Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Adaho_krak
26-06-2008, 13:45
Nie zawsze odpala
Autor Wiadomość
nimrodelipapi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2,4 CTV
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-05-2008, 10:18   Nie zawsze odpala

Witam
Może ktos się spotkał z takim problemem lub ma jakiś pomysł. Sprawa wygląda tak: bez wcześniejszych jakichkolwiek objawów po zatrtzymaniu się na 10 - 15 min autko nie daje się uruchomić, zapłon pracuje po przekręceniu kluczyka słychać pracujący rozrusznik ( dżwiek szybko pracującego silniczka przygasają lampki ) będiks nie wyrzuca zębatki. Innym razem odpala normalnie ale tylko raz. Na co zwrócić uwage i gdzie szukać przyczyny.

yossi 
Forumowicz

Auto: MSR 1,8 GLXi 98 r.
Wysłany: 12-05-2008, 20:38   

Brak odpowiedzi, jak dotąd, wynika chyba stąd, że przyczyn może być bardzo wiele.

Ja bynajmniej za speca się nie uważam, ale miałem dawno temu podobne problemy z rozrusznikiem w golfie II (rocznik 1990). Palił bez problemu, gdy był zimny (czytaj: stał jakiś czas), ale fatalnie było, gdy trza go było zgasić właśnie na 10-15 minut (czyli przejazd kolejowy, kupno gazety w kiosku itp.). Zero. Musiałem odczekać dobrą godzinę i wtedy jak gdyby nigdy nic. Bujałem się z tym dobre pół roku, bo nikt nie umiał zaradzić...
(Tylko czy Twoje objawy są podobne?). Oto co przerobiłem.

Najprostsza odpowiedź: elektromagnes do wymiany, bo nie wciąga rdzenia.

Rzecz druga: elektryka. Po pierwsze akumulator - spróbować na pożyczonym. Po drugie, jak mimo zamiany wszystko zachowuje się tak samo, sprawdzić czy nie gubi prądu po drodze (ponoć zdarzają się przypadki że przy 12V z akumulatora, do bendiksa dociera zaledwie 6...).

Tylko od razu mówię, że u mnie żadna z powyższych akcji poprawy nie przyniosła. :!:

Koniec końców okazało się bowiem, że łożysko zębatki wyrobiło sobie "rowek" w obudowie rozrusznika (opisuję tak jak to widziałem, fachowo na pewno nazywa się to inaczej ;) ) i jak wszystko się nagrzało i rozkurczyło to się na nim zębatka zatrzymywała i dalej iść nie chciała. Jak było zimne, dawała radę przeskoczyć i palił bez problemu.

Ostatecznie wystarczyło drobne szlifowanie i wszystko jak ręką odjął.

Ale i tak podejrzewam, że jest to niestety zaledwie namiastka możliwych przyczyn Twojego problemu... :roll:

Pozdrawiam - yossi

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 12-05-2008, 22:27   

Najpewniej to jest uszkodzony bendiks :wink:

nimrodelipapi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2,4 CTV
Wysłany: 13-05-2008, 09:33   

Wczoraj spędziłem całe popołudnie w garażu i prawdopodobnie udało mi się znaleźć przyczynę wygląda to tak, że gdy uruchamiam zapłon i przekręcam kluczyk żeby uruchomić rozrusznik - on zaczyna pracować i delikatnym puknięciem kawałkiem drewna w przewód zasilający bendiks on zaskakuje i uruchamia silnik. teraz zostało tylko wyjęcie rozrusznika i przyjrzeć się cewce i połączeniom elektrycznym.
Czy jest możliwość demontażu montażu rozrusznika od góry bez konieczności korzystania z kanału?

andrewm 
Nowy Forumowicz

Auto: space runner 4x4
Wysłany: 26-11-2008, 10:51   

Witam
tez nurtuje mnie ten problem czy ktos zna zloty srodek na wyjecie rozrusznika w miare bezinwazyjny sposob (jego usytuowanie jest nie za szczesliwe)
Pytanie nr 2 czy ktos wie czy rozrusznik z protona 1.6 16V mozna podpasowac do runnerka 4G93???

Odpowiedz do tematu