|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
huczący silnik 3,5 gdi |
Autor |
Wiadomość |
yerry
Nowy Forumowicz
Auto: Montero 3,5 GDI a/t 5D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-02-2010, 16:45 huczący silnik 3,5 gdi
|
|
|
właśnie nabyłem montero 2002 r, przebieg ok 200tys, i mam prośbę o informajcę, z czego może wynikać głośne huczenie w silniku po przekroczeniu 2 tys. obrotów? Do tej prędkości obrotowej jest b. cicho a potem gwałtownie hałas rośnie, jakby z wydechu albo jakby coś wpadało w wibracje, nic przyjemnego. Słychać to głownie przy niższych prędkościach, bo potem jest ogólnie głośno, ale niepokoi mnie czy czasem coś nie pada. Strach gdzieś dalej wyjechać.
proszę o poradę.
Yerry, Wa-wa |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 13-02-2010, 00:29
|
|
|
Czy jesteś pewien, ze to silnik/ Mozę to przedni most? Albo reduktor a dźwięk nosi się do przodu? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
yerry
Nowy Forumowicz
Auto: Montero 3,5 GDI a/t 5D
|
Wysłany: 13-02-2010, 18:19
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Czy jesteś pewien, ze to silnik/ Mozę to przedni most? Albo reduktor a dźwięk nosi się do przodu? |
raczej silnik bo buczenie nie zależy od prędkości, tylko od obrotów. Jak zmienia się biegi i obroty spadną poniżej 2 tys, to robi się cicho. Co ciekawe, jak słucham na postoju z otwartą maską, to nie słychać różnicy. Jak wejdę do środka to wyraźnie słychać moment przejścia 2tys. obr. Hałas rośnie gdzieś 3-4 razy. Może to jakaś poduszka pod silnikiem albo skrzynią... Wiem, że poprzedni właściciel ostatnio wymieniał rozrząd. Może coś źle ustawili, bo nie robili tego fachowcy.
mam jeszcze pytanie, czy montero z 2002 r ma na pewno silnik GDI?
Jak się popatrzyłem, do wymiany świec trzeba rozebrać pół silnika słyszałem, że wymienia się je co 100 tys. czyli niedługo.
pozdr, Yerry |
|
|
|
 |
fiutaggio
Nowy Forumowicz
Auto: montero 3,5 sohc
|
Wysłany: 22-11-2018, 02:07
|
|
|
elo kolego nam pytanie trochę późne ale na temat czy doszedłeś co powodowało to huczenie mam dokładnie ten sam problem od ok 2000 do 2500 jest to niemiłe buczenie
pozdro |
|
|
|
 |
|
|