Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozszczelniony Parownik
Autor Wiadomość
Kristoffer 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 CTV 4*4
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-01-2020, 23:08   Rozszczelniony Parownik

Witam,
W moim Outlanderze z 2013 roku rozszczelnił się parownik klimatyzacji. Podczas jazdy z kanałów wentylacyjnych zaczęło lecieć masę dymu. Parownik jest do wymiany a pod kompresorem klimatyzacji widać nieszczelność. Zielony gęsty płyn. Czy ktoś miał taką awarie i jakie są koszty naprawy? Macie jakieś pomysły lub dostęp do części. Wszelkie informacje się przydadzą.
Pozdrawiam

5darek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Wysłany: 12-01-2020, 09:44   

domyślam się że mówisz o skraplaczu... cena ok 630zł + nabicie ok 100-200zł + robocizna
Na moje oko poniżej 1000zł

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 12-01-2020, 19:51   

5darek napisał/a:
domyślam się że mówisz o skraplaczu... cena ok 630zł

Niekoniecznie:

Kristoffer napisał/a:
(...) z kanałów wentylacyjnych zaczęło lecieć masę dymu.

może wskazywać na parownik.

Ale dalej:

Kristoffer napisał/a:
(...)pod kompresorem klimatyzacji widać nieszczelność. Zielony gęsty płyn. (...)

Czyli nie do końca wiadomo, co poszło. Może tylko perforacja przewodu?

5darek napisał/a:
Na moje oko poniżej 1000zł

Przy parowniku może być drożej, niż przy skraplaczu.

Adam.

huzak 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 02-04-2021, 13:29   Re: Rozszczelniony Parownik

Kristoffer napisał/a:
Witam,
W moim Outlanderze z 2013 roku rozszczelnił się parownik klimatyzacji. Podczas jazdy z kanałów wentylacyjnych zaczęło lecieć masę dymu. Parownik jest do wymiany a pod kompresorem klimatyzacji widać nieszczelność. Zielony gęsty płyn. Czy ktoś miał taką awarie i jakie są koszty naprawy? Macie jakieś pomysły lub dostęp do części. Wszelkie informacje się przydadzą.
Pozdrawiam

Hej, jak się sprawa skończyła?
Miałem to samo z kompresorem. Uszczelnili mi kompresor, nabili klimę a na wiosnę d... bo padł parownik :(

Kristoffer 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 CTV 4*4
Wysłany: 02-04-2021, 18:05   

Witam, po awarii samochód został sprawdzony w aso mitsu i zdiagnozowano rozszczelnienie parownika. Ale kosztorys który otrzymałem czyli ok. 10 tys zniechęcił mnie do naprawy w tym czasie, a że samochodem można jeździć z taką usterka postanowiłem na spokojnie to ogarnąć. Zakupiłem używany ale prawie nowy parownik, a znajomy dobry mechanik zrobił robotę. I już prawie rok od naprawy i działa klima. Było trochę roboty bo trzeba rozbierać cały kokpit wyciągnąć nagrzewnice rozpołowić, później to poskładać oczyścić sprawdzić nabić, ja przy okazji robiłem cały serwis, wszystkie płyny wymieniałem i parę innych drobiazgów, więc 3 lub 4 dni auto było na warsztacie. Koszty jak pamiętam to 1300 całość plus zakup parownika przezemnie.

Odpowiedz do tematu