Okres próbny dla nowych kierowców |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2006, 15:54 Okres próbny dla nowych kierowców
|
|
|
2006-03-03 14:50
Źródło: Ministerstwo Transportu i Budownictwa
mojeauto.pl
W resorcie Transportu i Budownictwa trwają prace nad Ustawą o osobach kierujących pojazdami, która m.in. wprowadza dwuletni okres próbny dla nowych kierowców. Planuje się, że zmiany wejdą w życie najwcześniej w połowie 2007 roku.
Celem wprowadzanych zmian jest zwiększenie bezpieczeństwa na polskich drogach. W okresie 7 miesięcy od otrzymania prawa jazdy nowy kierowca: będzie musiał poruszać się pojazdem oznaczonym zielonym listkiem, nie będzie mógł jeździć z prędkością powyżej 50 km/h w terenie zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym, niezależnie od rodzaju drogi i dyspozycji znaków drogowych oraz nie będzie mógł pracować jako zawodowy kierowca. W okresie między 5 a 7 miesiącem od uzyskania prawa jazdy kierowca będzie zobowiązany do ukończenia dwóch szkoleń: z zakresu zagrożeń w ruchu drogowym oraz bezpieczeństwa ruchu drogowego.
Jeżeli w trakcie dwuletniego okresu próbnego nowy kierowca popełni 3 wykroczenia to zostanie mu odebrane prawo jazdy, tak jakby go nigdy nie posiadał.
Podobne rozwiązania tzw. „prawa jazdy na próbę” istnieją w wielu krajach Unii Europejskiej, m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Szwecji i na Węgrzech. Liczba zabitych na 100 wypadków w Polsce wynosi 11 osób, średnia w Unii Europejskiej to 3-4 osoby.
W 2004 r. w Polsce wydarzyło się ponad 51 tysięcy wypadków drogowych, w których zginęło prawie 6 tysięcy osób, a ponad 64 tysiące zostało rannych. Najwyższy wskaźnik ofiar odnotowany został w przedziale wiekowym 18-24 lata. Młodzi stanowią aż 14% ogółu zabitych i 21% ogółu rannych. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-03-2006, 16:06
|
|
|
GŁUPOTA slyszalem wlasnie o tym kilka dni temu, i mam nadzieje ze tego nie wprowadza.
a co bedzie jezeli taka osoba bedzie jezdzic autem tatusia , bo chyba wiekszosc mlodych kierowcow jezdzi wlasnie autem papy, to co tez ma sobie listek przykleic ?
a potem synek wysiadzie, a papa bedzie z zielonym listkiem jezdzic, jak ten głąb ... |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2006, 16:26
|
|
|
Czy ja wiem czy głupota. Może listki będą przenośne. A jak sobie kolega nie przyczepi listka i złapie go policja, to po łapkach.
Akurat jestem za tym, żeby nieco hamować temperamenty młodych, skorych do lansu, kierowców. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2006, 16:39
|
|
|
niby takie listki przenosne ? chyba sie nie da ;/ chyba,ze po kazdej jezdzie zrywac taki zrywac a potem naklejac nowe, ale to sie nie wyrpbi ktos na cene tych listkow .(ale znajac naszych ministerkow to raczej ten "patent" z tymi calymi listkami i czasem przechodnim mlodych kierowcow nie przejdzie, a jezeli nawet to raczej w 2008 roku . )
poczekamy zobaczymy |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2006, 16:52
|
|
|
Mogłyby to być listki magnetyczne, podobne jak taksówkarskie napisy "taxi" na dachu (chodzi mi o tych taksówkarzy, którzy w ciągu minuty przeistaczają się w cywilne auto ) Dobrze dające po oczach z odblaskową farbą.
Byłoby to z pewnością dość upierdliwe, ale może jakiś efekt by z tego był... |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2006, 16:59
|
|
|
moze... nie dowiemy sie poki nie wejdzie w zycie ...
ale z tymi listkami magnetycznimi, to jakis jednak pomysl jest napenwo lepszy niz klejenie, i odklejanie, i znow to samo .
pozdrowka FIDO hehe |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2006, 19:52
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Akurat jestem za tym, żeby nieco hamować temperamenty młodych, skorych do lansu, kierowców. |
Młodym skorym do lansu nie sprzedawać Lancerów.
A na poważnie, obostrzenia dla początkujących tak, niższe limity punktowe tak, ale z listkami to... bezsens. Młodego lansera widać na wile metrów nie po listku ale po zespole zachowań na drodze. Proponuje, coby mieli sobie przyczepiac listek na czole. Nasi drodzy ustawodpiszcy z adekwatnego Ministerstwa, ma się rozumieć.
Pzdrw. |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 03-03-2006, 20:06
|
|
|
Uważam, że sam listek to przesada - bo w rzeczywistości nie wiem czy spełni swoje zadanie.
Polscy kierowcy powinni się najpierw nauczyć kultury jazdy - niezależnie od wieku
Widząc kierowcę z zielonym listkiem i tak niczego nie zmieniają w swoim zachowaniu.
Czasami widok auta z "zielony kierowcą" wręcz powoduje agresję i kierowcy zaczynają gestykulować, wykrzykiwać itd.
Takie jest moje zdanie .
ps. Zeszłego lata byłem w Szwajcarii i tam jest podobnie w sęsie prawnym co do młodych kierowców.
Jeżeli pozytywnie zaliczy egzamin praktyczny to i tak musi uważać żeby go policja nie złapała na jakimś wykroczeniu - bo grozi to utratą prawa jazdy i ponowny egzamin. |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 03-03-2006, 20:28
|
|
|
No cóż, mnie się pomysł podoba (sorry Rafi... ) Często widzę skutki "jazd testowych" młodych lanserów (tak, tak w Lancerach też ) jak Padre zamawia części do swojego maleństwa z takim lekkim tikiem w oku. Czasami są to sytuacje groźne. Generalnie akcję popieram i rozciągnąłbym ją do "recydywistów" drogowych (znaczy nie chodzi o złe parkowanie czy przekroczenie prędkości o 10 km/h - tak ostrzej przeginających)
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 03-03-2006, 20:35
|
|
|
Popieram. Pamietam jeszcze jak sam się zachowywałem na drodze przez pierwsze 2 lata i potem też...
Dziś wracając z Łodzi widziałem skutki głupoty na drodze.
Kierowca malucha wymusił pierwszeństwo na drodze Pioitrków - Częstochowa na busie. Spłonął żywcem...
Mam zdjęcia jakby ktoś koniecznie chciał zobaczyc jak wygląda palący się samochód z człowiekiem w środku... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 03-03-2006, 21:35
|
|
|
głupota i nic więcej. A szczególnie przy takiej korupcji jaka u nas jest - łapówy by sie sypały aż miło. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 03-03-2006, 22:21
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Dziś wracając z Łodzi |
już masz pozamiatane, że sie nie pochwaliłeś |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 04-03-2006, 09:59
|
|
|
Karwoś napisał/a: | A szczególnie przy takiej korupcji jaka u nas jest - łapówy by sie sypały aż miło. |
Jak mam być szczery to i tak się sypią i tak...A może kilku gniewnych wróciłoby do autobusu. IMO korupcja to nie argument.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-03-2006, 10:56
|
|
|
Jackie napisał/a: | autobusu |
ja cale zycie jezdze autobusem ;/
na zlot w grudziadzu czym przyjechalem ??? TEZ AUTOBUSEM
i jaka tu sprawiedliwosc na swiecie ?? |
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 04-03-2006, 11:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 04-03-2006, 10:59
|
|