|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z rozrządem OT 3 3.0v6 |
Autor |
Wiadomość |
marcinspike
Forumowicz
Auto: Galant 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 142 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20-12-2024, 13:22 Problem z rozrządem OT 3 3.0v6
|
|
|
Witam wszystkich, chciałbym się z Wami podzielić pewną historią która może ustrzec przed poważną awarią silnika. Chodzi o rozrząd w autach z silnikami 3.0 V6 a mianowicie o wadliwych napinaczach rozrządu. Ja do tego chwilę dochodziłem, objawiało się to odgłosem grzechotania przez pierwsze dwie sekundy po odpaleniu, dźwięk przypominający grzechotanie zaworów.
Nasiliło się to w zimne dni. W końcu wyregulowałem zawory, ale dalej było to samo.
W końcu na jakiś ruskich stronach wyczytałem o tym problemie w niektórych egzemplarzach.
Po zdjęciu osłon okazało się że pasek jest luźny, a napinacz rozlany. Auto na 45000 km nalotu.
Tak że jak ktoś będzie miał podobne objawy to niech jak najszybciej sprawdzi rozrząd. |
|
|
|
 |
Tiamat
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 290 Skąd: Nasielsk
|
Wysłany: 23-12-2024, 11:26
|
|
|
Znam dwa takie przypadki tj. uszkodzonego napinacza paska rozrządu po nieznacznym przebiegu- jeden pacjent Eclipse 1g 4g63, drugi pacjent Lancer Sport 2.0 4g63. |
_________________ Eclipse 4g63 N/a 192KM/217NM
Lancer Evo IV 4g63T 316KM/396NM
Outlander 4g63T 210KM/290NM in progress |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-12-2024, 18:44
|
|
|
Tu na forum oraz na FB były opisywane przypadki uszkodzenia tłumika drgań paska rozrządu - dosyć spora felerna seria, zatem to nic nadzwyczajnego. Natomiast dotyczyło to zamienników użytych przy wymianie rozrządu a nie na pierwszy montaż.
Na szczęście prawidłowo zamontowany napinacz nie spowoduje żadnych następstw - jedynie bieżąca praca jest dziwna, głośna, taka jak opisałeś. |
|
|
|
 |
|
|