Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Dolna osłona lewarka zmiany biegów.
Autor Wiadomość
Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2017, 21:48   [MSS 1.6] Dolna osłona lewarka zmiany biegów.

Cześć.
Byłem dzisiaj na kanale i zaskoczył mnie taki widok:

Pytanie czy ktoś z Was tą gumę wymieniał i wie jak to zrobić? Trzeba tunel środkowy rozbierać?
100zł kosztuje, trochę drogo jak za kawałek gumy.
Podejrzewam, że piachu tam będzie nie mało, to się czyści i smaruje?

zet-em 
Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-05-2017, 10:17   

Nie jest tak strasznie, :) Ghostman
Na Twojej fotce widzisz nakrętkę w prawym, dolnym rogu. Odkręć ją, wyciąg śrubę i rozepnij drążek zmiany biegów - to w kanale.
W kabinie - ściągasz plastikową prostokątną obudowę podstawy lewarka (ściśnij lekko z prawej i lewej strony i obudowa wyskoczy z zatrzasków), odkręcasz 4 śruby i ściągnij gumę w dół.
Składasz w odwrotnej kolejności i to wszystko.
Pozdr; :)
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2017, 16:15   

Taka ciekawostka. Na allegro najtańsza osłona kosztuje 95PLN + przesyłka. W aso zamówiłem za 63 PLN.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-05-2017, 16:29   

Często tak bywa że cwaniaki z Alledrogo mają wyższe ceny niż w ASO. Sam też kupowałem taką osłonę w do Carismy w podobnej cenie jak Ty.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2017, 20:00   

Gumę wymieniłem, ale nie było tak łatwo. Zleciało prawie 90 minut.
Rozpiąłem drążek zmiany biegów (klucz 11), odczepiłem mieszek, zdjąłem tunel środkowy (7 śrub), odkręciłem 4 śruby wybieraka i wyciągnąłem wybierak z samochodu. Potarganą gumę łatwo było wyjąć, ale założyć nową to już nie tak łatwo. Przełożenie małego otworu w gumie przez mocowanie drążka ze skrzynią wymagało 2 osób lub narzędzia, które pozwalałoby tą gumę równomiernie rozciągnąć. Mi pomógł kolega i śrubokręt. Udało się gumy nie potargać, ale przyrządy typu gruszka lub wziernik, lub inne podobne profesjonalne narzędzia mocno by sprawę ułatwiły.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 18-06-2017, 15:16   

Ghostman, akurat w przypadku tej gumy tak jest. Sam Marek M. mi zasugerowal ze w tej sprawie lepiej udac sie do ASO bo cena bedzie wlasnie taka jak napisales. Ja gume wymienilem przy wymianie tulei wybieraka. Wczesniej z dobre 2 lata jezdzilem z rozerwana.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 16-04-2020, 20:49   

Cześć
Zauważyłem urwaną osłonę i u siebie? Pytanie, Czy z tym można jeździć i jak długo? kolega wyżej napisał 2 lata. Czy przez zerwaną osłonę nie dostanie się woda, piasek, sól do środka i po czasie wypiaskuje wszystko lub zniszczy? Jeszcze się okaże że będę musiał cały lewarek wymieniać?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 16-04-2020, 21:57   

Jest to na środku auta więc jak nie będziesz jeździł po wielkich kałużach to woda raczej nie a jak już to w niewielkich ilościach. Gorszy jednak jest chyba kurz a ten na pewno jak będziesz jeździł po drogach nieasfaltowych. Ja bym nie czekał z wymianą, też kiedyś tę osłonę wymieniałem tylko że w Carismie.

Odpowiedz do tematu