[Cari 1.6] Piski podczas jazdy i skrątach w prawo |
Autor |
Wiadomość |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2007, 16:26 [Cari 1.6] Piski podczas jazdy i skrątach w prawo
|
|
|
Podczas jazdy (pow 40 km/h) rozpoczyna sie piszczenie które znika jeśli akurat skręcam kierownicą w lewo. Kazdy ruch kierownicą w prawo powoduej pisk. Co ciekawe nie jest tak za kazdym razem - sa chwile ze nie piszczy przez 100 km i potem znów zaczyna... Mogą to być klocki hamulcowe? Niby nie są bardzo zuzyte ale podczas hamowania piszczą bo ponoć sa twarde (tak mówi moj kumpel) . Nie znam sie na tym wiec prosze was o pomoc.
Pozdr.
PS Jako nowy Mitsumaniak - pozdrawiam wszystkich ! |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 30-07-2007, 17:05
|
|
|
w jakim stanie masz opony i czy są to wielosezonowe??? co do klocków to maja owszem taką blaszkę która może piszczeć...wystarczy looknąć na stan grubości klocków i bedziesz wiedział (2mm grubości nadają się do wymiany)...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2007, 17:21
|
|
|
opony są letnie - kupine 2 tygodnie temu - wiec to odpada (tez pocztakowo myslałęm ze to ich wina - jak kupiłem autko - opony były maxymalnie zjechane) .
co do hamulcy - to musze raz jeszcze spojrzec (nie znam sie na tym)- kumpel ktory je ogladał stwierdził ze mozna jeszcze smialo jezdzic - a ze sa twarde to i piszcza. Jednak boje ssie ze to moeze byc jakie lozysko albo cos innego. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2007, 17:38
|
|
|
luk214 napisał/a: | opony są letnie - kupine 2 tygodnie temu - wiec to odpada (tez pocztakowo myslałęm ze to ich wina - jak kupiłem autko - opony były maxymalnie zjechane) .
co do hamulcy - to musze raz jeszcze spojrzec (nie znam sie na tym)- kumpel ktory je ogladał stwierdził ze mozna jeszcze smialo jezdzic - a ze sa twarde to i piszcza. Jednak boje ssie ze to moeze byc jakie lozysko albo cos innego. |
trzeba sprawdzić:
najczęstsze przyczyny to własnie łożysko
lub hamulce
zerknioj czy tłoczek/klocek wraca, prowadnice nie zardzewiały itp |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 30-07-2007, 18:22
|
|
|
co do opon to też ważne jakiej są jakości (firmy) i czy używane czy nówka??? łożysko raczej by huczało niż piszczało... a klocki owszem mogą piszczeć a jak hamujesz to też piszczy??? sa to nowe klocki??? leser napisał/a: | zerknioj czy tłoczek/klocek wraca, prowadnice nie zardzewiały itp | gdby nie wracał to by zapiekały sie hamulce i raczej ciężko wówczas się jedzie ... pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2007, 18:53
|
|
|
no klocki sa po poprzednim włascicielu - według fachowca (taki tam znajomy ktory ma trzoche pojecia o tych sprawach) mozna na nich smialo do zimy jezdzic ,a to ze piszcza przy hamowaniu - to taka ich uroda. Opony sa Klebery - ale tu bym nie upatrywał przyczyny. Wczesniej były continentale (ale zjechane na maxa) i tez piszczało... |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 30-07-2007, 19:41
|
|
|
wiec nie ma się czym przejmować skoro klocki to popiszczą aż do wymiany |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2007, 20:02
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | leser napisał/a: | zerknioj czy tłoczek/klocek wraca, prowadnice nie zardzewiały itp | gdby nie wracał to by zapiekały sie hamulce i raczej ciężko wówczas się jedzie ... pozdrawiam |
nie tak cieżko, przy zakupie auta właśnie mi piszczało z jednej strony,
okazało sie że klocek w szczękach źle pracował,
lekko dotykał tarczy i nie wracał zbyt wiele,
rozruszałem tłoczki i podpiłowałem pilnikiem brzegi klocków
aby pracowały prawidłowo a nie klinowały się i jest miód
przy większych pojemnosciach jeszcze mniej to się odczuwa,
widziałem nie raz zwęglone klocki albo tarcze rozgrzane do czerwoności |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 30-07-2007, 20:59
|
|
|
czasami między tarczą a klockiem zbierają się opiłki z klocka tworząc niewielką masę i wówczas klocki piszczą... wystarczy wyciągnąć i wyczyścić... |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2007, 12:23
|
|
|
Generalnie mam nadzieje ze to to co mówicie (piszecie ) czyli opiłki albo jakieś inne pierdoły - i nie jest to nic poważnego - w sobotę sie tym zajmę.
dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
[ Dodano: 07-08-2007, 16:18 ]
no i po piskach - kumpel który ma swoj warsztat stierdził ze jestem za "delikatny" dla swojej carismy... 4 razy hamulec reczny + 6 razy ruszenie na full mocy + hamowanie tak by stnąc dęba - piski zniknęły..... no cóż - nie ma jak fachowa porada :]
pozdr |
|
|
|
 |
|