Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile tysięcy max?
Autor Wiadomość
Adrians
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 15:36   Ile tysięcy max?

Witam serdecznie, zamierzam zakupic sobie Carismę rocznik 96-00, jednak chciałbym się dowiedziec ile wytrzyma średnio silnik (1,6 ewentualnie 1,8) tysięcy kilometrów do remontu silnika? Czy opłaca się kupowac samochodzik mający ze 190 tys?

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-09-2007, 19:56   

opłaca sie :) poza tym będziesz miał bardzo cięzko znaleść Carisme z tego rocznika, która bedzie miała mniejszy rzeczywisty przebieg :D

Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 :)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 16-09-2007, 20:12   

Powiedz najpierw cene i wyposarzenie to się zobaczy czy faktycznie się opłaca.

GPcari
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 20:40   

Ja kupiłem swoją Cari (1997) z przebiegiem 199 tyś i silnik pracuje jak marzenie - absolutnie żadnych podejrzanych dźwięków czy innych problemów.
Z tego co słyszałem co do silnika nie można mieć uwag - jest niezawodny :axe: ("nie do zajeżdżenia").
Jeżeli był poprawnie użytkowany (serwisowany) to przy przebiegu ok 200 tyś jest w połowie swojej drogi - chyba, że koledzy mnie "naprostują" i mają swoje uwagi.

...ale wszystko zależy od poprzednich użytkowników - zawsze warto autko sprawdzić!

namor 
Nowy Forumowicz
namor

Auto: carisma 1,8 GLX 1997
Wysłany: 16-09-2007, 21:32   

Witam, moja Cari 1,8 ma obecnie 307500 przebiegu i od 2001 jak ją kupiłem w kraju nigdy mnie nie zawiodła.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 16-09-2007, 22:41   

Jak się dba o silnik to bedzie jeździł i jeździł bez dwóch zdań. Sądzę że około350-400tyś przy dobrym używaniu powinny wytrzymać.Potem remont i dalej jeździsz:P Choć wtedy po takiej ilości km na poslkich drogach może występować zmęczenie materiałów.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 18:28   

Zawsze przed zakupem auto powinno sie sprawdzić najlepiej w ASO. Lepiej wydać 150-200 zetów niż kupić wypicowane auto za 15-20 tyś. i na dzień dobry wpakować jeszcze z 5 tyś.... Co do przebiegów to jest to pojęcie względne i każdy przypadek jak i samochód jest inny... Ale z tego co sie orientuję to silnik 1.6 - odpowiednio obsługiwany... - spokojowo robi 400-450 tyś km bez jaichkolwiek awarii, a wynika to z jego prostoty budowy. Podobnie będzie z 1.8 (zwykłym nie GDI...-tutaj nie mam wiedzy o tej jednostce). Tymbardziej , że musisz być przygotowany na to , że właśnie auto tyle będzie miało najechane, czyli około lub blisko 200 tyś. km, a jeśli nie to na 95% będzie przekrętem... :) :) :)

leser
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 18:33   

sam silnik mechanicznie w 1.6 4G92 zadbany po ponad 300tys km chodzi jak nowy i nie bierze oleju, dobra japońska konstrukcja, nie wytrzymują inne elementy jak zawieszenie, skrzynia...

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 19-09-2007, 19:44   

Zawieszenie to tak na dobrą sprawę nie wytrzymuje roku jak się uprzeć ale to chyba w każdym wozie na naszych drogach. Wogóle sądzę że wszytskie nowsze samochody(takie koło 10-12 lat) jak beda zadbane będą długo jeździć (silnik wytrzyma reszta będzie padać).

Adrians
[Usunięty]

Wysłany: 21-09-2007, 20:03   

Przepraszam, że nie odpisywałem, ale miałem problemy z komputerem.

Otóż na Cari mam do wydania z 15k-20k. Jednak mam jeszcze jedno pytanie, co lepsze: Ford Focus czy właśnie Carisma?

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 21-09-2007, 21:17   

Adrians napisał/a:
Ford Focus czy właśnie Carisma?

na pewno sa to samochody roznych klas....
focus ma problemy z korozja,
nie jest tez bezawaryjny...
ma plus na pewno mozna zaliczyc zawias oraz bogata ilosc silnikow do wyboru
Cari :?: sporo juz bylo o niej mowa.
Jesli zadbana to zupelnie bezawaryjna, dobre, dynamiczne silniki, (diesle od Renault, ale w rzeczywistosci calkiem w porzadku)
na pewno duzo ich mniej jezdzi niz Fordow (co dla nie ktorych jest takze zaleta),
bardzo dobre zawieszenie (choc przed fiftem czasem cos moze halasowac)
to tak w skrocie, wpisz w szukajce Carisma to sie dowiesz wiecej :twisted:
pozdroo

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 24-09-2007, 07:58   

Czytając powyższe posty przypomniały mi się stare czasy kiedy to, nim przeżuciem się na auta japońskie, prowadziłem rozpoznanie i usłyszałem ciekawą odpowiedź na pytanie czy warto angażować się w japończyka, wówczas krążył mit, że to jednorazówka. Samochodziarz z bardzo bogatym i dużym doświadczeniem odpowiedział mi. Tak Tomciu masz rację japończyk to jednorazówka ale z 450 tysięcznym przebiegiem więc wybór należy do Ciebie. Wybrałem i od piętnastu lat opcjuję w autach japońskich. Stwierdzam, że był dobry wybór. Swego Misia kupiłem ze 140 tys. przebiegiem, brykam już czwarty roczek i nadal chodzi jak zegareczek. :axe: Pozdrawiam..!! :axe:

Master 
Mitsumaniak
Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 09-10-2007, 19:41   

Moja Cari ma teraz niecale 193 000 km jak ja kupilem miala 191tys (mam od niedawna) silnik prauje bardzo dobrze zreszta auto z niemiec ksiazka serwisowa praktycznie do samego konca 200 km/h leci bez problemu wiec jak na auto z 1997r to niezle wiec chyba warto kupic jesli auto jest zadbane oczywiscie i jeszcze pali bez problemu na gownianym akumulatorze ktory wyglada jakby byl w tym aucie od poczatku :)

lukasbm
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2007, 21:01   

A ak jest z sinikami GDI,jednak ta jednostka jest inacze zbudowana!?

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 09-10-2007, 21:21   

Master, ma GDI wiec nie jest zle :P
Owszem jest inaczej zbudowana ale nie znaczy to ze wytrzyma np. mniej niz "tradycyjny" silnik benzynowy :P 3eba pamietac ze jest to bardzo nowoczesna konstrukcja zbudowana z bardzo dobrych komponentow :) Jasne wszytsko ma prawo zastrajkowac, ale to sie tyczy wszystkiego (uznawane za nie do zajechania diesle wolnossace merca (stare 250d) tez czasem odmawiaja posluszenstwa nawet po nie wielkim przebiegu)
Mysle ze z zachowaniem nalezytego stanu jednostki czyli okresowy serwis itp. te 350 000km powinienes bez problemu przejechac...a moze i wiecej :)
Pozdroo

Odpowiedz do tematu