Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewany garaż
Autor Wiadomość
zulu
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2006, 22:54   Ogrzewany garaż

Pomijając kwestie finansowe, to zalety ciepłego garażu są ewidentne (zimą brak skrobania szybek, latem chłodno w samochodzie, itd.) ale jest jednak coś co mnie niepokoi, zwłaszcza jak solą zimą: zwiększona szybkość reakcji chemicznych. Z drugiej strony cały ten syf szybko spływa na podłogę i wysycha na biały proszek.
Słyszałem różne opinie...
Na wszelki wypadek możliwie często płuczę samochód w myjniach samobsługowych (z tym "lancami" wodnymi).
Macie jakieś własne doświadczenia w tym względzie?

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2006, 08:19   

Zulu poczekaj do wiosny. Mojego miśka nie myłem od jesieni. Z braku czasu i napiętego harmonogramu mojego misiek przechodzi test na brud i sól :( Często stoi pod chmurką ale i w garażu czasem też... zobaczymy na wiosnę, co po umyciu spod warstewki brudu oczom się ukaże :)
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-02-2006, 09:53   

Ja kiedyś też nie myłem Misia w zimie - dopiero wiosną fundowałem mu myjnię z woskiem. Ale - od kiedy niedaleko mam samoobsługową z lancą - wrzucam 5 zł i spłukuję regularnie co tydzień-dwa.
A w kwestii korozji - przyznam, że po poprzedniej zimie, która była łagodna (właściwie to w grudniu i styczniu padał deszcz) wylazło mi najwięcej "kwiatków". Większość tam, gdzie wcześniej było coś w nadwoziu naprawiane i pewnie warstwa ocynku została zdjęta. Także teraz zdecydowałem się na garaż bez ogrzewania. Tezę tą już przerabialiśmy na MKP - w ogrzewanym żre szybciej.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 07-02-2006, 11:24   

Darku ale bez wzgledu na temperature grzania?? mam garaz jest ogrzewany ale tylko w takim stopniu zeby temp nie spadla ponizej 0 i tak dla przykladu na dworze -20 to w garazu ok+3, na dworzu -10 to w garazu z +8, szkodzi to? bo jakcos to zakrece grzejnik i po ptokach :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 07-02-2006, 12:42   

Szkodzi Mateusz niestety szkodzi.

Trochę teorii:
1. W Polsce jeżeli się cokolwiek robi z ulicami to przeważnie się je jakoś tam lepiej lub gorzej odśnieża i co dalej? Sypie się solą aż miło w nadzei że sól da sobie radę. Niestety przewaznie nie daje.
2. Wracasz samochodem do domu. Zewnętrzna temp. -6 w garażu +10. Błoto solno-sniegowe zaczyna się rozpuszczać. Powstaje solanka - bardzo silnie żrąca bo stężona i na dodatek działająca tam wszędzie gdzie na 10000% masz jakies odpryski od kamieni i innego badziewia które zalega na drogach.
3. Powtarzasz to codziennie...... Przez około 70 dni w roku...

Na wiosnę się nie zdziw jak zajrzysz pod samochód.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 07-02-2006, 14:13   

Dokladnie. Z doswiadczenia wiem, ze w przydomowym nieogrzewanym garazu temp. jest ok. kilka st wyzsza niz na dworzu, co powoduje przy -10 w nocy ujemna temp. i brak rozmarzania pecyn sniegu w nadkolach. Ale w najwieksze mrozy bylo w garazu ok. -8, wiec Almera tescia z akumulatorem od kamery video odpalala bez problemu po 3 dniach stania, za to po 12 h w pracy tesc nie odpalal pod chmurka.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Leppe 
Mitsumaniak

Auto: Lancer GLXi/Legnum S/Grand Voy
Wysłany: 07-02-2006, 14:26   

Hubeert częściowo masz rację, że firmy oczyszczające sypią solą oraz solanką ale tylko do temperatury -10 stopni celcjusza poniżej tej temperatury powinni sypać chlorkiem wapnia gdyż sól w tej temperaturze już się nierozpuszcza pozatym na wszystkich ulicach nieasfaltowych i niebetonowych jest zakaz sypania solą i polewania solanką ze względu na degradację środowiska, tam tylko piaskarki lub chlorek wapnia.
MITSUBISHI Pajero 3500 V6 GDI
MITSUBISHI Pajero 3000 V6
Chrysler Grand Vojager Town & Country (sprzedany)
Ford Transit
Ford Transit

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 07-02-2006, 14:57   

A jak myślisz czym jest chlorek wapnia CaCl? To też sól (z chemii co to są sole metali) i tez posiada właściwości wspomagające korozję :/

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-02-2006, 16:40   

Dokładnie jak pisze Hubert - popularna sól to NaCl - chlorek sodu, a CaCl to też sól w sensie "rodziny" zw. chemicznych. To, że poniżej -10 NaCl nie działa, nie znaczy, że nie sypią jej na ulice - w te największe mrozy obwodnica (mimo, że sucha) była BIAŁA od wyschniętej soli. Za to po odpuszczeniu temperatury na wyższą, miejsca, gdzie nie było posypane ładnie wyschły (sublimacja lodu) a obwodnica zrobiła się ciapowata i śliska absorbując wilgoć z powietrza - na pewno jeździło się gorzej niż tam, gdzie nie było posypane.
Gdzie sens i logika? Z chodnikami to samo - sypią solą, a potem człowiek się w tym zakopuje i i tak ślizga na warstwie lodu pod spodem. No ale przecież odśnieżanie łopatą wymaga wysiłku i schylić się trzeba. A mamy 3 miliony (oficjalnie) bezrobotnych...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 07-02-2006, 17:29   

Hubeeert napisał/a:
Na wiosnę się nie zdziw jak zajrzysz pod samochód.

w htb mam tam z 0.5cm konserwy nadkola swiezo po konserwacji wiec moge byc spokojny, najbardziej obawiam sie o sedana tam tylko firmowa konserwacja plus szurajace podwozie po zamarznietym sniegu na drodze przez za niskie zawieszenie :(
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 07-02-2006, 17:43   

No to wiemy który pójdzie na allgro :D
Jedyny w swoim rodzaju - nie potrzeba montować neonów wewnątrz i na zewnątrz bo jak załozysz w środku to światło da pięęękny poblask na asfalcie :mrgreen:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Leppe 
Mitsumaniak

Auto: Lancer GLXi/Legnum S/Grand Voy
Wysłany: 07-02-2006, 18:58   

Jak byscie przeczytali uwaznie moj post to byscie w nim wyczytali, ze ponizej dziesiaciu powinni sypac chlorkiem wapnia,a po drugie nic nie wspominalem, ze od chlorku wapnia niekorodowieja samochody.
MITSUBISHI Pajero 3500 V6 GDI
MITSUBISHI Pajero 3000 V6
Chrysler Grand Vojager Town & Country (sprzedany)
Ford Transit
Ford Transit

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 07-02-2006, 19:40   

Ja mam garaz nieogrzewany. Jak jest -15 na dworze to w garazu -5.
Do tego z raz w tygodniu oplukuje smaochod na carmanie...no chyba, ze mroz taki, ze woda w locie zamarza :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 07-02-2006, 20:15   

Hubeeert napisał/a:
Jedyny w swoim rodzaju - nie potrzeba montować neonów wewnątrz i na zewnątrz bo jak załozysz w środku to światło da pięęękny poblask na asfalcie

ejjj :D wewnatrz mam, bede musial w nocy wlaczyc i obserwowac, no ale i tak juz za pozno czytajac co napisalscie wykonalem jeden telefon i autko stoi rozebrane gotowe do przyjecia warstwy smoly :D , mimo ze troche starsze nie chce zeby wygladalo jak ta srebrno-ruda z bialegostoku :wink: :P
Lexus IS220D
Calish4nia

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2006, 21:55   

Trochę mnie nastraszyliście, ale dzięki za odpowiedzi :D Będę spłukiwał miśka jak najczęściej się da, bo na to zasługuje.
Inne spostrzeżenia:
--- Poprzednio w tym samym garażu trzymałem VW i zżarło mu błyskawicznie lusterka zewnętrzne, tzn. warstwę odblaskową zjadła korozja i to LATEM. Ale jednak wtedy nie było mnie 6 miesięcy w kraju i samochód stał, a garaż podziemny był myty parą wodną, a i lato było paskudnie wilgotne.
--- Po zeszłej zimie zauważyłem, że nakrętki kół przednich są ok, a tylnych mają wykwity jak sk...Różnica była niesamowicie wyraźnie widoczna. Przypuszczam, że koła przednie podnoszą tę solankę i cały ten kompres osiada na tylnych elementach. Tarcze bębny i felgi są zawsze cieplejsze i normalnie zachodzi odparowanie z osadzaniem i gromadzeniem coraz większej ilości soli. Horror!
--- Kolega ma Lanosa i trzyma go w ogrzewanym garażu - po 8 latach stan idealny

Odpowiedz do tematu