profil opony |
Autor |
Wiadomość |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 18:36 profil opony
|
|
|
Witam,
Niedługo będę szukał opon letnich do Cari i na www.oponytanio.pl widziałem fajne BF Goodridge. Nie ukrywam, że ważnym czynnikiem jest tu cena i stąd pytanie. Zalecany profil do Cari >2000r. to 60, zimówki mam 65 i czy letnie też mogą być 65? Wiem, że wprowadza to "przekłamanie" na prędkościomierz ale poza tym czy ma to jakieś większe znaczenie? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-01-2007, 19:13
|
|
|
Szukasz opon ,,fajnych'' czy dobrych? Ja już na wielu różnych jeździłem i póki co moim faworytem są Nokiany. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 19:17
|
|
|
jako "fajne" rozumiem opony DiT = Dobre i Tanie . na stronie, którą umieściłem są oceny z testów i ta opona ma średnią ocenę 1,9 w skali 1-6 gdzie 1 to najwyższa ocena. Zrobiłem przegląd i w tych pieniądzach (około 200 zł za szt.) nic lepszego nie znalazłem. Acha mowa tu o oponie Profiler 2
a możesz mi podać nazwę tych Nokianów? Jeżeli mieszczą się w moim budżecie to wziąłbym je pod rozwagę |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 14-01-2007, 19:50
|
|
|
saphire napisał/a: | póki co moim faworytem są Nokiany. |
na zime a chodzi o lato,
http://www.motoricus.pl
ario napisał/a: | ale poza tym czy ma to jakieś większe znaczenie? |
jesli teraz na zimowkach masz 195/65/15 i nic nie trze ani nie widzisz zadnych przeciwwskazan do tego rozmiaru - to to samo bedzie z letnimi czyli moga byc
moge polecic yokohame ac 01 - tyle ze to troszke bedzie drozsza opona niz przewidujesz budzet - ale mysle ze warto, nie wiedzialem ze opony moga byc tak ciche |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 15-01-2007, 08:27
|
|
|
Ja pisałem o letnich Nokianach - ostatnio w Corsie miałem Nokiana NRT2 (po 135zł kupowałem na opony.com) i obleciałem na nich tuż przed sprzedażą Grecję, Bałkany, Węgry itp. i po suchym i szczególnie po deszczu po prostu rewelacyjnie szły - porównując do Dunlopów EC201 które np. mam teraz na Cari (niestety) to jak niebo a ziemia. W średnim autku (Astra1) dobrze się spisują NRE. W mocniejszej 114konnej Astrze2 pięknie spisywały się NRHi no ale jak piszesz o cenach do 200zł to nie sądzę że utrafisz jakiekolwiek Nokiany w takich cenach w takim rozmiarze jak chcesz. Niemniej ja jak tylko zjadę te odziedziczone po poprzednim właścicielu Dunlopy to wracam na stałe do Nokianów. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 08:45
|
|
|
oprocz tego ze zwiekszysz mase kola, a tym samym bardziej obciazysz zawieszenie po zwiekszeniu profilu nic sie nie stanie jak zalozysz kola wieksze niz fabryka przewiduje. |
|
|
|
 |
ario [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 09:50
|
|
|
hmmm no to chyba warto zaoszczędzić 100 zł na komplecie kosztem odrobinę większej masy gum (bo ile to w sumie wyjdzie... niewiele) ? |
|
|
|
 |
brodix [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 07:07
|
|
|
To ja troszkę odświeże temat.. JAKIE OPONY NA LATO DO CARISMY??
Czy któryś z kolegów/kolezanek ma doświadczenia z oponami letnimi Continental i tu model Conti Premium Contact najlepiej w rozmiarze 185lub/65lub60 R14 nie wiem czy szersze wejdą i czy warto.
Zastanawiam się nad kupnem tego modelu ponieważ zależy mi na oponach przedewszystkim dobrze trzymających i Cichych Acha jeszcze cena raczej max do 250 za szt.
P.S.
Aktualnie jeżdżę:
-zima Continental Conti Winter Contact 185/65R14 86T - stare w przyszłym sezonie do wymiany, prowadzą się dobrze
-lato Michelin Pilot EXALTO 185/65R14 86H - stare, jeździ się prawie jak po szynach; choć wysoki bierznik ale zząbkowane i jedna mam chyba lekko uszkodzoną a do tego jak dla mnie za głośne!
Proszę o opinie i ewentualnie kilka słów o oponach w w/w rozmiarze
...może zrobimy jakąś małą ANKIETKĘ |
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 276 Skąd: Jelenia Góra City
|
Wysłany: 19-03-2007, 11:12
|
|
|
Jak masz alu to warte rozważenia. Na stalakach pewnie nie będą obcierały 195 tylko czy to dobry pomysł na felgę 5,5 cala szerokości zakładać 195. Przy takiej oponie to felga powinna być już troszkę szersza. Ale wybór należy do ciebie. Mam alu 6,5 cala w 17 i przy zakładaniu oponek 205 pasują akurat idealnie. Opona Nankang Ultra Sport NS II.
Tutaj fotki Yokohamy AVS ES 100. Takie chyba ma Arturro.
A tutaj Nankang Ultra Sport NS II
Także rzeźba bierznika jest praktycznie identyczna.
Narazie po kilku dniach OK. Oponki na licencji Yokohamy model odpowiada modelowi Yokohama. I cena zakupu była OK. Także nie zawsze złoto co się świeci. A wracając do profilu to jak auto stało na stalakach 175/65/14 to było niższe a teraz po załozeniu 205/40/17 podniosło się wizualnie około 10 mm. Także profil ma tutaj znaczenie. Tutaj masz kalkulatorek do przeliczenia który dostałem od saphira.
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Pozdr. dla niego i wszystkich zainteresowanych.
[ Dodano: 19-03-2007, 11:15 ]
Sam teraz sprawdziłem i auto w porównaniu do zimówek stoi teraz wyżej dokładnie 12,7 mm. To już jest różnica znaczna. |
|
 |
brodix [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 13:53
|
|
|
Tak tylko alu mam chyba takie na oponę 14 calową, jeszcze nie zorientowałem sie w temacie jakie oponki mogę na takie felgi założyć.. poza tym fegi mam u znajomego i jak pojadę po nie to wszystko sie dowiem i coś dopasuje się
ale proszę nadal o opinie na temat w/w oponki Continental CPC |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 19-03-2007, 13:55
|
|
|
jak otworzysz drzwi kierowcy to masz kartke z cisnieniem i rozmiarem opon, dostosuj sie do tego co tam masz |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
brodix [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 17:58
|
|
|
Matejko napisał/a: | jak otworzysz drzwi kierowcy to masz kartke z cisnieniem i rozmiarem opon, dostosuj sie do tego co tam masz |
Matejko , ale ja nie o to pytam....
moje pytanie: co sądzicie na temat konkretnej opony Continental ContiPremiumContact najlepiej w rozmiarze 185/65 R14
oraz znalazłem taką oponkę FULDA Carat Progresso 185/65 R14 - może ktoś na niej jeździł???
temat poboczny to rodzaj opony jaką polecicie
czekam na opinie |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 19-03-2007, 18:57
|
|
|
A czy obecnie mając rozmiar 185/65 po założeniu 195/60 będą przekłamania licznika czy to bedzie taki sam rozmiar koła? |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 19-03-2007, 19:02
|
|
|
Ja jestem zwolennikiem Nokianów od czasu jak pojeździłem na Nokianach NRT2 - teraz gdybym miał sobie kupic nowe opony to wziął bym Nokian H 185/65R14 90 H XL np. tutaj: http://www.opony.com/opony/53969_nokian_h.html |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-03-2007, 21:33