Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Częstotliwość odświeżania
Autor Wiadomość
josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-02-2008, 13:05   Częstotliwość odświeżania

Witam!

Mam kolejny problem, a wiem, że na forum silna grupa informatyczna:)

Karta grafiki ATI RADEON 9250, sterowniki z płyty producenta
Monitor Siemens-Nixdorf MCM-1704, sterowniki Windows XP - monitor domyślny - innych nie znalazłem.

Czasami (nie zawsze) po uruchomieniu systemu widzę, że odświeżanie jest chyba najniższe z możliwych - ekran miga. Ustawione w zakładce Monitor mam 100Hz. Przy tym migotaniu wystarczy że zmienię na chwilę na 90Hz, zapyta czy zapamiętać, kliknę NIE, wróci do 100Hz i już jest OK.
System mam postawiony na nowo - poprzednio było to samo...
Macie jakieś pomysły?

Bogas
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2008, 14:17   

Myślę że sterownik domyslny do monitora zamień na http://www.drivermagic.co...ns_Monitors.zip i sprawdź. Jeśli nic się nie zmieni to pożycz od kogoś monitor o podobnych parametrach i wykluczysz winę monitora/karty.

I jeszcze powiedz w jakiej rozdzielczości pracujesz.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 28-02-2008, 16:14   

Bogas, wielkie dzięki za sterownik - już zainstalowany. Zobaczymy czy coś się zmieni.
Rozdzielczość mam 1024x768

Bogas
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2008, 23:29   

josie napisał/a:
Rozdzielczość mam 1024x768

No to nie wiem czy to nie za duża rozdzielczość dla tego monitora przy 100Hz odświeżania, ale jak zainstalowałeś sterownik oryginalny, to powinien automatycznie ograniczyć listę trybów. Powodzenia.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 01-03-2008, 10:14   

Cytat:
No to nie wiem czy to nie za duża rozdzielczość dla tego monitora przy 100Hz odświeżania, ale jak zainstalowałeś sterownik oryginalny, to powinien automatycznie ograniczyć listę trybów. Powodzenia.

Ograniczył:) Teraz max jest właśnie 100, wcześniej bez sterowników było ok 150.
Monitorek taki lepszy jak na tamte czasy - nawet BNC ma z tyłu:)
Narazie na kilka uruchomień jest OK:) Zobaczymy

EDIT:

No niestety...
Przed instalacją sterowników miałem całą paletę częstotliwości do wyboru (do 200Hz). Po instalacji się zmniejszyła do 100Hz i już myślałem, że będzie OK, ale czasami XP jakby nie ładował sterownika - teraz na przykład włączyłem komputer, ekran migocze (ma pewnie z 50Hz), a lista znowu długa do 200Hz.
O co tu chodzi?

Odpowiedz do tematu