Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie włącza się sprężarka klimatyzacji
Autor Wiadomość
MSS_FAN 
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2001 LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2020, 20:37   Nie włącza się sprężarka klimatyzacji

Cześć! Mam problem z nie załączającą się sprężarką. Światełko na włączniku standardowo świeci jak włączę jednak sprzęgło się nie załącza po włączeniu. Nie słychać kliknięcia ani nic się tam nie rusza.

Tutaj mam taki pomysł. Poprzedni właściciel dorabiał pstryczek do włączania klimy, bo wcześniej nawet jak była włączona to nie działała. Jednak twierdził, że już jest naprawiona jak należy i faktycznie jakiś czas działało ok. Może znowu zepsuło sięw ten sam sposób? Tutaj pytanie jak to sprawdzić? Muszę wyjąć radio, ten panel i zwieraćjakieś kabelki? (które?)

Chcę jeszcze sprawdzić działanie samego sprzęgła przez podanie + i - z akumulatora. Tutaj mam małą wtyczkę, podobną do tego co lambda tylko jest mniejsza, z dwoma przewodami. To mam dać napięcie do nich czy tylko plus podać, a drugi minus do obudowy sprężarki tak jak gdzieś czytałem?

Kolega jeszcze mówił, żebym odkręcił nakrętkę i wcisnął lekko ten wentyl i sprawdził czy w ogóle mam czynnik. Z tego co wiem niby 2 lata temu była nabijana klima.

Może jakiś przekaźnik albo bezpiecznik?

Ostatnia rzecz to kiedyś zrobiłem chyba jakieś zwarcie... Przy odpalaniu słychać było lekkie syczenie nie ważne jak były nastawione nawiewy, wentylator itp. Słychać to było jakby od schowka. Obawiałem się, że to gaz. (Działałem wtedy cośz kablami głośnikowymi. Po prostu kabelki odizowałem, połączyłem jeszcze raz i dokładnie zaizolowałem, syczenie wtedy ustało. Może zrobiłem jakieś zwarcie.) Po gaszeniu silnika słychać było jakby rozłączenie źródła syczenia i jak sobie przypomnę to może i nawet kliknięcie. Czy sprężarka/cała klimatyzacja ma prawo "syczeć"?

Proszę o jakieś porady. Jak będę miałnajbliżej czas wolny to bym pokombinował o ile nie będą to bardzo zaawansowane działania :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-04-2020, 23:20   

Warto sprawdzić czy jest czynnik, czasem jak był dodany kontrast to w oczku osuszacza powinno być chyba zielone.
Można sprawdzić jak piszesz ale pamiętaj, że czynnik nie jest obojętny dla środowiska.

Co do kompresora to masz pokazane jak sprawdzić.
Dodatkowo warto sprawdzić szczelinę na sprzęgle, standardowo powinno być 0,4-0,65mm.

Dodatkowo sprawdź lub podmień przekaźnik.

MSS_FAN 
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2001 LPG
Wysłany: 08-04-2020, 20:43   

Wyjąłem przekaźnik. Między 1 i 3 w przekaźniku jest przejście. Między resztą nie ma. Bezpieczniki te niby od klimy i nawiewu są ok. Oprócz tego wszystkie przekaźniki u mnie mają to samo oznaczenie kodami. Tak ma być?

Tutaj w gnieździe jest zwarcie. We wtyczce nie ma. Jak próbowałem zmierzyć napięcie to nie było. Od razu takie pytanie co do przystawiania tego plusa. W tej instrukcji napisane jest 1-pin, ale w sensie, że wtyczka, złącze czy o te dwie blaszki w środku chodzi? Blisko siebie są te blaszki i obawiam sięczy zwarcia czasami nie zrobię.

Ten czarny przewód jest połączony na obrętkę z żółtym, który jest znowu do czegośinnego połączony. Tutaj mam wątpliwość. Może poprzedni właściciel cośnamieszał?

Dodatkowo zerknąłem na ten przełącznik "wymuszający" pracę klimy. Jest tam tylko jeden czarny przewód teraz podpięty i idzie on do czerwonego grubego kabla zasilającego i tam jest zaizolowany...

Odpowiedz do tematu