|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
brak 12 V w kablu do silnika dmuchawy |
Autor |
Wiadomość |
gerdii
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2020, 12:14 brak 12 V w kablu do silnika dmuchawy
|
|
|
cześć
wszystkim )
Mój outlander do tej pory sprawował się wzorcowo oprócz silnika, ale to widomo, że szkodziła mu niemiecka technika(disel 140 KM).
Mój problem to brak 12 V na wtyczce do silnika dmuchawy. Przeczytałem wszystkie posty związane z dmuchawą nawet te Lancera.
Padł mi tz rezystor dmuchawy, dokładnie padł tranzystor - sprawdziełm i wszędzie było zwarcie wiec zamówiłem nowy cały element. Po włożeniu nadal nie ma 12 V w kablu do
silnika dmuchawy (ten kabelek niebisko-bialy,niebieski).
Sprawdziłem specjalny bezpiecznik - ok. Przełożyłem przekaźnik z innym od blower motor.
Możecie podpowiedzieć, co sprawdzić ewentualnie wymienić ?
Napięcia:
na wtyczce do rezystora 9,6 V czerwony, czarny masa, niebieski (0d 1,5 - 5 )V
na wtyczce do silnika dmuchawy 0V
Pozdrawiam
Gerard |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 28-04-2020, 22:25
|
|
|
dmuchawa jest sterowana CANem
Bezpiecznik ktory idzie do niego to F1 30A kolo przekaznika 303 w ETACS (skrzynka bezpiecznikow pod kierownica z lewej strony)
Bezpiecznik ten jest specjalnego rodzaju- nie taki plytkowy jakie tam sa
I nic wiecej
Przekaznik jest sterowany masa
Sa tam na samej gorze 2szt takich samych czarnych-ten po prawej to od dmuchawy a miedzy nimi jest ten bezpiecznik 30A
A ten po lewej to jest od superblokady wiec jak nie masz systemu bezkluczykowego to mozesz jego tam nie miec
Na PW najwyzej mi podaj nr tel to przesle MMSem na szybko ten schemat jak chcesz oczywiscie
mam schemat jak umiesz takie czytac
ale to nie wczesniej bym mogl przeslac nizw weekend bo bym musial je zeskanowac |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
gerdii
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
|
Wysłany: 29-04-2020, 16:14
|
|
|
cześć
Dziękuję bezpiecznik, który wskazałeś uszkodzony . Teraz tylko muszę znaleźć jakiś wolny i sprawdzę kabelek . Wcześniej sprawdzałem jakiś bezpiecznik 30 A ale 28 w komorze silnika ... Jak wszystko sprawdzę to poinformuję Serdecznie dziękuję. Żona nie będzie się już ze mnie nabijać .. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 29-04-2020, 22:10
|
|
|
To cieszy mnie to ze sie udalo znalezsc usterke |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
|
|