Rozszczelniony Parownik |
Autor |
Wiadomość |
Kristoffer
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 CTV 4*4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-01-2020, 23:08 Rozszczelniony Parownik
|
|
|
Witam,
W moim Outlanderze z 2013 roku rozszczelnił się parownik klimatyzacji. Podczas jazdy z kanałów wentylacyjnych zaczęło lecieć masę dymu. Parownik jest do wymiany a pod kompresorem klimatyzacji widać nieszczelność. Zielony gęsty płyn. Czy ktoś miał taką awarie i jakie są koszty naprawy? Macie jakieś pomysły lub dostęp do części. Wszelkie informacje się przydadzą.
Pozdrawiam |
_________________ Kristoffer |
|
|
|
 |
5darek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 185 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-01-2020, 09:44
|
|
|
domyślam się że mówisz o skraplaczu... cena ok 630zł + nabicie ok 100-200zł + robocizna
Na moje oko poniżej 1000zł |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 12-01-2020, 19:51
|
|
|
5darek napisał/a: | domyślam się że mówisz o skraplaczu... cena ok 630zł |
Niekoniecznie:
Kristoffer napisał/a: | (...) z kanałów wentylacyjnych zaczęło lecieć masę dymu. |
może wskazywać na parownik.
Ale dalej:
Kristoffer napisał/a: | (...)pod kompresorem klimatyzacji widać nieszczelność. Zielony gęsty płyn. (...) |
Czyli nie do końca wiadomo, co poszło. Może tylko perforacja przewodu?
5darek napisał/a: | Na moje oko poniżej 1000zł |
Przy parowniku może być drożej, niż przy skraplaczu. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
huzak
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 02-04-2021, 13:29 Re: Rozszczelniony Parownik
|
|
|
Kristoffer napisał/a: | Witam,
W moim Outlanderze z 2013 roku rozszczelnił się parownik klimatyzacji. Podczas jazdy z kanałów wentylacyjnych zaczęło lecieć masę dymu. Parownik jest do wymiany a pod kompresorem klimatyzacji widać nieszczelność. Zielony gęsty płyn. Czy ktoś miał taką awarie i jakie są koszty naprawy? Macie jakieś pomysły lub dostęp do części. Wszelkie informacje się przydadzą.
Pozdrawiam |
Hej, jak się sprawa skończyła?
Miałem to samo z kompresorem. Uszczelnili mi kompresor, nabili klimę a na wiosnę d... bo padł parownik |
|
|
|
 |
Kristoffer
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 CTV 4*4
|
Wysłany: 02-04-2021, 18:05
|
|
|
Witam, po awarii samochód został sprawdzony w aso mitsu i zdiagnozowano rozszczelnienie parownika. Ale kosztorys który otrzymałem czyli ok. 10 tys zniechęcił mnie do naprawy w tym czasie, a że samochodem można jeździć z taką usterka postanowiłem na spokojnie to ogarnąć. Zakupiłem używany ale prawie nowy parownik, a znajomy dobry mechanik zrobił robotę. I już prawie rok od naprawy i działa klima. Było trochę roboty bo trzeba rozbierać cały kokpit wyciągnąć nagrzewnice rozpołowić, później to poskładać oczyścić sprawdzić nabić, ja przy okazji robiłem cały serwis, wszystkie płyny wymieniałem i parę innych drobiazgów, więc 3 lub 4 dni auto było na warsztacie. Koszty jak pamiętam to 1300 całość plus zakup parownika przezemnie. |
_________________ Kristoffer |
|
|
|
 |
|