|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Tarcze hamulcowe |
Autor |
Wiadomość |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2006, 20:22 Tarcze hamulcowe
|
|
|
Najprawdopodobniej będę wymieniał moje tarcze na nowe, bo przy ostatniej zmianie Helmut w niemczech źle zamontował i się pokszywiły Jak kupowałem auto to na początku wszystko było OK, ale już po drodze przy hamowaniu zaczynało stukać i szarpać. Trwa to do dziś. Mam dosyć. Tu pojawia się moje pytanie do znawców:
jakie, od czego pasują, gdzie szukać, ile $ muszę na to przeznaczyć, czy klocki też wymieniać, czy mogą zostać stare, jeśli wymieniać to co polecacie? To by było na tyle Z góry dzięki za odpowiedź.
PS
Przetoczenie ich coś pomoże? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-06-2006, 21:15
|
|
|
jesli wymieniac to komplet z klockami, jesli ich grubosc jest odpowiednia mozna przetoczyc |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
piorek [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2006, 22:50
|
|
|
Podobno JC tarcze sa dobre i tanie, ja mam brembo od Japaneze (tez tanio) i sa bardzo dobre, raczej duzego wyboru nie ma |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2006, 22:56
|
|
|
Tanie to pojęcie względne. Rzuć jakąś kwotę jeśli pamiętasz
Klocki mam jak nowe, a przy mojej jeździe jeszcze kilka lat na nich pojeżdżę Nie to co Ty, wymiana co 5kkm, a opony co 20kkm |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-06-2006, 23:12
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | Nie to co Ty, |
do mnie to bylo ??:P
to jak klocki masz dobre to moze wystarczy tarcze przetoczyc - jak przyjedziesz to sie zrobi |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2006, 23:23
|
|
|
Gadałem już o toczeniu tarcz i opinie są takie, że raz pomaga, a raz nie, czyli zdania są podzielone w układzie 50% że tak, ale nie bardzo i 50% ze wymienić i się nie bawić. Ja jestem bardziej za wymianą niż tym całym przetaczaniem, ale jeśli cena nowych będzie zaporowa to nie pozostaje mi nic innego... niegrzeczny Helmut z niemiec |
Ostatnio zmieniony przez ROMEL 19-06-2006, 14:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 19-06-2006, 14:48
|
|
|
Wymieniać - nie marudzić...
Nie bawić sie w przetaczanie... tym bardziej jak maja juz troszke przebiegu..
Bremba => Japaneze
Pozdrówka |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
piorek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2006, 18:40
|
|
|
Jak kogos nie stac na szybki wydatek to mozna pojedynczo wymieic jedna teraz druga za miesiac (albo 3 jak w moim przypadku) z tym ze musialem wymienic tez lozyska - taka konstrukcja |
|
|
|
 |
westman [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2006, 21:09
|
|
|
Z tymi łożyskami to mała przesada. Ja kiedys u siebie rozbijałem piasty, nabiłem spowrotem jak narazie łożyska nie wyją, tylko nasmarować czymś dobrym radził bym. |
|
|
|
 |
DjVentyl [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2006, 11:07
|
|
|
czy montował ktoś tarcze ate powerdisc lub brembo max do colta cao 1.6 bo sprzedawca w sklepie powiedzial ze nie ma tych tarcz do colta:( jedyne jakie znalazlem to zimmermanny nawiercane ale one kosztuja 500zl |
|
|
|
 |
rami1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2006, 11:45
|
|
|
bartek nie jestem specjalistą ale gdyby tarcze były krzywe to efekt ten pojawiałby się nie tylko przy chamowaniu. Miałem to samo przy moim colcie i też chciałem wymieniać tarcze. W pierwszej kolejności sprawdziłbym czy gumy na drążku reakcyjnym nie są już powybijane( czy drążek nie ma luzów) u mnie po wymianie gum nha drążkach jakiekolwiek drgania przy hamowani ustały i na twoim miejscu najpierw bym to sprawdził. Najlepiej wjedź na kanał i spróbuj poszarpać za drążek jeśli nie jest sztywno to wymień gumy, jeśli dobrze pamiętam to koszt 26 zł za szt. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2006, 14:03
|
|
|
Od dłuższego czasu wybieram się na test zawieszenia i może w tym tygodniu tam dojadę. Zobaczymy, co powiedzą fachowcy. Później będę tylko płakał |
|
|
|
 |
rami1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2006, 14:58
|
|
|
nie ma co płakać cena kompletu końcówek drążka reakcyjnego to 100zł(komplet na obie strony) a gum 50 zł. Ceny serwisu MITSUBISHI. Ale to wydatek który się opłaci bo jazda jest przyjemniejsza:) |
|
|
|
 |
|
|