od którego rocznika nowa buda |
Autor |
Wiadomość |
daniell
Nowy Forumowicz
Auto: laguna, 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-12-2009, 19:43 od którego rocznika nowa buda
|
|
|
witam,
przymierzam się do zmiany w najbliższym czasie auta, przesiadam się z laguny (1.8) na pawdopodobnie outlandera; szukam bezskutecznie (może nieporadnie) informacji o tym kiedy zmieniła się 'buda' oulandera na obecną;
oglądaliśmy z żoną w salonie nowego i nam się bardzo spodobał z zewnątrz (zwłaszcza bagażnik - mamy dziecko, sporego psa i żona prowadzi firmę); nie chcę wchodzić w auto nowe z salonu, chcę kupić coś z 2005 / 2006 / 2007 r. - tylko nie wiem jak auta z tych roczników mają się wyglądem zewnętrznym i przestronnością wnętrza do nowego outalndera;
co do silników - to przymierzam się do 2.0 lub 2.4 - ale będę chciał koniecznie z gazem - na szczęście sporo na ten temat jest na forum, więc zaczynam się wczytywać
kolejny temat, na który nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi to wielkość kół czy są to 16 czy 17 (wolałbym 17)
czy znacie w necie miejsce, gdzie można znaleźć fotki z porównaniem różnych wersji outlandera?
z góry dzięki |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 27-12-2009, 20:58
|
|
|
Chyba od 2006 w polsce.
poszukaj na otomoto.pl |
|
|
|
 |
daniell
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2009, 22:16
|
|
|
próbowałem otomoto, ale jeśli ktoś się zna to zauważy (zdjęcia raczej kiepskie), sprzedawcy nie podają czy jest to generacja I czy II, a rocznik; ja mogę nie załapać różnic stąd prośba do lepiej obeznanych z tematem |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

Auto: Mondeo MKIII, Out 2.0 DiD Int+
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 237 Skąd: Wodzisław Śl
|
Wysłany: 27-12-2009, 22:23 Re: od którego rocznika nowa buda
|
|
|
daniell napisał/a: | przymierzam się do zmiany w najbliższym czasie auta, przesiadam się z laguny (1.8) na pawdopodobnie outlandera; szukam bezskutecznie (może nieporadnie) informacji o tym kiedy zmieniła się 'buda' oulandera na obecną; |
Roczniki 2007 sa juz w nowej budzie. Facelifting Outlandera II mial miejsce w listopadzie 2009 (przod lancerowski - wersja jet fighter ) -> LINK
daniell napisał/a: | oglądaliśmy z żoną w salonie nowego i nam się bardzo spodobał z zewnątrz (zwłaszcza bagażnik - mamy dziecko, sporego psa i żona prowadzi firmę); |
Nie tylko Wam. Outlander jest jednym z najlepiej sprzedajacych sie aut w tym segmencie
daniell napisał/a: | nie chcę wchodzić w auto nowe z salonu, chcę kupić coś z 2005 / 2006 / 2007 r. - tylko nie wiem jak auta z tych roczników mają się wyglądem zewnętrznym i przestronnością wnętrza do nowego outalndera; |
Malo precyzyjnie postawione pytanie. Jakie auta chcesz z w/w rocznikow chcesz porownac do Outka ? CRV, Forrestera czy Tiguana ? Bo chyba nie Clio, Corsy czy Astry
daniell napisał/a: | co do silników - to przymierzam się do 2.0 lub 2.4 - ale będę chciał koniecznie z gazem - na szczęście sporo na ten temat jest na forum, więc zaczynam się wczytywać |
W outku po FL masz dwa diesle 2.0 TDI i 2.2 HDI oraz benzyna 2.4 i ewentualnie amerykaniec 3.0. Oba benzyniaki to MIVEC'e - czyli ze wzgledu na taka a nie inna konstrukcje silnika, nie zaleca sie ich "zagazowywac"
Starsze Outki przed FL mialy motor 2.0 ktory mozna bylo uraczyc gazem, ale nie wiem dokladnie ktory, bo w temacie Outka I-wszej generacji raczej nie siedze za dobrze. Na forum ludziska Ci powiedza co i jak z gazem do starszej wersji miska
daniell napisał/a: | kolejny temat, na który nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi to wielkość kół czy są to 16 czy 17 (wolałbym 17) |
Outlander II jest oferowany z dwoma wielkosciami kol. 16" (wersja Invite) oraz 18" (wszystkie pozostale)
daniell napisał/a: | czy znacie w necie miejsce, gdzie można znaleźć fotki z porównaniem różnych wersji outlandera? |
Dwie sekundy szukania w googlach
|
|
|
|
 |
Gunner
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 315 Skąd: 3city
|
Wysłany: 27-12-2009, 22:42
|
|
|
WITAM
Nie jestem kolego pewien,ale chyba na przelomie kwietnia -maja 2007 ukazaly sie pierwsze outki 2.Trzy wesje wyposazeniowe.Kola 16 i 18 cali.
Jesli chcesz rodzinne i universalne auto do spokojnej jazdy,to jestes na dobrej drodze . |
_________________ TURBOKLEKOT 173BHP 350NM -1640KG
MAZDA MX-5 1.8NBFL GT 220 KM /240NM-1100KG 15L na bucie i 6 sec
黒トカゲ Bez dachu nad glowa
 |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 28-12-2009, 00:53 Re: od którego rocznika nowa buda
|
|
|
Krzysiek_slask napisał/a: | W outku po FL masz dwa diesle 2.0 TDI i 2.2 HDI oraz benzyna 2.4 i ewentualnie amerykaniec 3.0. |
Witam
Też się przymieżam do tego autka(przesiadka z carismy96) i mam pytanko,czym się różni wersja Euro od USA poza inną atrapą.Bo zależy mi na wersji z automatem a ten chyba tylko w amerykańcach-przynajmniej tak mi wywaliło na otomoto.
p.s. HDI to nie motor od jakiegoś peugeota? |
|
|
|
 |
Wazzi
Forumowicz
Auto: Outlander intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 95 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28-12-2009, 03:46
|
|
|
daniell napisał/a: | próbowałem otomoto, ale jeśli ktoś się zna to zauważy (zdjęcia raczej kiepskie), sprzedawcy nie podają czy jest to generacja I czy II, a rocznik; ja mogę nie załapać różnic stąd prośba do lepiej obeznanych z tematem | Nie przerazaj mnie i innych:) |
|
|
|
 |
Gunner
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 315 Skąd: 3city
|
Wysłany: 28-12-2009, 07:33
|
|
|
pawel-krol napisał/a: | p.s. HDI to nie motor od jakiegoś peugeota? |
Tak, ten sam z PSA. |
_________________ TURBOKLEKOT 173BHP 350NM -1640KG
MAZDA MX-5 1.8NBFL GT 220 KM /240NM-1100KG 15L na bucie i 6 sec
黒トカゲ Bez dachu nad glowa
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 28-12-2009, 08:29
|
|
|
daniell, przede wszystkim musisz określić czy to ma być I czy dwójka.
Tutaj masz linka do stronki z orurowaniem zarówno do "jedynki" jak i "dwójki". Pierwsze 4 zdjęcia to nowy model, a 3 pozostałe po stary czyli I.
Generalnie Outlander I był produkowany do 2006 roku. Być może ktoś ma I z 2007, ale raczej będzie to sprawa rejestracji niż roku produkcji. Od początku 2007 klepali już II, chyba od marca była u nas w salonie. Ja np. płaciłem zaliczkę w kwietniu 2007.
Silniki w I to tylko benzyna - 2.0, 2.4 i 2.0 Turbo. Przy czym gaz do wersji 2.4 raczej niezalecany. Piszę "niezalecany" ale są na forum użytkownicy, którzy mają tą wersję silniki z gazem i na razie nie narzekają.
Silniki w II to diesle 2.0 (VW TDI) lub 2.2 (PSA HDI) lub benzynowe 2.4 i 3.0.
Co do kół to w tej chwili już jest na rynku taki wybór, że możesz założyć prawie wszystko co Ci się podoba.
Nowe Outlandery są na 18" poza wersją podstawową, która stoi na 16"
Pozdrawiam |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-12-2009, 17:56
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | Generalnie Outlander I był produkowany do 2006 roku. Być może ktoś ma I z 2007, ale raczej będzie to sprawa rejestracji niż roku produkcji. Od początku 2007 klepali już II, chyba od marca była u nas w salonie. Ja np. płaciłem zaliczkę w kwietniu 2007. |
Według Wikipedii, Outlander II pojawił się na świecie już w październiku 2005, zatem pewnie można mieć sprowadzony skądś egzemplarz z 2006 roku. Co do jedynki - tak jak piszesz (np. ja mam Outka I z pierwszą rejestracją III.2007). Na mobile.de można spotkać Outlandery I nawet z 2008 roku, bo w Niemczech handlarze nie posługują się datą produkcji tylko właśnie pierwszej rejestracji. |
_________________ pozdrawiam - Bartek |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-12-2009, 21:20
|
|
|
Bart007 napisał/a: | Według Wikipedii, Outlander II pojawił się na świecie już w październiku 2005 | Nie wierz we wszystko co pisze Wikipedia
Ta sama Wikipedia pisze, że w "dwójce" są silniki 2.0 Turbo, skrzynia jest pięcio, a nie sześciobiegowa, a w "jedynce" były dwa diesle - 2.0 TDI i 2.2 HDI.
Generalnie może były jakieś prototypy albo w 2006 już się pojawiły "dwójki" w Japonii, ale nie słyszałem o takich. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
daniell
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-12-2009, 22:49
|
|
|
Panowie, dzięki za pomoc - trochę mi się rozjaśniło.
Widzę, że wszystkie auta z 2006 r. i 2007 r. które oglądałem na otomoto to outlander I. Szczególnie w oko wpadły mi te w wersji turbo. Czas zacząć poszukiwania czegoś konkretnego do zakupu.
Jeszcze kilka drobnych pytań:
- czy tempomat to standard w wyposażeniu outlandera?
- czy do jedynki koła tylko 16 czy większe też pasują (nie wiem czemu kręcą mnie większe)?
- jak oceniacie wersję 2.0 turbo z gazem?
- czy waszym zdaniem lepiej jest kupić auto z gazem czy samemu montować gaz w outlanderze?
- nie powiem, żeby orurowanie do I mi się nie podobało - ile kosztuje mniej więcej taka rozrywka? |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-12-2009, 22:54
|
|
|
daniell, przeglądnij tematy w dziale Outlander I link
Sporo jest tam odpowiedzi na Twoje pytania. Jeśli będziesz miał nowe to dopisuj i gitara.
Jeśli czegoś nie znajdziesz to też pisz śmiało.
Pozdrawiam |
 |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-12-2009, 23:26
|
|
|
Hiszpan, wiki ma rację... w niewielkim stopniu. Outlander II w Japonii był sprzedawany od 2005. Sam się nieźle zdziwiłem jak jakiś czas temu widziałem kilka ofert sprzedaży z 'ichnich' stron. |
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-12-2009, 00:13
|
|
|
KowaliK napisał/a: | wiki ma rację... w niewielkim stopniu. Outlander II w Japonii był sprzedawany od 2005 |
Hiszpan napisał/a: | Generalnie może były jakieś prototypy albo w 2006 już się pojawiły "dwójki" w Japonii, ale nie słyszałem o takich. |
Domyślałem się, że tak mogło być, ale nie miałem potwierdzenia... |
 |
|
|
|
 |
|