|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Super Select - po wymianie redukttora nie działa |
Autor |
Wiadomość |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 15-04-2013, 20:24 Super Select - po wymianie redukttora nie działa
|
|
|
Witam wszytskich po raz kolejny
Wymieniłem kompletny reduktor na nowy (używany). Zmontowałem. I problem Nie działa zmiana 2H/4H/HLC/LLC. Po odpaleniu auta na desce świecą się koła tylne,
oraz migają przednie. Nie reaguje na żadne położenie dźwigni reduktora.
W rzeczywistości jest zapięte 4H i zblokowany mech. różnicowy.
Jako, że przed zmianą reduktora wszystko działało, upatruje przyczyny w tym co grzebałem.
Odkręciłem silniczek od reduktora - i nawet ręcznie nie chce się zmienić przełożenie.
Podejrzewam, że źle włożyłem dwa koła zębate pomiędzy wałkami przełożeń w reduktorze. W manualu znalazłem lakoniczną informację, że ząb naprzeciw wycięcia ma wchodzić w 3 wycięcie na wałku:
Niestety brak informacji o położeniu drugiego wałka ... Przed złożeniem wyglądało to tak:
Jutro będę wyciagał skrzynie jeszcze raz
Proszę o jakieś sugestie bardziej doświadczonych w temacie. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 15-04-2013, 21:28
|
|
|
Prawdopodobnie ktoś poprzestawiał te dwa pionowe wałeczki. One muszą być idealnie ustawione. Tam n=masz takie przerwy w wałeczkach i one muszą trafić w odpowiednie miejsca na wodzikach tych trzech co pracują w poziomie. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 19-04-2013, 19:37
|
|
|
EDIT:
Zrobione. Dla potomnych kilka słów wyjaśnienia.
W instrukcji serwisowej dość lakonicznie jest ujęty temat ustawienia dwóch kół zębatych pomiędzy wodzikami. Brakuje jasnej uwagi o konieczności wyregulowania silniczka.
Jeśli zdemontujemy górną pokrywę i poprzestawiają nam się przy tym te dwa koła zębate, musimy przejść całą procedurę ich ustawienia.
1. Odkręcamy silniczek, i wyjmujemy go (tutaj uwaga, wodzik wychodzący od silniczka jest dzielony, jedna część zostaje w skrzyni, jeśli ją wyjmiemy uwaga na kulki ! Łatwo mogą wpaść do środka skrzyni)
2. Podłączamy zasilanie 12V (np. z akumulatora) i tak sterujemy, by wodzik wystawał na 50,5 mm:
3. Montujemy wysterowany silniczek
4. Ustawiamy pomiędzy wodzikami 2 koła zębate. W tym celu robimy sobie znak na środkowym zębie (naprzeciwko wycięcia). Znak ma zgrywać się z trzecim wycięciem na wodziku - od środka. To samo z dwoma kołami. Strona z podkładką idzie do dołu.
5. Skręcamy pokrywę (uszczelniając ją).
6. Możemy sobie przed ostatecznym montażem skrzyni podłączyć wszystkie przewody do czujników - oraz masę ! Przekręcić kluczyk na na pozycje i sprawdzić dźwignią selektora czy wszystko ładnie się zmienia (mi się od razu zmieniało, podejrzewam, że gdyby nie chciało od razu, wystarczy pokręcił wałami). Ma być słychać pracę silniczka.
Link do wycinków z instrukcji serwisowej: http://pajero.2de.ru/23/h...64100ENG.HTM#Iv
I jeszcze jeden świetny link o Super Select: http://4wd.blogeasy.com/ |
|
|
|
 |
artur0011
Nowy Forumowicz Arturpajero3
Auto: Mitsubishi pajero 3 3.0v6
|
Wysłany: 20-12-2018, 14:45
|