Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Diody pod zegary z oprawkami czy bez ?? troche o audio
Autor Wiadomość
DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 09:10   Diody pod zegary z oprawkami czy bez ?? troche o audio

witam

no wiec ... chce sobie powoli przerabiac swojego Colt'a :) jako ze dopiero go kupilem troche oplat mi jeszcze zostalo to nie wyskocze na glebaka wode z tuningiem i powoli zaczynam od oswietlenia roznych rzeczy po 1

zegary w aucie ...

ktore diody brac i ile ?? nie wiem czy brac z oprawkami i tylko wpinam i pasuje czy i tak oprawki wywale i bedzie trzeba cosik lutowac :) no i ile takich diod mam kupic ? ile jest pod zegarami miejsc na to ??

z Oprawkami
http://moto.allegro.pl/it...war_new_ss.html

bez oprawek
http://moto.allegro.pl/it...al_gwar_ss.html

ktore beda pasowac do mojego Colta 98 rok

2 sprawa ... chce kupic takie listwy diodowe ktore beda oswietlac pod kierownica i u pasazera pod nogami (wiadomo chyba o co chodzi :) )

moje pytanie jest takie ... chce zrobic zeby wlaczaly sie one jak otworzy sie drzwi w aucie i jak sie zamknie to gasna ( cos jak lampka na dachu autka od srodka ) gdzie szukac kabli zeby cos takiego tam podlaczyc ??? nie chce rozbierac pol auta zeby je znalesc :) moze ktos wie gdzie sa ??

najlepiej by bylo zeby dzialaly one razem z lampka .. tzn otwieram drzwi swieci.. zamykam nie swieci .. ale jak daje na dachu lampke zeby oswietlalo autko w srodku bo cos chce znalesc to i te pod nogami itd tez maja swiecic ....

Next pytanko :)

glosniki w drzwiach ... jak sie do nich dostac ??? :) i jakie one maja wymiary ... bo z tylu to tylko zdejmuje oslonke i mam dostep do glosnikow .. z przodu musze zdjac caly bok od drzwi ?? czy tylko ten plastik da sie zdjac ?? ( chodzi o oslonke z glosnikami i jest ten plastik z pojemnikiem ala schowek ... )
nie chce czegos zerwac i nie wiem jak sie tam dostac :)

jak tylko dowiem sie co z tymi moimi 3 pytankami pewnie beda nastepne :) ale nie bede od razu wypisywal calej listy hehe

z gory dzieki za pomoc .. oczywiscie kazdy kto mi pomoze dostnaie pkt pomogl :)

Tybek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Wysłany: 08-10-2007, 10:41   

DjKwaku napisał/a:
Next pytanko

glosniki w drzwiach ... jak sie do nich dostac ??? i jakie one maja wymiary ... bo z tylu to tylko zdejmuje oslonke i mam dostep do glosnikow .. z przodu musze zdjac caly bok od drzwi ?? czy tylko ten plastik da sie zdjac ?? ( chodzi o oslonke z glosnikami i jest ten plastik z pojemnikiem ala schowek ... )
nie chce czegos zerwac i nie wiem jak sie tam dostac

Przód 13, tył 16

z tyłem jak sam widzisz nie ma problemów, co do przodu, to można wsadzić 16, ale trzeba tą ramkę plastikową przerobić, wyciąć w niej otwór pod 16. Po odkręceniu, będziesz wiedział o co chodzi.

Zdejmuje się następująco, odkręcasz chyba 3 śrubki, jedna w klamce, jedna pod klamką w tym plastyku ala podłokietnik i jedna jest zaślepiona takim plastikiem chyba koło lusterka od wewnętrznej strony oczywiście :) Wyjmujesz klamkę i ten podłokietnik i zdejmujesz całą obudowę, energiczny ruch, tak żeby wyszło z zaczepów (bolce) i to wszystko. naprawdę łatwo się to robi :)

Co do diodek, to mój kolega będzie to wpierw robił i zobaczę jaki będzie efekt, ale nie obejdzie się bez przeróbek i lutowania.

Podświetlenie na pedały, to ja już miałem taki ala sterowniczek wsadzony z komputerowych neonów na pin i nie musiałem się z tym bawić i nie wiem gdzie dokładnie on jest podłączony.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2007, 11:26   

DjKwaku napisał/a:
2 sprawa ... chce kupic takie listwy diodowe ktore beda oswietlac pod kierownica i u pasazera pod nogami (wiadomo chyba o co chodzi :) )

zamiast takich dedykowanych listew możesz kupić coś takiego: katoda, - sprawdzają się idealnie.
Cytat:
moje pytanie jest takie ... chce zrobic zeby wlaczaly sie one jak otworzy sie drzwi w aucie i jak sie zamknie to gasna ( cos jak lampka na dachu autka od srodka ) gdzie szukac kabli zeby cos takiego tam podlaczyc ??? nie chce rozbierac pol auta zeby je znaleźć :) moze ktos wie gdzie sa ??

wystarczy wykręcić jednego wkręta w wyłączniku stykowym, który jest przy progu i masz dostęp do kabelków zamykających obwód. Wpinasz się w niego równolegle (dolutowujesz kabelek do istniejącej instalacji; to jest masa, plus dajesz bezpośrednio z aku lub np z radia) i gotowe. Po otwarciu drzwi świeci się katoda którą przyklejasz (mocujesz) wcześniej nad pedałami.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Tybek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2007, 11:52   

Grześku napisał/a:
zamiast takich dedykowanych listew możesz kupić coś takiego: katoda, - sprawdzają się idealnie.

Ja mam właśnie coś takiego i jestem zadowolony :)

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 12:28   

mam pytanko co do linka ktorego podales ...

one sa przystosowane do autka ?? bo tam widze jakis inwerter itd czy poprostu kabelki do akumulatora czy cos tedy i tyle :)

Tybek, napisz cosik o tym :)

Grześku, no tak z tym ze ja bym chcial jeszcze jakis dodatkowy wlaczyk tak jak jest to zrobione ze swiatelkiem na dachu :)

Ps. czy te katody to moga byc takie jak do PC. ?? bo moge miec takie cos taniej bo pracuje w sklepie komp tylko czy takiecosik moze byc??? to chyba niema znaczenia bo to i to na 12 v pracuje :>

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 08-10-2007, 14:07   

Cytat:
to chyba niema znaczenia bo to i to na 12 v pracuje :>

sam sobie odpowiedziałeś 8)
DjKwaku napisał/a:
Grześku, no tak z tym ze ja bym chcial jeszcze jakis dodatkowy wlaczyk tak jak jest to zrobione ze swiatelkiem na dachu :)

żaden problem, dodatkowy kabelek (+) i pstryczek w znanym Tobie miejscu i et'voila - świeci :mrgreen:

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2007, 19:57   

Tybek, mowiles ze masz cos takiego u siebie ...

powiedz mi czy u Ciebie te katody swieca na maxa ?? bo kurka wodna nie wiem czy tam prad za slaby czy jakeis przebicie mialem przy okazji ( pewnie tak.. )

ale zrobilem juz wszystko podciagnalem kabelki dzialalo tak jak ma dzialac tzn otweiram drzwi swiaca itd .. ale tak lekko ze szkoda gadac :/ katody swiecily sie do polowy...

zrobilem teraz troszke inaczej ale musze cos zrobic zeby zapalay sie razem z drzwiami ...

teraz podlaczylem je pod zasilanie z radia i dalem sobie pstryczek przy schowku ( tam kolo recznego ) ogolnie dziala po czesci tak jak ma dzialac :) wlaczam i wylaczam kiedy chce ... no moze nie tak ;) bo jak nie ma kluczykow w stacyjce to nie swieca .. ale to tylko + dac pod inny kabel i bedzie ok ..

a te katody to chyba bede musial dac gdzies glebiej ;) bo tak swieca ze az dziwnie sie jedzie hehe no ale i tak podczas jazdy maja byc wylaczone

Ps. a wie ktos ile tych diod jest w zegarach ?? 2, 3, 4 ???

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 10-10-2007, 09:28   

DjKwaku napisał/a:
ale tak lekko ze szkoda gadac :/ katody swiecily sie do polowy...

albo są uszkodzone albo coś źle podłączyłeś, bo one dość mocno świecą.
DjKwaku napisał/a:
ale musze cos zrobic zeby zapalay sie razem z drzwiami ...

podłącz je pod wyłącznik stykowy w drzwiach.
DjKwaku napisał/a:
bo jak nie ma kluczykow w stacyjce to nie swieca .. ale to tylko + dac pod inny kabel i bedzie ok ..

a najlepiej daj kabelek wprost z aku.

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 11:33   

Grześku napisał/a:
albo są uszkodzone albo coś źle podłączyłeś, bo one dość mocno świecą.

same katody sa dobre bo swieca na full ale pod aku lub pod zasilanie z radia :)
pod pstryczek przy drzwiach jak daje to swieca strasznie slabo

Grześku napisał/a:
podłącz je pod wyłącznik stykowy w drzwiach.

taki mialem zamiar ale jak mowilem.... swieca strasznie slabo

Grześku napisał/a:
a najlepiej daj kabelek wprost z aku.

spoko znajde se inne zasilanie :) takie na kluczyk tez mi nawet pasuje hehe cosik wymysle

ale czemy kurde jhak daje pod pstryczek na drzwiach to tak strasznie slabo swica.... ile tam tam amper idzie

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 10-10-2007, 12:50   

Cytat:
ale czemy kurde jhak daje pod pstryczek na drzwiach to tak strasznie slabo swica....

wyłącznik w drzwiach przerywa masę, tzn masz złe połączenie katody z wyłącznikiem który nie zapewnia w 100% zamknięcia obwodu. Zaśniedziałe styki, uszkodzony kabelek, etc. Sprawdzisz to mierząc spadek napięcia na katodzie pod obciążeniem. Na odcinku (-) na aku styk (-) na katodzie masz mieć 0V, jeżeli masz więcej to sprawdź instalację.

Tybek 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-10-2007, 13:47   

Jeśli chodzi o diodki, to musisz poczekać, bo kumpel jeszcze nie dostał diodek z allegro. Ale jak już je dostanie, to w tym lub przyszłym tygodniu będzie przerabiał całość podświetlenia w desce i porobimy fotki, które potem wkleje na forum.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-10-2007, 22:53   

Orientuje się ktoś jak będzie podświetlony licznik i reszta deski rozdzielczej w Colcie CAO, który standardowo "podświetlony" jest na biało żarówkami w kolorze niebieskim gdy wsadzę żąrówki czerwone? Będzie podświetlał na czerwono? Sprawdzał ktoś? Może jakaś fotka?

Odpowiedz do tematu