|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Gene 28-01-2009, 11:12 |
Outlander II a sprawa olejowa.. |
Autor |
Wiadomość |
matison [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 23:38 Outlander II a sprawa olejowa..
|
|
|
witam,
gdzieś uleciał mój post, haker ze mnie marny więc powtórzę, czego się dzisiaj dowiedziałem..
W trakcie wizyty w stacji rzeczoznawców PZMOT'u (inne auto, inna sprawa) przypadkowo poruszyłem temat oleju do outka.
Generalnie narzekałem na jego bardzo ograniczoną dostępnośc (ASO..-wycieczka ), cenę (a niestety DID lubi wypalic - 2,5 tys km po autostradzie, V=150 km/h, 1 litr uleciał poprzez wydech do atmosfery )
Panowie rzeczoznawcy stwierdzili, że to straasznie stary olej, w ich ocenie raczej marny i stosowany sporadycznie z niewyjaśnionych powodów.. Podobnież sprawuje się słabo i może narobic kłopotów
Poszperali w katalogu Castrol'a , i zalecili następcę, EDGE 5W30 (jeżeli nie mylę cyferek, literki ok).
Wg księgi olejowej by Castrol, taki powinniśmy "lac" !
A teraz pytanie: czy w waszych silnikach także jest SXT ?
Czy tylko mój diler zaleca taki olej, i czy macie opinie na jego temat?
Niestety nie mam swojej opinii, o oleju wiem tylko tyle, że trzeba sprawdzac jego poziom , bo kiedyś (tak ok 100 lat temu NIE sprawdzałem i pewna korolka dostała w ). I od tego traumatycznego przeżycie kontroluję olej we wszystkich swoich pojazdach .
P.S.
trudno dziwic się cenie SXT (ok 90 pln za 1 litr) , skoro KAŻDA LITROWA BUTELKA ma ETUI zapinane na suwak, a w środku znajduje się tekturowy lejek, szmatka do wytarcia bagnetu i para rękiwaczek )
P.S.2
przepraszam, mój komp jakoś nie lubi literki "ci" i odmawia jej wpisywania |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 29-04-2008, 01:15 Re: Outlander II a sprawa olejowa..
|
|
|
matison napisał/a: | P.S.
trudno dziwic się cenie SXT (ok 90 pln za 1 litr) , skoro KAŻDA LITROWA BUTELKA ma ETUI zapinane na suwak, ... |
Z Twojego opisu wynika, że lejesz do silnika Żubrówkę ze specjalnej, zimowej oferty
A tak na poważnie to olej podobno bierze każdy TDI VW i "ten typ tak ma". Mnie do przeglądu trochę ubyło, ale bez tragedii (miałem 1/4 pomiędzy min a max).
Co do samego oleju to jutro mogę sprawdzić dokładne oznaczenia tego co mam nalane.
Poczytaj wątek Outlander a jego silnik 2.0 Di-D. - tam z tego co pamiętam, przewijał się temat oleju |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-04-2008, 09:21
|
|
|
matison napisał/a: | czy w waszych silnikach także jest SXT |
Chyba SLX.
Możesz lać każdy inny olej który spełnia normę 507.00. Np Shell Helix Ultra Extra w cenie 57PLN za litr. No i kazdy inny olej będzie lepszy od Castorla |
|
 |
matison [Usunięty]
|
Wysłany: 29-04-2008, 09:48
|
|
|
hmm.. czyli mam jechac do ASO, poprosic o zmiane oleju ? nie chodzi ofkors o koszt. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-04-2008, 19:45 Re: Outlander II a sprawa olejowa..
|
|
|
matison napisał/a: | przepraszam, mój komp jakoś nie lubi literki "ci" i odmawia jej wpisywania |
Wyłącz w sofcie zarządzającym sterownika do karty graficznej tzw. "hot key"/"klawisze trwałe"/"klawisz aktywowania" czy jak to sie tam nazywa - kombinacja Alt+C pewnie jest przez ten soft zpasożytowana na rzecz wywołania zmiany jego ustawień czy preferencji itp. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|