|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.4 MIVEC] Wycięty katalizator |
Autor |
Wiadomość |
Mr.Sinister
Nowy Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 4B12
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-11-2021, 21:31 [II 2.4 MIVEC] Wycięty katalizator
|
|
|
Witam wszystkich,
nie tak dawno temu kupiłem Outlandera w innej skórce czyli Citroena C-Crossera z silnikiem 4B12. Niestety przeoczyłem dość ważny szczegół, a konkretnie to, że jakiś zaradny pan Janusz czy inny Helmut wyciął mu katalizator (wiem, dupa ze mnie:( ). Chciałem go doprowadzić do stanu fabrycznego, ale tu pojawia się problem, bo ofert jest mnóstwo... ale w USA Jakoś w Polsce i w reszcie kontynentu średnio to widać. W serwisie krzyknęli 5 klocków, bo sprzedają całą rurę bez tłumika końcowego, więc cena raczej zaporowa. Jeden człowiek, z którym rozmawiałem stwierdził, że można dobrać uniwersalny, ale tutaj trzeba znać wygląd i wymiary, żeby coś dopasować, a ja tego kata nawet na oczy nie widziałem i nawet nie wiem czy otwór na sondę jest w tym katalizatorze czy nie. Czy ktoś z szacownych forumowiczów miał jakieś przejścia z katem w swoim Outku? Będę wdzięczny za każdą konstruktywną pomoc czy to w formie jakichś informacji co i gdzie kupić czy też zdjęć i wymiarów kata.
Z góry wielkie dzięki. |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2021, 13:55
|
|
|
W moim samochodzie został wycięty filtr "DPF", ale w tym modelu DPF jest tylko z nazwy. ASO, jak i wszystkie sklepy mają go w swojej ofercie właśnie pod nazwą DPF. Z tym, że to tak naprawdę rodzaj filtra katalitycznego, bo tam nie ma żadnych czujników.
Jest on razem z rurą środkową. Aso krzyczy sobie za ten element ponad 5k. Zamiennik można dostać za ok. 2k, tylko trzeba czekać minimum 2 tygodnie. Używek brak.
Proponuję Ci podjechać do konkretnego tłumikarza, który zna się na rzeczy i jest obryty w temacie katalizatorów. Powinien zaproponować Ci rozwiązanie i ewentualnie dobrać zamiennik.
W związku z tym, że potrzebowałem auta, to zamontował u mnie tłumik przelotowy w obudowie katalizatora. Nie jestem januszem ekologii, więc po tym zabiegu podjechałem na stację i dokonałem pomiarów, które były zaskakująco pozytywne. Mimo wszystko mam z tyłu głowy, żeby zrobić to, jak należy. |
|
|
|
 |
Mr.Sinister
Nowy Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 4B12
|
Wysłany: 09-03-2022, 16:01
|
|
|
@mskol Dzięki za odpowiedź. Rzecz w tym, że nie znalazłem w okolicy nikogo konkretnego(Iława, Nowe Miasto Lubawskie) a do tego dopiero wczoraj odebrałem auto od mechanika(dosłownie i w przenośni dłuższa sprawa).
W końcu udało mi się porobić zdjęcia jak to wszystko wygląda i odetchnąć trochę, bo okazuje się, że, wbrew temu co znalazłem np. na stronie magnaflow, druga lambda jest nie w samym katalizatorze a za nim i Helmuty jej nie ruszyły, więc ma się dobrze. Jeśli dobrze pomierzyłem to rura ma 54 mm, więc może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może np. poleci coś do wspawania?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
[ Dodano: 16-07-2022, 18:11 ]
Poradziłem sobie dzięki ofercie firmy "Luma" z Przeżmierowa. Dobrali mi okrągły uniwersalny katalizator EEC CRHD4. Jest tak jak było - EURO 4, Błędów nie wyrzuca, wszystko śmiga. To tak jakby ktoś miał podobny problem. |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-07-2022, 09:43
|