|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
TPMS |
Autor |
Wiadomość |
diament20
Forumowicz
Auto: outlander eclipse cross, colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-11-2020, 23:39 TPMS
|
|
|
Witam wszystkich i pozdrawiam.
Pytanie dotyczy pewnie dość prostego zagadnienia, ale ja muszę się dopytać. Czy ktoś ma już doświadczenie z czujnikami ciśnienia w oponach drugiego zestawu kół? Temat dla mnie na razie nowy ponieważ panowie w ASO zamieszali mi ten temat doszczętnie. Instrukcja opisuje procedury wyboru drugiego zestawu kół(zima/lato czyli ID1 oraz ID2), a oni mi wmawiają, że należy wykasować jeden, a wgrać drugi i tak za każdą zmianą kół. No nie chciałem się z nimi zgodzić i nie skorzystałem chwilowo z ich usług, aż do zasięgnięcia szerszej opinii. potrzebne są mi też informacje jak w ogóle wgrać drugi zestaw czujników aby później tylko ie zmieniać wraz ze zmianą ID zestawu. Dzięki z góry za porady i podpowiedzi. |
|
|
|
 |
jano35
Forumowicz
Auto: Mitsubishi eclipse cross
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2018 Posty: 45 Skąd: Skawina
|
Wysłany: 08-11-2020, 20:05
|
|
|
Ja osobiście mam drugi zestaw bez czujników i żyje. TPMS w tym aucie jest zbędny. Gdzieś tam pisałem już o tym, skoro powiadomienie przychodzi a człowiek nie widzi z którego koła ten sygnał jest to po ....... te czujniki. sygnał masz, a później latasz z pompką i w zasadzie nie do końca wiadomo gdzie było mniej powietrza. Kapcia i większy ubytek powietrza umiem rozpoznać i nie jest mi do tego potrzebny TPMS. |
|
|
|
 |
diament20
Forumowicz
|
Wysłany: 08-11-2020, 21:21
|
|
|
zgadzam się z Tobą, ale szczerze mówiąc denerwujące jest świecenie się jakiegoś komunikatu ostrzegawczego na wprost oczu, choć niektórzy powiedzą - to nie zaglądać. Myślę, że jednak rozsądnym rozwiązaniem byłoby przyuczyć ten drugi zestaw kół konfigurując go i mieć przynajmniej spokój wzrokowy bo praktycznej pomocy trochę mniej. Muszę jednak przyznać że na letnim zestawie miałem już taki komunikat o niskim ciśnieniu w oponach, ale to nie problem podjechać do jakiejkolwiek stacji paliw pod kompresor i doładować (może i nawet czasem upuścić) powietrza. Dlatego zwróciłem się o podpowiedź jak skonfigurować pierwszy raz ten drugi zestaw kół. Później jak wynika z instrukcji wystarczy tylko w ustawieniach przestawić ID na dany zestaw i zdaje się być koniec.
[ Dodano: 10-11-2020, 22:04 ]
Noo i jest po temacie. Odpowiednie przyrządy w rękach dobrych fachowców załatwiły temat od ręki bez żadnych problemów. Będę się musiał wybrac chyba do panów z pewnego ASO Mitsubishi i zakomunikować im aby się jeszcze dużo uczyli i to nawet po nocach jeśli chcą obsługiwać nasze Miśki skoro twierdzą, że jest tylko możliwość wgrywania na przemian komplety czujników (zima /lato). A może i wiedze mają tylko są naciągaczami (każdy taki proces kasowania i wgrywania to koszt 50PLN). |
|
|
|
 |
Robert S
Forumowicz Robert
Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
|
Wysłany: 11-11-2020, 00:04
|
|
|
diament20 napisał/a: | zgadzam się z Tobą, ale szczerze mówiąc denerwujące jest świecenie się jakiegoś komunikatu ostrzegawczego na wprost oczu, choć niektórzy powiedzą - to nie zaglądać. Myślę, że jednak rozsądnym rozwiązaniem byłoby przyuczyć ten drugi zestaw kół konfigurując go i mieć przynajmniej spokój wzrokowy bo praktycznej pomocy trochę mniej. Muszę jednak przyznać że na letnim zestawie miałem już taki komunikat o niskim ciśnieniu w oponach, ale to nie problem podjechać do jakiejkolwiek stacji paliw pod kompresor i doładować (może i nawet czasem upuścić) powietrza. Dlatego zwróciłem się o podpowiedź jak skonfigurować pierwszy raz ten drugi zestaw kół. Później jak wynika z instrukcji wystarczy tylko w ustawieniach przestawić ID na dany zestaw i zdaje się być koniec.
[ Dodano: 10-11-2020, 22:04 ]
Noo i jest po temacie. Odpowiednie przyrządy w rękach dobrych fachowców załatwiły temat od ręki bez żadnych problemów. Będę się musiał wybrac chyba do panów z pewnego ASO Mitsubishi i zakomunikować im aby się jeszcze dużo uczyli i to nawet po nocach jeśli chcą obsługiwać nasze Miśki skoro twierdzą, że jest tylko możliwość wgrywania na przemian komplety czujników (zima /lato). A może i wiedze mają tylko są naciągaczami (każdy taki proces kasowania i wgrywania to koszt 50PLN). |
W pełni się zgadzam , panowie z ASO nie wiedzą podstawowych ustawień z instrukcji obsługi. Miałem to samo z ustawieniem otwierania drzwi kierowcy , też się niby nie dało . Poczytałem i zrobiłem sam . Co do 2 kpl czujników to instrukcja wyraźnie mówi ze można , więc to dla ASO powinna być bułka z masłem . A swoją drogą pytania co do ustawień najlepiej kierować do kolegi Tokyo , wie praktycznie wszystko i co najważniejsze swoją wiedzę przekuwa w czyny |
|
|
|
 |
diament20
Forumowicz
|
Wysłany: 11-11-2020, 22:32
|
|
|
Dziękuje za info o Tokyo. Dobrze, że są tacy ludzie bo jak widać potrzebni są i to bardzo. Co ważne są chętni do pomocy i szacun im wszystkim za to. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Michauek22
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross
|
Wysłany: 23-11-2020, 14:03
|
|
|
Robert S napisał/a: | panowie z ASO nie wiedzą podstawowych ustawień z instrukcji obsługi. |
W innych markach też tak często jest i to nawet różne premium Lexusy itp. itd. |
|
|
|
 |
|
|