Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Coś" na desce rozdzielczej
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-03-2007, 09:21   "Coś" na desce rozdzielczej

Mam to od zakupu auta. Biała plama przed pasażerem z przodu, na desce rozdzielczej przy słupku przednim. Jest w kształcie prostokąta o wymiarach 3 x 5 cm. Jest to tylko taka prostokątna ramka o grubości 0,5 cm. Nie miałem pojęcia co to może być. Wygląda jak biała farba, ale to nie to. Albo jakby się coś rozlało, ale też raczej nie. Wczoraj przyjrzałem się bliżej i stwierdzam, że jest to klej. Coś tam musiało być przyklejone i to białe zabarwienie zostało po czymś, a klej jest przezroczysty. Na początku próbowałem czyścić Ludwikiem i nic. Później (z pewnymi obawami) benzyną ekstrakcyjną. Bałem się żeby nie odbarwić lub rozjaśnić tapicerki, jednak ani to ani plama się nie poddała :? . Macie jakieś pomysły lub znacie środek, który mógłby mi to usunąć? Gdyby nie ten jeden feler wnętrze miałbym jak z salonu...

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 16-03-2007, 13:03   

jesli to jest klej mozesz podejsc z jakims narzedziem i delikatnie sprobowac zdrapac a pozniej umyc jakas pianka do czyszczenia plasticu (sa chyba dosc mocne) ja w samochodzie ojca zdrapywalem klej a poznije bardzo delikatnie acetonem mylem (ale to jzu niebezpieczne zadanie bo aceton niszczy plastik) i jak juz prawie nic nie zostalo to sciereczka jakas pianka i szorowalem... po 30 minutach prawie sladu nie bylo... na to plack i nowka sztuka niesmigana :)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2007, 13:14   

Ze swojej strony mogę podpowiedzieć dwa rozwiązania:
1. Specjalny spray do odklejania starych naklejek, dostępny w niektórych sklepach papierniczych.
2. Spróbuj podgrzać np. suszarką tę "skorupkę" klejową i później zdrapać. Tylko w żadnych razie nie stosuj opalarki - temperatura za wysoka i biedy sobie narobisz (tzn. zniszczysz tapicerkę).

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 16-03-2007, 13:22   

Wypróbuję obie metody i mam nadzieję, że któraś z nich zadziała. Dzięki.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2007, 13:39   

ja tam wszystkie pozostałości po starych naklejkach usuwam Carb Cleanerem STP :D dziala dobrze i nie niszczy :mrgreen: polecam!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 16-03-2007, 14:36   

adams12 napisał/a:
Carb Cleanerem STP
Jakby 2 pierwsze metody zawiodły to gdzie to się kupuje?

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2007, 14:59   

ja kupiłem w Carrefourze, ale widziałem też w makro - w norauto np dziady nie mieli :O

w lepszych sklepach motoryzacyjnych powinieneś dostać.

krysstek 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
Wysłany: 16-03-2007, 16:21   

Warto spróbować ściereczką z mikrofibry (mikrowłókno) lekko zwilżoną samą wodą, bez żadnych detergentów. Usuwałem tym wynalazkiem np. odpryski asfaltu z lakieru. Do tego taką szmatką pięknie czyści się szybki w autku.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-03-2007, 19:21   

Koledzy jest problem. Suszarka mocno rozgrzała klej, jednak nie dało się go usunąć samą szmatką. Użyłem benzyny ekstrakcyjnej i zaczęła się odbarwiać tapicerka. Więc do bani. Drugie podejście było z nożykiem i próba "skrobania". Nic z tego. Nie schodzi.
Pozostała jeszcze propozyja kolegi adams12. I tu pytanie czy ten Carb Cleaner to pospolity środek do czyszczenia gaźników i przepustnic?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 18-03-2007, 19:32   

Można jeszcze spróbować spirytusem.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2007, 23:28   

Hugo napisał/a:
I tu pytanie czy ten Carb Cleaner to pospolity środek do czyszczenia gaźników i przepustnic?

hmm, zalezy - bo np srodek do mycia silnikow nie dziala tak dobrze jak STP'owski Carb Cleaner. polecam poszukac - wcale nie jest tak ciezko a dziala naprawde magicznie

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 22-05-2007, 21:28   

Nic nie zadziałało. Carb Cleaner również. Spirytus też nie. Właściwie już mi to nie przeszkadza. Jakoś tego nie zauważam ostatnio. Tylko ciekawy jestem co to za shit.

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Auto: Czarny - Colt CJ0 '98 :)
Wysłany: 26-06-2007, 22:20   

mam chyba smutną wiadomość. Poprzedni właściciel mógł okazać się tak bezmyśny, jak ja niegdyś montując tani uchwyt samochodowy do kokpitu i widząc, że standadowy system przyczepiania się nie sprawdza przykleił na super glue. ;]
....a tego badziewia nie da się odczyścić :(

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 26-06-2007, 23:59   

krotka napisał/a:
Poprzedni właściciel mógł okazać się tak bezmyśny, jak ja niegdyś montując tani uchwyt samochodowy do kokpitu i widząc, że standadowy system przyczepiania się nie sprawdza przykleił na super glue. ;]
....a tego badziewia nie da się odczyścić
Telefonu tam napewno nie było. Byłby poza zasięgiem rąk kierowcy. Było tam coś innego naklejone.

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Auto: Czarny - Colt CJ0 '98 :)
Wysłany: 27-06-2007, 00:26   

mogło to być COKOLWIEK, ale chyba istotne jest to, czym to zostało przyklejone? :)

Odpowiedz do tematu