ASX 1.8DID MIVEC 2WD dziwny dźwięk silnika |
Autor |
Wiadomość |
66butch
Forumowicz Butch
Auto: ASX 1,8 DID INVITE AS&G 2W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2011, 17:15 ASX 1.8DID MIVEC 2WD dziwny dźwięk silnika
|
|
|
Witajcie,
od pewnego czasu zauważyłem, że przy przyspieszaniu, do pewnego momentu słychac dźwięk bardzo podobny do "dzwonienia zaworów" w starych silnikach benzynowych.
Po osiągnięciu pewnej prędkości ten dźwięk znika i słychac "normalne mruczenie" diesla.
Dodam, że nie wiąże się to z wyczuwalnym spadkiem mocy - misiek przyspiesza jak trzeba
Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się takim objawem? A może tak po prostu w dieslu ma być?
Fakt, że jest to pierwszy diesel jaki użytkuję na codzień (i nie mam dużego doświadczenia z silnikami diesla) ale moja Żona jeździ dieslem od 6 lat (najpierw C2 1,4HDI a teraz Seat Leon 1,9 TDi) i tam takie objawy nie występują...
Samochód użytkuję od grudnia 2010, przebieg 10200 km.
Jakieś pomysły/rady? czy od razu do serwisu?
z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 05-05-2011, 17:28
|
|
|
W pewnym zakresie predkosci obr. (1500-2000) diesle ktorymi jezdzilem specyficznie klekotaly, im zimniejszy silnik tym bardziej to bylo slychac, choc nie bylo reguly.
Podjedz do serwisu, niech posluchaja czy to ten typowy dla diesla dzwiek. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 05-05-2011, 23:05
|
|
|
A nie było tak czasem od początku, tylko dopiero teraz zacząłeś zwracać na to uwagę ?
p.s. didek LP czy HP ? |
|
|
|
 |
66butch
Forumowicz Butch
|
Wysłany: 06-05-2011, 08:43
|
|
|
jurekschroda napisał/a: | A nie było tak czasem od początku, tylko dopiero teraz zacząłeś zwracać na to uwagę ?
p.s. didek LP czy HP ? |
hmm, jak się teraz zastanawiam to być może było tak od poczatku (mogłem nie zwracać uwagi - chociaż myślę że zwróciłbym) Ponieważ odebrałem samochód w grudniu i pierwsze jazdy były przy dużych mrozach to być może stwierdziłem że tak ma być bo jest zimno
DID HP 150KM invite AS&G
@JCH: niedługo pierwszy przegląd to przy okazji zwrócę na to uwagę, dzięki za wskazówki
pozdr |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
wicus77 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2011, 16:11
|
|
|
Myślę że dźwięk o którym piszesz jest to po prostu nic innego jak turbina słyszalna od około 2 000 rpm do ok 2 500 rpm (ja bym powiedział że to takie "ćwierkotanie"). Często jeżdżę Asx-em z 1.8 hp 4wd i od nowości było to słyszalne. Mi nawet podoba się ten dźwięk pracy turbiny, pomimo codziennej jazdy benzyną 2,5 V6. Jeśli oczywiście chodzi nam o ten sam dźwięk. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 10-05-2011, 08:27
|
|
|
wicus77 napisał/a: | Mi nawet podoba się ten dźwięk pracy turbiny, pomimo codziennej jazdy benzyną 2,5 V6. Jeśli oczywiście chodzi nam o ten sam dźwięk. | dźwięk pracy turbiny to nie jest normalny objaw. Ja zacząłem słyszeć swoją od 90kkm przebiegu i to tylko na zimnym silniku - świszczy sobie. W pełni sprawna turbina nie jest słyszalna. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
boljar
Nowy Forumowicz boljar
Auto: ASX 1.6 Invite
|
Wysłany: 10-05-2011, 19:57 Re: ASX 1.8DID MIVEC 2WD dziwny dźwięk silnika
|
|
|
66butch napisał/a: | Witajcie,
od pewnego czasu zauważyłem, że przy przyspieszaniu, do pewnego momentu słychac dźwięk bardzo podobny do "dzwonienia zaworów" w starych silnikach benzynowych.
Po osiągnięciu pewnej prędkości ten dźwięk znika i słychac "normalne mruczenie" diesla.
Dodam, że nie wiąże się to z wyczuwalnym spadkiem mocy - misiek przyspiesza jak trzeba
Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się takim objawem? A może tak po prostu w dieslu ma być?
Fakt, że jest to pierwszy diesel jaki użytkuję na codzień (i nie mam dużego doświadczenia z silnikami diesla) ale moja Żona jeździ dieslem od 6 lat (najpierw C2 1,4HDI a teraz Seat Leon 1,9 TDi) i tam takie objawy nie występują...
Samochód użytkuję od grudnia 2010, przebieg 10200 km.
Jakieś pomysły/rady? czy od razu do serwisu?
pozdrawiam |
Hm,ciekawe bo w moim benzyniaku występują identyczne objawy.Na jutro umówiłem się właśnie w serwisie,ciekawe jaką diagnozę postawią.W sumie nie miałbym nic przeciwko tym dżwiękom ale momentami czuję jakbym miał pod maską jak piszesz starego benzyniaka.Tak też powiedziałem przez telefon pracownikowi serwisu gdy prosił o opisanie objawów. |
Ostatnio zmieniony przez boljar 11-05-2011, 21:08, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 11-05-2011, 12:18
|
|
|
Cytat: | W pełni sprawna turbina nie jest słyszalna.
|
W takim razie wiele nowych samochodów różnych marek ma niesprawną turbinę. |
|
|
|
 |
66butch
Forumowicz Butch
|
Wysłany: 11-05-2011, 13:34
|
|
|
w piatek będę w serwisie to spróbuję sprawę wyjaśnić...
dam znac po wizycie
pozdrawiam |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
boljar
Nowy Forumowicz boljar
Auto: ASX 1.6 Invite
|
Wysłany: 11-05-2011, 17:34
|
|
|
Do 66butch
Dzisiaj jestem po wizycie w serwisie.Najpierw odkręcona termiczna osłona na kolektorze wydechowym.Krótka przejażdżka i dalej ten sam objaw.Po poruszaniu rurą podobny dżwięk dochodzi spod sprężyn łączących rurę z kolektorem.Jednak ze względu na rozgrzanie nie dało rady nic przy tym zrobić.Ostatecznie umówiłem sie na 23-go z samego rana żeby silnik ostygł i wtedy spróbują to rozkręcić.Zasugeruj mechanikom bo masz wcześniejszą wizytę,może to jest to. |
Ostatnio zmieniony przez boljar 11-05-2011, 21:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 11-05-2011, 18:50
|
|
|
jurekschroda napisał/a: | W takim razie wiele nowych samochodów różnych marek ma niesprawną turbinę. | może na początek słabo wyważoną. Nowej turbiny, dobrze wyważonej nie słychać. do 90kkm nie było słychać turbiny w moim Outku, nie słychać jej też w 1,5 rocznej Octavii 1,9TDI. No chyba, że ktoś koniecznie chce słyszeć i podniesie w tym celu maskę. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Rossoox
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 DiD 4wd
|
Wysłany: 10-06-2020, 21:42
|
|
|
Witam chciałbym odświeżyć temat mam podobny problem, na moje ucho kiedy jest zimny hałasuje bardziej. Butch jaki był finał twojej historii z tym dźwiękiem |
|
|
|
 |
|