Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.2 DID] MIVEC 177km, częste wypalanie DPF'a.
Autor Wiadomość
Walenhovv 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander ii
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-07-2022, 21:07   [II 2.2 DID] MIVEC 177km, częste wypalanie DPF'a.

Cześć,
Posiadam Outlandera już 4 rok. końcówka 2011 roku aktualny przebieg 179k (jak w tytule 2.2 DID MIVEC 177km). Od dłuższego czasu często mi się wypala DPF. Ostatni miesiąc co pomiędzy 160km a nawet 90km (w zależności od tego czy jest trasa czy samo miasto). Potrafię przejechać 500km trasę bez wypalania ale wjadę tylko do miasta gdzie zwalniam i prędkość wraz z obrotami spadają to zaczyna wypalać. Podczas ów wypalania (wiem kiedy bo wpiąłem sobie żaróweczkę pod grzanie lusterek a za każdym razem je grzeje wypalając) gdy depnę mocniej na drugi czy trzecim biegu to za autem widać delikatny dym koloru szarego, ciemno-szarego, lub niebieskiego. Był łatany kolektor bo okazało się że jest pęknięty i dlatego może częściej wypalać. Był czyszczony filtr DPF (płukany). Teraz wymieniłem olej i filtr bo przyszedł na niego czas. Kolejnym moim tropem są wtryski. Możecie mi polecić jakiś warsztat w Warszawie? Boję się iść gdziekolwiek bo można się mocno naciąć na "specjalistów" gdzie naciągną a wystarczyłoby podkładki wymienić. Czy może macie jakieś inne tropy?

Strasznie mnie denerwuje ten DPF a nie chcę go usuwać bo amputacja bolącej nogi to nie jest satysfakcjonujące mnie rozwiązanie ;) .

Dzięki serdeczne za pochylenie się nad moim problemem.

[ Dodano: 27-08-2022, 08:18 ]
Zrobię małą adnotację. Okazało się że pomimo już spawanego kolektora znowu pękł... zespawany ponownie (brak smrodu podczas wypalania wewnątrz auta). Zregenerowane turbo bo okazało się że złapało luzy. Wyczyszczony filtr DPF, wymieniony filtr paliwa przy okazji bo i tak miałem. Samochód przejechałem od wyjechania z serwisu 200km i niestety już się dwa razy wypalał. Na komputerze zero błędów. :/ po ostatnich nakładach finansowych zaczynam poważnie rozważać usunięcie tego cholernego filtra bo już mi ręce opadają... wyczytałem jeszcze gdzieś że może być jakiś czujnik walnięty. Ale jakto sprawdzić to nie wiem...

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 27-08-2022, 08:44   

Czy kasowałeś inspekcję olejową MUTem?
U mnie (1,8DiD) w trasie wypalał co mniej więcej 500 km a w mieście też potrafił wypalać co 150 -200 km.
Ostatnio po skasowaniu serwisu olejowego w trasie było 900 km. W mieście jeszcze nie sprawdzałem, bo teraz auto nie jeździ w mieście.

Walenhovv 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-08-2022, 10:04   

Cześć apikus ,
Dzięki za sugestię. Rozumiem że mowimy o jakimś interfejsie diagnostycznym? Niee, inspekcje olejową resetuję tylko tym manualnym sposobem poprzez przycisk na desce. Polecasz podjechać do ASO lub jakiegoś serwisu specjalizującego się w Mitsubishi i poprosić o skasowanie, ewentualny reset ów Mutem?

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 27-08-2022, 21:49   

Cześć Walenhovv,
Tak to interface diagnostyczne specjalnie dla Mitsubishi.
No chyba tylko ASO albo serwis Mitsumaniaków, mogą mieć MUTa.

Walenhovv 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-08-2022, 09:12   

Właśnie myślałem o Mitsumaniakach bo już u nich byłem nie raz. Dzięki za pomoc. Dam znać czy pomogło.

[ Dodano: 23-09-2022, 11:22 ]
Cześć,
Filtr jeszcze dopalony serwisowo. Wszystko zresetowane MUTem. Wypalanie według komputera powinno być już co 400km jednakże wypalał co równe 100... Poddałem się - dziad usunięty.

Odpowiedz do tematu