Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASG - komuś się udało wyłączyć?
Autor Wiadomość
Sim1 
Forumowicz

Auto: Outlander 2016
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-12-2017, 21:05   ASG - komuś się udało wyłączyć?

Pytanie jak w temacie:
Czy cudowny system Auto Stop & Go da się jakimś (jakimkolwiek!) sposobem permanentnie wyłączyć?

Już 2 razy miałem taką sytuację, że skupiony na ciasnym skrzyżowaniu czaję się by ruszyć dynamicznie i włączyć się do ruchu. Oczywiście zapomniałem dziada wyłączyć tuż po ruszeniu... Ja mu na gaz by szybko ruszyć a tu dupa, samochód wyłączony i przy szybkim depnięciu nawet nie spróbował odpalić (dzięki Bogu!).

Mam zasadę do 3 razy sztuka. I jak mnie 3-raz krew zaleje to zewrę włącznik albo nie wiem co... Boję się, że w końcu dojdzie do tego, że odpali i ruszy po 1-2 sekundach i doprowadzi do wypadku.

Ma ktoś przećwiczone jakieś rozwiązanie (ustawienie komptuera, moduł automatycznie wyłączający po starcie, cokolwiek) które pozwoli mi zapomnieć o problemie?

Tafla 
Forumowicz
Tafla

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 17-12-2017, 19:51   

Można wyłączyć komputerem.

Sim1 
Forumowicz

Auto: Outlander 2016
Wysłany: 17-12-2017, 22:45   

O! Ale jak się domyślam ASO nic o tym nie wie? Gdzie można takie coś zrobić?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-12-2017, 23:56   

Sim1 napisał/a:
Gdzie można takie coś zrobić?

Pewnie u naszego forumowego speca tokyo :wink: .

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 15-01-2018, 02:20   

nie mozna wylaczyc komputerem trzeba troche zmienic pinologie w kostkach
ale jest bardziej prosty sposob
Jest mozliwosc dolozenia modulu ktory po odpaleniu auta sam wyl ASG sprawdzone przetestowane
polecane szczegolnie do aut z instalacja gazowa

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Pablo79 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 2017+gaz BRC
Wysłany: 01-02-2018, 06:50   

Ile kosztuje takie cudo?

beatella 
Nowy Forumowicz

Auto: Mistubishi outlander 2.0 insty
Wysłany: 10-02-2018, 08:48   

Witam Forumowiczów. Jestem nowa i jak napisze cos źle to proszę bez mocnego linczu☺. Do rzeczy mam swojego mitsu od 3 tyg. i przestal dzialac As&G co moze byc przyczyna? Jak przyciskam klawisz to sie pokazuje A OFF . Jak wsiadam i odpale jest zielona kontrolka czyli teoretycznie ma działać nawet jak juz sie rozgrzeje. Prosze o sugestie zanim zaczne okupowac serwis.

elektri 
Mitsumaniak
elektri

Auto: O III INTENSE CVT 4x4
Wysłany: 10-02-2018, 11:07   

Rozumiem, że chcesz aby gasł Ci silnik w najmniej spodziewanym momencie ;) Czyli chyba jesteś w mniejszości ;)
Nie gaśnie Ci w ogóle, czy uważasz że za rzadko?
"Normalnie" jak włączysz silnik, to po chwili zapala się zielone "A".
Jest to stan w którym po zatrzymaniu (przy spełnionych warunkach, czyli rozgrzaniu silnika i kilku jeszcze sprawach) silnik gaśnie.
Jeżeli wciśniesz klawisz na konsoli i zmieni Ci się na "A off", to nie gaśnie.

Z tego co kiedyś czytałem w zależności od rodzaju silnika, skrzyni biegów (malual / automat) A&G różnie się zachowuje.
Dopisz może jaki masz silnik i skrzynię, wtedy bardziej zorientowani będą w stanie Ci odpowiedzieć.
Mam nadzieję, że nie zlinczowałem za mocno ;)

grzes 
Mitsumaniak
nawschod

Auto: OIII2WD, był Lancer
Wysłany: 10-02-2018, 13:24   

beatella napisał/a:
Witam Forumowiczów. Jestem nowa i jak napisze cos źle to proszę bez mocnego linczu☺. Do rzeczy mam swojego mitsu od 3 tyg. i przestal dzialac As&G co moze byc przyczyna? Jak przyciskam klawisz to sie pokazuje A OFF . Jak wsiadam i odpale jest zielona kontrolka czyli teoretycznie ma działać nawet jak juz sie rozgrzeje. Prosze o sugestie zanim zaczne okupowac serwis.

Najpewniej normalne działanie w niskich temperaturach. Działa w tle ale aby świeciła się zielona kontrolka i wyłączał silnik potrzebne jest kilka parametrów (m.inn. naładownie akumulatora, temperatura na zewnatrz itp.). Prawdopodobnie zima go trochę stopuje, ja bym spokojnie czekał na ocieplenie :D

beatella 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-02-2018, 14:51   

Tak. Lubie go☺ w miescie jak jade dalej to wyłączam. 2.0 benzyna ctv. 2017 instyle navi. Dzialalo przez 2, tyg teraz jadac 50 km czyli wszystkie czynniki spelnione ( rozgrzany, grzanie szyb etc. ) przestalo sie wlaczac mimo zielonego A

arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Wysłany: 10-02-2018, 18:26   

Też stawiam na zimę. A dla przypomnienia jeszcze dodam, że w automacie system nie zadziała gdy pedał hamulca jest słabo wciśnięty.

beatella 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-02-2018, 18:50   

Ok. Dzieki to czekam na cieplejsze dni a póki co bede sie cieszyc z mojego cudaka.👍

Tafla 
Forumowicz
Tafla

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 10-02-2018, 19:52   

Jest chyba ponad 30 czynników wpływających na to czy AS&G działa czy nie. Temperatura zewnętrzna jest zdecydowanie jedną z nich, przy ujemnych lub bliskich 0 silnik się nie wyłączy.

artisan 
Forumowicz

Auto: był Lancer SB jest O III CVT
Wysłany: 11-02-2018, 16:41   

Ja to bym chciał żeby mi się silnik sam nie wyłączał , pozazdrościć :) A tak na poważnie, to z pewnością przyczyną są temperatury poniżej zera.

Ja już mam wyrobiony odruch,że jak odpalam auto to od razu naciskam ten przycisk A OFF. Szkoda, że zwykły użytkownik nie może sam wyłączyć tego na stałe. Pocieszające jest jednak to, że możemy to zrobić jednym przyciskiem. Gdzieś czytałem, że chyba w renault trzeba wchodzić głęboko w ustawienia systemu, żeby wyłączyć to dziadostwo.

Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/

arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Wysłany: 11-02-2018, 19:58   

Moim zdaniem, o ile w manualu ma to jakiś sens (musi być puszczone sprzęgło), to w automacie jest to kompletna pomyłka, dochodzi nawet do tak kuriozalnych zadziałań, jak np. wyłączenie silnika przy zatrzymaniu przed przejściem dla pieszych.

Odpowiedz do tematu