Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
PILNE... Sprzedaż auta i co dalej?
Autor Wiadomość
Hogg
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 17:02   PILNE... Sprzedaż auta i co dalej?

Od dwóch tygodni jestem (odpukać) szczęśliwym posiadaczem carismy. Nadszedł jednak czas, żeby sprzedać dotychczasowe jeździdełko (R19 Chamade) Stąd pytanie: zgłosiło się już kilku potencjalnych kupców, jednak nie za bardzo wiem, co po podpisaniu umowy mam zrobić? Co z ubezpieczeniem OC oraz tablicami rej? Przepraszam za naiwne pytania, ale po raz pierwszy sprzedaję auto i jestem całkowitym laikiem w tej dziedzinie, a nie chciał bym po czasie żałować, że nie zapytałem. Pozdrawiam

Czerwien
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 17:06   

Sporządzasz umowę w dwóch kopiach,wyrejestrowanie należy już do kupującego to on idzie od urzędu miasta ze starymi tablicami i zakłada sobie nowe.Ty jedynie możesz ubiegać sie o zwrot części składki ubezpieczenia jeśli w momencie sprzedaży ono obowiązywało.Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 17:14   

Czerwien napisał/a:
Ty jedynie możesz ubiegać sie o zwrot części składki ubezpieczenia

a dokladniej OC po miesiacu jesli masz pisemko od kupujacego o zrzeczeniu sie i wykupie nowej polisy,
AC od daty sprzedazy.

Hogg
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 17:28   

Ale w dniu sprzedaży OC jeszcze jest na mnie? I kupujący musi napisać dodatkowe oświadczenie dot OC? A bez tego nie będę mógł udac się do ubezpieczyciela celem rezygnacji z ubezpieczenia?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 18:25   

OC jest przypisane do auta i kazdy kupujacy ma prawo do koszystania z twojego ubezpieczenia przez okres 30dni.
najlepiej przy spisywaniu umowy spisac oswiadczenie nowego wlasciciela ze zobowiazuje sie do wykupienia OC po uplywie 30dni od daty zakupu.

Hogg
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 22:29   

arturro napisał/a:
OC jest przypisane do auta i kazdy kupujacy ma prawo do koszystania z twojego ubezpieczenia przez okres 30dni.

Hm... a jak np. w drodze powrotnej czy po tygodniu jeżdżenia zaliczy dzwona, to leci na moje konto?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 22:42   

Cytat:
Hm... a jak np. w drodze powrotnej czy po tygodniu jeżdżenia zaliczy dzwona, to leci na moje konto?

podobnie jak z fotoradarem zaraz od wyjechania od sprzedawcy nieprzerejestrowanym samochodem, masz umowe i ciebie to nie dotyczy.
wiecej tu: http://kalkulator.promete...jazdu_polisa_oc

Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Wysłany: 08-11-2007, 07:25   

arturro napisał/a:
podobnie jak z fotoradarem zaraz od wyjechania od sprzedawcy nieprzerejestrowanym samochodem, masz umowe i ciebie to nie dotyczy.

Jeżeli chodzi o fotradary to dodatkowo na umowie kupna-sprzedaży pojazdu polecam napisać godzinę transakcji bo sprzedający w drodze do domu moze się na takowy nadziać i wtedy zdjęcie przychodzi do Ciebie i możesz mieć problemy :)

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2007, 18:13   

Sz@kal ma rację, dotychczas raczej się z tym nie spotkałem ale na zimne trzeba dmuchac. Najlepiej więc wpisać godzinę sprzedaży. Sprzedający musi też zawitać do swego wydziału komunikacji tam wypełnia takie oświadczenie o zbyciu pojazdu i chyba zostawia kopię umowy sprzedaży. Jeśli kupujący napisze Ci oświadczenie, że wykupi sobie inną polisę to Tobie przysługuje zwrot równowartości za pozostałe miesiące do końca umowy, licząc od pełnego następnego miesiąca po zagłoszeniu.

Odpowiedz do tematu