecane szczegolnie do aut z instalacja gazowa |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Pablo79
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 2017+gaz BRC
|
Wysłany: 01-02-2018, 06:50
|
|
|
Ile kosztuje takie cudo? |
|
|
|
 |
beatella
Nowy Forumowicz
Auto: Mistubishi outlander 2.0 insty
|
Wysłany: 10-02-2018, 08:48
|
|
|
Witam Forumowiczów. Jestem nowa i jak napisze cos źle to proszę bez mocnego linczu☺. Do rzeczy mam swojego mitsu od 3 tyg. i przestal dzialac As&G co moze byc przyczyna? Jak przyciskam klawisz to sie pokazuje A OFF . Jak wsiadam i odpale jest zielona kontrolka czyli teoretycznie ma działać nawet jak juz sie rozgrzeje. Prosze o sugestie zanim zaczne okupowac serwis. |
|
|
|
 |
elektri
Mitsumaniak elektri
Auto: O III INTENSE CVT 4x4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Paź 2013 Posty: 121 Skąd: Obrzeża puszczy ;)
|
Wysłany: 10-02-2018, 11:07
|
|
|
Rozumiem, że chcesz aby gasł Ci silnik w najmniej spodziewanym momencie Czyli chyba jesteś w mniejszości
Nie gaśnie Ci w ogóle, czy uważasz że za rzadko?
"Normalnie" jak włączysz silnik, to po chwili zapala się zielone "A".
Jest to stan w którym po zatrzymaniu (przy spełnionych warunkach, czyli rozgrzaniu silnika i kilku jeszcze sprawach) silnik gaśnie.
Jeżeli wciśniesz klawisz na konsoli i zmieni Ci się na "A off", to nie gaśnie.
Z tego co kiedyś czytałem w zależności od rodzaju silnika, skrzyni biegów (malual / automat) A&G różnie się zachowuje.
Dopisz może jaki masz silnik i skrzynię, wtedy bardziej zorientowani będą w stanie Ci odpowiedzieć.
Mam nadzieję, że nie zlinczowałem za mocno |
|
|
|
 |
grzes
Mitsumaniak nawschod
Auto: OIII2WD, był Lancer
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Gru 2009 Posty: 122 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 10-02-2018, 13:24
|
|
|
beatella napisał/a: | Witam Forumowiczów. Jestem nowa i jak napisze cos źle to proszę bez mocnego linczu☺. Do rzeczy mam swojego mitsu od 3 tyg. i przestal dzialac As&G co moze byc przyczyna? Jak przyciskam klawisz to sie pokazuje A OFF . Jak wsiadam i odpale jest zielona kontrolka czyli teoretycznie ma działać nawet jak juz sie rozgrzeje. Prosze o sugestie zanim zaczne okupowac serwis. |
Najpewniej normalne działanie w niskich temperaturach. Działa w tle ale aby świeciła się zielona kontrolka i wyłączał silnik potrzebne jest kilka parametrów (m.inn. naładownie akumulatora, temperatura na zewnatrz itp.). Prawdopodobnie zima go trochę stopuje, ja bym spokojnie czekał na ocieplenie |
|
|
|
 |
beatella
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-02-2018, 14:51
|
|
|
Tak. Lubie go☺ w miescie jak jade dalej to wyłączam. 2.0 benzyna ctv. 2017 instyle navi. Dzialalo przez 2, tyg teraz jadac 50 km czyli wszystkie czynniki spelnione ( rozgrzany, grzanie szyb etc. ) przestalo sie wlaczac mimo zielonego A |
|
|
|
 |
arokub
Forumowicz
Auto: OIII
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Mar 2017 Posty: 157 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 10-02-2018, 18:26
|
|
|
Też stawiam na zimę. A dla przypomnienia jeszcze dodam, że w automacie system nie zadziała gdy pedał hamulca jest słabo wciśnięty. |
|
|
|
 |
beatella
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-02-2018, 18:50
|
|
|
Ok. Dzieki to czekam na cieplejsze dni a póki co bede sie cieszyc z mojego cudaka.👍 |
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 149 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 10-02-2018, 19:52
|
|
|
Jest chyba ponad 30 czynników wpływających na to czy AS&G działa czy nie. Temperatura zewnętrzna jest zdecydowanie jedną z nich, przy ujemnych lub bliskich 0 silnik się nie wyłączy. |
|
|
|
 |
artisan
Forumowicz
Auto: był Lancer SB jest O III CVT
|
Wysłany: 11-02-2018, 16:41
|
|
|
Ja to bym chciał żeby mi się silnik sam nie wyłączał , pozazdrościć A tak na poważnie, to z pewnością przyczyną są temperatury poniżej zera.
Ja już mam wyrobiony odruch,że jak odpalam auto to od razu naciskam ten przycisk A OFF. Szkoda, że zwykły użytkownik nie może sam wyłączyć tego na stałe. Pocieszające jest jednak to, że możemy to zrobić jednym przyciskiem. Gdzieś czytałem, że chyba w renault trzeba wchodzić głęboko w ustawienia systemu, żeby wyłączyć to dziadostwo. |
_________________ Blog turystyczny
http://misienarowerze.blogspot.com/
Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
arokub
Forumowicz
Auto: OIII
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Mar 2017 Posty: 157 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11-02-2018, 19:58
|
|
|
Moim zdaniem, o ile w manualu ma to jakiś sens (musi być puszczone sprzęgło), to w automacie jest to kompletna pomyłka, dochodzi nawet do tak kuriozalnych zadziałań, jak np. wyłączenie silnika przy zatrzymaniu przed przejściem dla pieszych. |
|
|
|
 |
|