|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Spalanie Spac Star z 2003 roku |
Autor |
Wiadomość |
byczek65
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2010, 12:11
|
|
|
Cześć!Od paru mięsięcy jestem(nie)szczęśłiwym posiadaczem Space Stara,z 2003r.
Jak go kupowałem,zużycie paliwa(na odcinku11.5 km.)wskazywał-8.5l./100 km.
Raz,zdjąłem akumulator(całkiem się rozładował)!
po jego naładowaniu,i zamontowaniu,zaczoł gasnąć na małych obrotach(na światłach,czy w korku)a wskazania zurzycia paliwa,wzrosły do powyżej15-20 l./100km.
Z gaśnięciem silnika,Sobie poradziłem(dzięki forum)ale jak jechałem do pracy,spalił
15.5 l. a z powrotem,14.5.l./100km.(mniejsze korki,większa prędkość)Które wskazania
(pierwsze,czy drugie)są prawidłowe? |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 29-11-2010, 15:40
|
|
|
byczek65 napisał/a: | Od paru mięsięcy jestem(nie)szczęśłiwym posiadaczem Space Stara,z 2003r. |
A (nie)szczęśliwy jesteś dlaczego? Ile Ci naprawdę pali?
Wskaźnik spalania na wyświetlaczu wskazuje średnie spalanie od ostatniego tankowania lub ostatniego resetu komputera.
Jeśli zresetujesz kompa i przejedziesz krótki odcinek, to możesz zobaczyć zużycie kilkanaście/kilkadziesiąt l/100 km (nie wiem, ile może pokazać maksymalnie).
A tak w ogóle - ten wskaźnik nie jest doskonały, przynajmniej u mnie.
Zawsze tankuję do pełna, a to spalanie jest od 0,5 do 1 l/100km zaniżone w stosunku do policzonego na kalkulatorze. |
|
|
|
 |
byczek65
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
|
Wysłany: 30-11-2010, 13:14
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź!
Właśnie,niewiem,jak to policzyć(zużycie paliwa)!
Otóż,zatankowałem do pełna!Przed wyruszeniem w droge,wyzerowałem dzienny licznik przejechanych kilometrów,a na wyświetlaczu,miaałem,że paliwa starczy na 729km.!
Po przejechaniu 11.5km.wyświetlacz wskazywał 699km.
A nieszczęsliwy,bo kupiłem go od właściciela,który nieprzyznał się,że miał wypadek,żebyśmy niczego nie zauważyli,umówił nas na obejżenie auta,gdy już było ciemno,i gdy niebyło czynnych warsztatów!
Jak przypadkowo,oddałem go do firmowego serwisu,okazało się,że musze dodatkowo zapłacić za hamulce,amortyzatory,pomke paliwową,i inne części!
[ Dodano: 30-11-2010, 13:36 ]
Cześć!
Mam nietypowe pytanie-czy jest możliwość,zamiany silnika(1.8)na mniejszy(1.3)?A może ktoś,chce zamienić mniejszy,na większy,bądź też model samochodu(np.Colt,na Space Stara)? |
|
|
|
 |
pawelkaw
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1,6
|
Wysłany: 30-11-2010, 14:03
|
|
|
Na takim odcinku kolego nie sprawdzisz spalania. Kiedyś kierowcy nie mieli komputerów pokładowych i innych pierdół, a byli w stanie to policzyć. Komputer pokazuje ci średnie spalanie, więc jak jak jesteś w korku, stoisz, a paliwo spalasz, jedziesz z prędkością 5km/h-zużycie ok15-20 l/100km. Lapass napisał ci zatankuj pod korek i jeździj. Nie 11,5km tylko przynajmniej po 100km tankujesz znów pod korek i masz realne spalanie które możesz skonfrontować z komputerem pokładowym ewentualnie. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 01-12-2010, 16:14
|
|
|
No mi komp zawyża o 0,2 litra
Co do zakupu, to trzeba to bylo wczesniej przewidzieć...
Jestem swiezo po zakupu auta, z ludzmi albo umawialem sie z rana albo na sobotę/niedzielę |
|
 |
|
|