Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
od którego rocznika nowa buda
Autor Wiadomość
daniell 
Nowy Forumowicz

Auto: laguna, 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2009, 19:43   od którego rocznika nowa buda

witam,

przymierzam się do zmiany w najbliższym czasie auta, przesiadam się z laguny (1.8) na pawdopodobnie outlandera; szukam bezskutecznie (może nieporadnie) informacji o tym kiedy zmieniła się 'buda' oulandera na obecną;
oglądaliśmy z żoną w salonie nowego i nam się bardzo spodobał z zewnątrz (zwłaszcza bagażnik - mamy dziecko, sporego psa i żona prowadzi firmę); nie chcę wchodzić w auto nowe z salonu, chcę kupić coś z 2005 / 2006 / 2007 r. - tylko nie wiem jak auta z tych roczników mają się wyglądem zewnętrznym i przestronnością wnętrza do nowego outalndera;

co do silników - to przymierzam się do 2.0 lub 2.4 - ale będę chciał koniecznie z gazem - na szczęście sporo na ten temat jest na forum, więc zaczynam się wczytywać :)

kolejny temat, na który nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi to wielkość kół czy są to 16 czy 17 (wolałbym 17)

czy znacie w necie miejsce, gdzie można znaleźć fotki z porównaniem różnych wersji outlandera?

z góry dzięki

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 27-12-2009, 20:58   

Chyba od 2006 w polsce.
poszukaj na otomoto.pl

daniell 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-12-2009, 22:16   

próbowałem otomoto, ale jeśli ktoś się zna to zauważy (zdjęcia raczej kiepskie), sprzedawcy nie podają czy jest to generacja I czy II, a rocznik; ja mogę nie załapać różnic :( stąd prośba do lepiej obeznanych z tematem

Krzysiek_slask 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo MKIII, Out 2.0 DiD Int+
Wysłany: 27-12-2009, 22:23   Re: od którego rocznika nowa buda

daniell napisał/a:
przymierzam się do zmiany w najbliższym czasie auta, przesiadam się z laguny (1.8) na pawdopodobnie outlandera; szukam bezskutecznie (może nieporadnie) informacji o tym kiedy zmieniła się 'buda' oulandera na obecną;

Roczniki 2007 sa juz w nowej budzie. Facelifting Outlandera II mial miejsce w listopadzie 2009 (przod lancerowski - wersja jet fighter ) -> LINK

daniell napisał/a:
oglądaliśmy z żoną w salonie nowego i nam się bardzo spodobał z zewnątrz (zwłaszcza bagażnik - mamy dziecko, sporego psa i żona prowadzi firmę);

Nie tylko Wam. Outlander jest jednym z najlepiej sprzedajacych sie aut w tym segmencie :)

daniell napisał/a:
nie chcę wchodzić w auto nowe z salonu, chcę kupić coś z 2005 / 2006 / 2007 r. - tylko nie wiem jak auta z tych roczników mają się wyglądem zewnętrznym i przestronnością wnętrza do nowego outalndera;

Malo precyzyjnie postawione pytanie. Jakie auta chcesz z w/w rocznikow chcesz porownac do Outka ? CRV, Forrestera czy Tiguana ? Bo chyba nie Clio, Corsy czy Astry :D

daniell napisał/a:
co do silników - to przymierzam się do 2.0 lub 2.4 - ale będę chciał koniecznie z gazem - na szczęście sporo na ten temat jest na forum, więc zaczynam się wczytywać :)

W outku po FL masz dwa diesle 2.0 TDI i 2.2 HDI oraz benzyna 2.4 i ewentualnie amerykaniec 3.0. Oba benzyniaki to MIVEC'e - czyli ze wzgledu na taka a nie inna konstrukcje silnika, nie zaleca sie ich "zagazowywac"

Starsze Outki przed FL mialy motor 2.0 ktory mozna bylo uraczyc gazem, ale nie wiem dokladnie ktory, bo w temacie Outka I-wszej generacji raczej nie siedze za dobrze. Na forum ludziska Ci powiedza co i jak z gazem do starszej wersji miska

daniell napisał/a:
kolejny temat, na który nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi to wielkość kół czy są to 16 czy 17 (wolałbym 17)

Outlander II jest oferowany z dwoma wielkosciami kol. 16" (wersja Invite) oraz 18" (wszystkie pozostale)

daniell napisał/a:
czy znacie w necie miejsce, gdzie można znaleźć fotki z porównaniem różnych wersji outlandera?

Dwie sekundy szukania w googlach ;-)

:)

Gunner 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Wysłany: 27-12-2009, 22:42   

WITAM
Nie jestem kolego pewien,ale chyba na przelomie kwietnia -maja 2007 ukazaly sie pierwsze outki 2.Trzy wesje wyposazeniowe.Kola 16 i 18 cali.

Jesli chcesz rodzinne i universalne auto do spokojnej jazdy,to jestes na dobrej drodze . :P

pawel-krol 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 28-12-2009, 00:53   Re: od którego rocznika nowa buda

Krzysiek_slask napisał/a:
W outku po FL masz dwa diesle 2.0 TDI i 2.2 HDI oraz benzyna 2.4 i ewentualnie amerykaniec 3.0.

Witam
Też się przymieżam do tego autka(przesiadka z carismy96) i mam pytanko,czym się różni wersja Euro od USA poza inną atrapą.Bo zależy mi na wersji z automatem a ten chyba tylko w amerykańcach-przynajmniej tak mi wywaliło na otomoto.

p.s. HDI to nie motor od jakiegoś peugeota?

Wazzi 
Forumowicz

Auto: Outlander intense +
Wysłany: 28-12-2009, 03:46   

daniell napisał/a:
próbowałem otomoto, ale jeśli ktoś się zna to zauważy (zdjęcia raczej kiepskie), sprzedawcy nie podają czy jest to generacja I czy II, a rocznik; ja mogę nie załapać różnic :( stąd prośba do lepiej obeznanych z tematem
Nie przerazaj mnie i innych:)

Gunner 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Wysłany: 28-12-2009, 07:33   

pawel-krol napisał/a:
p.s. HDI to nie motor od jakiegoś peugeota?

Tak, ten sam z PSA.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 28-12-2009, 08:29   

daniell, przede wszystkim musisz określić czy to ma być I czy dwójka.
Tutaj masz linka do stronki z orurowaniem zarówno do "jedynki" jak i "dwójki". Pierwsze 4 zdjęcia to nowy model, a 3 pozostałe po stary czyli I.

Generalnie Outlander I był produkowany do 2006 roku. Być może ktoś ma I z 2007, ale raczej będzie to sprawa rejestracji niż roku produkcji. Od początku 2007 klepali już II, chyba od marca była u nas w salonie. Ja np. płaciłem zaliczkę w kwietniu 2007.
Silniki w I to tylko benzyna - 2.0, 2.4 i 2.0 Turbo. Przy czym gaz do wersji 2.4 raczej niezalecany. Piszę "niezalecany" ale są na forum użytkownicy, którzy mają tą wersję silniki z gazem i na razie nie narzekają. ;)

Silniki w II to diesle 2.0 (VW TDI) lub 2.2 (PSA HDI) lub benzynowe 2.4 i 3.0.

Co do kół to w tej chwili już jest na rynku taki wybór, że możesz założyć prawie wszystko co Ci się podoba. :p
Nowe Outlandery są na 18" poza wersją podstawową, która stoi na 16"

Pozdrawiam

Bart007 
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Wysłany: 28-12-2009, 17:56   

Hiszpan napisał/a:
Generalnie Outlander I był produkowany do 2006 roku. Być może ktoś ma I z 2007, ale raczej będzie to sprawa rejestracji niż roku produkcji. Od początku 2007 klepali już II, chyba od marca była u nas w salonie. Ja np. płaciłem zaliczkę w kwietniu 2007.

Według Wikipedii, Outlander II pojawił się na świecie już w październiku 2005, zatem pewnie można mieć sprowadzony skądś egzemplarz z 2006 roku. Co do jedynki - tak jak piszesz (np. ja mam Outka I z pierwszą rejestracją III.2007). Na mobile.de można spotkać Outlandery I nawet z 2008 roku, bo w Niemczech handlarze nie posługują się datą produkcji tylko właśnie pierwszej rejestracji.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-12-2009, 21:20   

Bart007 napisał/a:
Według Wikipedii, Outlander II pojawił się na świecie już w październiku 2005
Nie wierz we wszystko co pisze Wikipedia ;)
Ta sama Wikipedia pisze, że w "dwójce" są silniki 2.0 Turbo, skrzynia jest pięcio, a nie sześciobiegowa, a w "jedynce" były dwa diesle - 2.0 TDI i 2.2 HDI. :doubt:

Generalnie może były jakieś prototypy albo w 2006 już się pojawiły "dwójki" w Japonii, ale nie słyszałem o takich. :roll:

daniell 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-12-2009, 22:49   

Panowie, dzięki za pomoc - trochę mi się rozjaśniło.

Widzę, że wszystkie auta z 2006 r. i 2007 r. które oglądałem na otomoto to outlander I. Szczególnie w oko wpadły mi te w wersji turbo. Czas zacząć poszukiwania czegoś konkretnego do zakupu.

Jeszcze kilka drobnych pytań:

- czy tempomat to standard w wyposażeniu outlandera?
- czy do jedynki koła tylko 16 czy większe też pasują (nie wiem czemu kręcą mnie większe)?
- jak oceniacie wersję 2.0 turbo z gazem?
- czy waszym zdaniem lepiej jest kupić auto z gazem czy samemu montować gaz w outlanderze?
- nie powiem, żeby orurowanie do I mi się nie podobało - ile kosztuje mniej więcej taka rozrywka?

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-12-2009, 22:54   

daniell, przeglądnij tematy w dziale Outlander I link
Sporo jest tam odpowiedzi na Twoje pytania. Jeśli będziesz miał nowe to dopisuj i gitara.
Jeśli czegoś nie znajdziesz to też pisz śmiało. ;)

Pozdrawiam

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 28-12-2009, 23:26   

Hiszpan, wiki ma rację... w niewielkim stopniu. :wink: Outlander II w Japonii był sprzedawany od 2005. Sam się nieźle zdziwiłem jak jakiś czas temu widziałem kilka ofert sprzedaży z 'ichnich' stron. :)

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-12-2009, 00:13   

KowaliK napisał/a:
wiki ma rację... w niewielkim stopniu. :wink: Outlander II w Japonii był sprzedawany od 2005

Hiszpan napisał/a:
Generalnie może były jakieś prototypy albo w 2006 już się pojawiły "dwójki" w Japonii, ale nie słyszałem o takich. :roll:

Domyślałem się, że tak mogło być, ale nie miałem potwierdzenia...

Odpowiedz do tematu