|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[ALL] Po wymianie opon jest kicha |
Autor |
Wiadomość |
Dortann [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 14:23 [ALL] Po wymianie opon jest kicha
|
|
|
Wymieniłem oponki na letnie Yokohama A.drive nowiutkie i niestety okazuje się, że mi autko zamiast jechać na wprost skręca delikatnie w prawo. Zbieżność zawsze była OK, koło żadne nie bije, nie czuć drgań na kierownicy ino po prostu nie jedzie na wprost przy ustawionej na wprost kierownicy. Na stacji sprawdzałem ciśnienie i wg mnie było takie samo w obu oponach. Czy ktoś ma jakieś propozycje co to może być? Mam nadzieję, że nie zwichrowane opony... |
Ostatnio zmieniony przez 15-09-2007, 15:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 14:32
|
|
|
A czy koła były wyważane? Ostatnio zauważyłem, że wulkanizatorzy nie zawsze wyważają koła. Inna sprawa, że zbieżnośc mogła być ustawiana do starych, już zużytych opon.
Jeśli wyważanie czy zamiana stron nie pomoże, chyba trzeba będzie jednak zareklamować opony... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-03-2007, 14:34
|
|
|
skoro nowe to raczej nie, jedz na zbieznosc, bo mogles miec zle ustawiona i na starych podcietych oponach auto z kierownica na wprost jechalo prosto, a teraz na nowych oponach nie chce, czyli jedz sprawdzic zbieznosc |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 28-03-2007, 07:09
|
|
|
Zastanawiam sie o czym wy piszecie....
Co ma do zbieżności (geometrii) ogumienie, przeciej jak jest ustawiana geomtria to punktami oparcia są krawędzie felg... i opony nie mają nic do tego, ... za dobrą sprawę (upartego) to i bez opon zbieżność sie ustawi....
Ale... co do jednego... to fakt, może być tak że masz jakies niedoskonałości jeżeli chodzi o ustawienia, stara zjeżdzona na tym aucie opona, lub miękka zimówka nie będzie ciągnąć... a po założeniu nowej "nie ułożonej" opony - letniej szerszej... może występować zjawisko ściągania.... efekt może sie nasilac przy oponach asymetrycznych....
Na koniec... owszem sprawdzić geometrie...ale zrobić to dokładnie, kąty wyprzedzenia, pochylenia koła, pochylenia zwrotnicy itd... sama zbieżność to nie wszystko...
Ja śmigam na Nokianach asymetrycznych - wszystko ustawione jest w środku tolerancji jeżeli chodzi o geometrię a przy zakresie 80-90km/h delikatniutko ściąga w lewo... na innych oponach letnich czy zimowych tego nie robi w żadnym zakresie prędkości...
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
Dortann [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 11:55
|
|
|
Dzięki. Czy zna ktoś z Was jakiś warsztat w Wawie albo okolicach, który by mi to fachowo i dokładnie sprawdził? |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 29-03-2007, 22:30
|
|
|
Zanim pojedziesz na warsztat przerzuć tylne koła do przodu i sprawdź czy nadal ściąga.
Też tak miałem.
Chociaż, jak kupiłeś nówki, to oddaj do reklamacji (po sprawdzeniu), w końcu zabuliłeś jak za dobre opony |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 30-03-2007, 13:15
|
|
|
Dortann napisał/a: | Dzięki. Czy zna ktoś z Was jakiś warsztat w Wawie albo okolicach, który by mi to fachowo i dokładnie sprawdził? |
ASKO na Osrtoroga.. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
debillos [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2007, 23:33
|
|
|
Swego czasu debica wypusciła opony o nazwie Debica Frigo czy jakos tak i pamietam ze mialy one wade fabryczna polagajaca na tym ze jak hamowalo sie z piskiem to sciagaly na jedna strone:) Nic sie z tym nie dalo zrobic ani zadna zbierznosc ani roznica cisnien w oponach. Ten typ tak mial. Wiec moze twoje opnki tez poprostu tak maja:( |
|
|
|
 |
|
|