|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
złomowanie auta |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-03-2006, 08:01 złomowanie auta
|
|
|
hej.
jezeli chce wyrejestrowac auto to musze je zezłomowac .
jak to sie ma do tego, z gory mowie, sprawa rozbija sie o wesoły autobus .
chcemy wyciagnac z niego co sie da (drzwi, kokpit,skrzynie biegow, i inne takie pierdolki) jak to sie ma do pozniejszego zezłomowania auta ?
bo podobno jest cos takiego ze jezeli waga na zlomowni auta rozni sie od wagi samochodu podanej w dowodzie rejestracyjnym to za kazdy kilogram placi sie iles tam zł . (jezeli wiecie cos na ten temat to napiszcie ile chca za kazdy brakujacy kilogram) .
czy moze teraz jakos inaczej to sie robi, ze ide do wydzialu komunikacji i mowie ze auto zostało nie wiem zmasakrowane i chce je wyrejestrowac a oni ze nie ma problemu , wyrejestrowywuja mi je, bez zlomowania, idzie zrobic cos takiego ?
oczywiste jest ze musimy wypowiedziec umowe ubezpieczalni, co by potem juz za niego nie placic jak go nie bedzie .
prosil bym o jakies sugestie w tym temacie .
pozdrawiam
ps. byl juz jeden temat o zlomowaniu, ale nie chcialem odgrzewac kotleta wiec jest nowy |
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 27-03-2006, 13:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-03-2006, 08:43
|
|
|
W razie czego wrzuć do bagażnika trochę cegieł - waga się wyrówna . |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2006, 08:51
|
|
|
krzyżak: to nie przejdzie ;]
generalnie zasada jest taka - auto w czasie złomowania ma mieć min. 90% wagi fabrycznej, za każdy kilogram poniżej tego dopłaca się (ok. 4 zł z tego co pamiętam). kiedyś dało się zezlomować numery, teraz to tylko przy znajomościach na auto-złomach i to za dość grubą kasę - po prostu im się nie opłaca "iść na rękę"
edit by Hubeeert: skasowałem część posta shovel - w razie pytań zapraszam na gg |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 27-03-2006, 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-03-2006, 09:03
|
|
|
shovel napisał/a: | krzyżak: to nie przejdzie ;] |
to przyspawaj kawałek szyny kolejowej do podłużnicy - niby dla wzmocnienia konstrukcji |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 27-03-2006, 10:21
|
|
|
Mi się wydaje czy mówicie tu o przebijaniu numerów?
Nastepny post na podobny temat równiż skończy sie ostrzeżeniem. Róbcie co chcecie - wasza sprawa ale nie piszemy o takich rzeczach na forum publicznym na Litość Boską |
Just think...
. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 27-03-2006, 12:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2006, 13:32
|
|
|
ktos ma moze jeszcze jakies dokladniejsze informacje ? |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
|
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 27-03-2006, 14:17
|
|
|
Nie złomujesz tylko sprzedajesz znajomemu a wrak na złom i jak umarł w butach nikt nie dojdzie bo nikt tego nie sprawdza, sprawa załatwiona. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 27-03-2006, 14:21
|
|
|
Student napisał/a: | nikt tego nie sprawdza |
Żebyście się nie zdziwili jak wejdzie CEPIK i dowalą za wszelkie niezgodności. Opłaty nie będą małe - a właściwie kary. Radziłbym - o ile mogę - bo juz doszły do mnie głosy że przesadzam - załatwienie wszystkiego zgodnie z przepisami. W Warszawie na Strażackiej gdy oddaje się samochód do złomowania firma nie dość że sama odbiera samochód to jeszcze wypłaca pieniądze od 400 zł wzwyż za wrak.
Rzeczy typu roleta i parę innych popierdółek oczywiście możecie wyciągnąć ale nie kombinowałbym. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 27-03-2006, 15:22
|
|
|
a nie mozna poprostu wyrejestrowac auta i rozebrac go na czesci, a to co ew. zostanie zezlomowac ale na zlomie gdzie placa za kg ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2006, 15:29
|
|
|
auto można wyrejestrować na 3 miesiące z powodu remontu. sprzedaż auta z zaznaczeniem na części to nic innego jak tylko podsunięcie wała kupującemu - na demontaż pojazdów trzeba mieć autoryzację. wychodzimy z buszu i teraz na takie rzeczy patrzą. za złomowany wrak zawsze dostaje się na złomie kasę - ale nigdy nie jest tego za dużo. za mojego GTi "jak jest" dawali mi 950 zł i oni organizują transport...
jedyna metoda to ewentualna "sprzedaż" auta jakiemuś menelowi, który za kilka flaszek weźmie ten problem na siebie... ale to nie jest zbyt "humaniatarna" metoda.
ja proponuję Wam iść najpierw do okolicznych złomów - może nawet do xedosu - i popytać się o możliwość złomowania samych numerów. a xedos jesli nie ma uprawnień do złomowania to może za jakąś opłatą "zapośredniczy".
jak wstępnie się orientowałem w mojej okolicy kosztowałoby to od 700 do 1000 zł.
edit:
hubeert ma rację:
CEPiK działa.
znajomemu mechanikowi przyszła kara za Wołgę, którą nota bene 4 lata temu wyrejestrował "w celu remontu" do zapłacenia - chcieli dać wysokość OC+50% za każdy rok + 1000 zł kary. udało mu się przekonać skarbówkę do odrobiny litości, zapłacił bieżące OC (wykupił na 3 miesiące żeby załatwić złomowanie) i tą karę to mu odpuścili.
było to w listopadzie zeszłego roku. |
Ostatnio zmieniony przez shovel 27-03-2006, 15:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2006, 15:58
|
|
|
dziekuje za odpowiedzi, szczegolnie Tobie Shovel .
raczej zrobimy to legalnie tzn . wymontujemy to co nam potrzebne - to co sprzedamy (plastiki wewnatrz , skrzynie biegow, mejbi silnik bo wkoncu chodzil przez caly czas jak igla, tylni zderzak z hakiem i wzmocnieniem) a reszte to co zostanie na zlom albo sprzedamy komus w calosci i wtedy juz jego biznes co z nim zrobi, tylko szkoda nalepeczki mitsumaniakow, na ktora czekalem pol roku a "pojezdzila" ona na misku moze z 2 miesiace ...
i tak zywot wesolego autobusiki dobiegnie konca ... a szkoda bo myslelismy ze juz dokonca zostanie z nami i go nie sprzedamy ... a tu takie cos, ale w planach jest juz cos nastepnego ale narazie sie o tym nie dowiecie
pozdrowka |
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 27-03-2006, 16:00, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2006, 16:31
|
|
|
Rafał:
haka bym nie wyjmował, dużo waży a pożytek niewielki - to się nie psuje, a jak ktoś nie ma wbitego w dowód to waszego mu nie wbiją - no chyba że macie już ten "europejski".
pomysł krzyżaka z wspawaniem kawałka blachy nie jest zły. jeśli mielibyście jakieś problemy - mogę wam trochę złomu podrzucić. mam blok silnika 4G64, trochę tłoków, jakieś zużyte koła zamachowe - będzie tego ze 100 kilo złomu który może w miare skutecznie udawać wasze graty - oddam to za darmo, może ktoś ze śląska jedzie na szczecin i by wam podwiózł? powiecie tylko że głowicę ściągneliście do następnego auta..
co do miejsc gdzie można coś wspawać - zakładając że lancer jest podobnie zbudowany do galanta - za deską rozdzielczą jest trochę miejsca - idą tam poprzeczne wzmocnienia - powinno być tam miejsce na wspawanie kawałka szyny (przeciętego na pół).
zawsze można progi betonem zalać ale to już extreme
nie wiem co chcecie wyciągnąć, ja moge powiedzieć tyle że tapicerki mi przynajmniej nie zeszły, leżą i czekają na lepsze czasy. zostały mi rzeczy typu baki paliwa, szyberdachy elektryczne (mam już 4 sztuki - chce ktoś?) kierownice, kanapy i fotele. generalnie chyba warto by było patrzeć po allegro - co jest, i co się sprzedaje - żeby nie wyciągać szrotu który zostanie. patrzcie po tym czego dla siebie szukaliście albo słyszeliście że ktoś szukał. warto wyciągać przekaźniki - niby małe pierdoły, a sporo osób się mnie o nie pyta, i obecnie mam tylko zapas do swojego auta.
powodzenia chłopaki i 3mcie się ;] |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2006, 16:41
|
|
|
o hak , jak i tylni zderzak i wzmocnienie tylnie pytal sie Raddex, on chyba chcialby u siebie w aucie go zamontowac, na skrzynie biegow w sumie tez juz mamy kupca. jeszcze nic nie jest w 100% przesadzone,a noz komus przyda sie cale auto
za ok 2,5-3 kafle jestem gotow go pchnac.
pozdrowka i jeszcze raz dziekuje za rady. |
|
|
|
 |
|
|