Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Świece do LPG
Autor Wiadomość
MSS_FAN 
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2001 LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2020, 20:11   [MSS 1.6] Świece do LPG

Chcę wymienić świece w swoim samochodzie. Stare pewnie nie były przez poprzedniego właściciela długo wymieniane. Niby już wiem gdzie one są i jakie są katalogowo przeznaczone, ale chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.
Mam dylemat z tym rozstawem elektrody. Na forach LPG ludzie zalecają 0.7, 0.8mm do LPG, inni mówią, że nie ma znaczenia, katalogowo najczęściej do MSS są 1.0mm. Teraz mam zagwozdkę jakie konkretnie kupić. Na komplet chciałbym wydać 40-60 zł. MSS 1.6 2001
Czym więcej czytam tym bardziej nie mogę się zdecydować.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 23-01-2020, 20:49   

Na gazie jeżdżę od około 2000r. i prktycznie od tego momentu zawsze stosowałem świece dedykowane do silnika ale zawsze też zmniejszałem przerwę jeśli oryginalnie była 1mm czy więcej. Zmniejszam zawsze o 0,2mm i w sumie nigdy nie miałem problemów z cewką zapłonową z powodu LPG.
Moim zdaniem i wielu innych osób przerwę na LPG warto zmniejszać bo mieszanka powietrzno-gazowa ma wyższą rezystancję przez co aby po między elektrodami przeskoczyła iskra to cewka musi wygenerować wyższe napięcie. Może to spowodować szybsze przebicie izolacji uzwojenia cewki zapłonowej czy przewodów niż podczas pracy na benzynie szczególnie jak cewki mają już większy przebieg.

5darek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Wysłany: 24-01-2020, 03:55   

Kiedy jeździłem na gazie carismą używałem świec brisk silver dedykowanych do gazu. Nie miałem problemów i nic nie zmieniałem jesli chpdzi o szczelinę między elektrodami. Wg mnie najważniejsze by nie kupować do lpg wieloelektrodowych bo to może utrudnić zapłon mimo że podświadomie może się wydawać że takie rozwiązanie coś poprawia.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 24-01-2020, 17:57   

Ja do SS 1,6 założyłem świece DENSO K20TT i śmigają bez zarzutu. Z tego co pamiętam mają fabrycznie przerwę na elektrodach 1,1 mm, ale można zmniejszyć do 0,8 mm. Koszt świecy średnio 11 zł/szt.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 27-04-2020, 11:34   

Ja od 2012 r używam denso k20tt. Wymieniam co ok 40tys km. Jeżdzę na LPG. Kiedyś w innym aucie na LPG miałem brisk silver. Miałem wrażenie że starczały na 15tyś km , fabrycznie końcówka elektrody była inna.

Odpowiedz do tematu