|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Utrata danych. Pomocy |
Autor |
Wiadomość |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 20-05-2008, 10:08 Utrata danych. Pomocy
|
|
|
Problem wystapil dzis rano, choc zdaje sie, ze chodzilo o przypominanie o braku miejsca na dysku. Od kilku dni komp uprzedzal, ze nie ma miejsca na dysku C, niestety nie bylo jakos czasu na wywalenie tego i owego Jak juz dzis udalo mi sie zwolnic jakims cudem troche miejsca, to okazalo sie, ze na jednym z kont uzytkownikow (obydwa z pelnym dostepem) wszystko sie zmienilo - od nazw niektorych folderow, przez kompozycje pulpitu, po utrate plikow, informacji o programach itd. (rowniez polskich znakow nie mam w tej chwili, jak widac...). Przy otwieraniu jakiegokolwiek programu (a nie wyswietla wszystkich, tylko podstawowe) wszystko instaluje sie jakby od poczatku. Da sie cos z tym jeszcze zrobic, czy od poczatku trzeba uczyc kompa co i jak? Sami wiecie jakie to meczace...
Jeszcze jedno: w panelu sterowania/wydajnosc i konserwacja/system/wlasciwosci systemu/zaawansowane/profile uzytkownika sa przechowane 3 profile (wszystkie z data modyfikacji 20.05.2008r), a chyba powinny byc dwa. Dwa z nich maja stan "lokalny"(i rozmiar 527MB i 8,89MB), a trzeci oznaczony jest jako kopia zapasowa(rozmiar 1,43GB)... Podejrzewam, ze cos wlasnie tutaj mozna by odzyskac, tylko nie wiem jak, co i gdzie... Jest tam opcja po zaznaczeniu ktoregokolwiek z profili "kopiuj do" ale nie wiem, jak sie do tego zabrac, zeby nie schrzanic jeszcze bardziej wszystkiego
Dodam, ze na drugim koncie wszystko ok, z tym, ze stamtad nie moge wejsc przez moj komputer do swojego konta, bo pojawia sie komunikat: odmowa dostepu.
Dzieki za wszelkie pomysly i sugestie...
[ Dodano: 20-05-2008, 21:27 ]
No kurde, chlopaki/dziewczyny... Czyta to ktos w ogole |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
geckon [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2008, 13:49
|
|
|
macia, przywracanie systemo zrób-może to pomoże. A jak chcesz troszeczkę miejsca na dysku na krótki czas odzyskać to wejdź:
Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe->Przywracanie systemu
Wyświetli się okno, po lewej pod całym tym opisem będzie Ustawienia Przywracania systemu. Wejdź w to i zanzacz Wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Zatwierdź, zaczekaj chwilkę, sprawdź, czy coś się zmieniło odnośnie miejsca. Jak nie to restart i to już powinno coś dać. Później wiejdź tam i włącz przywracanie.
A co do robienia miejsca na dysku C-co jakiś czas wywal wszystko z katalogu Temp. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-05-2008, 18:43
|
|
|
PO CO PRZYWRACANIE toż nic nie instalował co by mogło rozwalić system - po prostu brakło miejsca i pewnie winda zapisując plik rejestru użytkownika w jego profilu uszkodziła ten rejestr a przy następnym starcie/logowaniu założyła nowy pusty profil a wtedy wystarczy wleźć w C:\Documents and Settings\staryprofil\ .... i poprzenosić z podkatalogów jego dokumenty i inne ważne rzeczy do tego nowo utworzonego profilu. W żadnym wypadku nie kopiować całego profilu (bo przecie wewnątrz jest uszkodzony fragment rejestru). |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
geckon [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2008, 20:53
|
|
|
macia napisał/a: | No kurde, chlopaki/dziewczyny... Czyta to ktos w ogole |
saphire napisał/a: | PO CO PRZYWRACANIE |
Nie było żadnej odpowiedzi więc doradziłem na tyle, na ile umiałem. |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-05-2008, 21:01
|
|
|
saphire napisał/a: | pewnie winda zapisując plik rejestru użytkownika w jego profilu uszkodziła ten rejestr a przy następnym starcie/logowaniu założyła nowy pusty profil |
Dokladnie to tak wyglada, jak mowisz
saphire napisał/a: | wystarczy wleźć w C:\Documents and Settings\staryprofil\ .... i poprzenosić z podkatalogów jego dokumenty i inne ważne rzeczy do tego nowo utworzonego profilu |
Niby wystarczy, z tym, ze nie do konca... Przy probie otwarcia jakiegokolwiek dokumentu z tego starego profilu pojawiaja sie problemy. Na przyklad word mowi, ze nie mozna zainstalowac asystenta i takie tam, co bardzo spowalnia wszystko. Jak chce cos w winampie odtworzyc, to proces rejestracji od poczatku jak przy instalacji pierwszy raz. To samo z innymi programami. W menu start nie widzi w ogole niektorych programow... A one sa w program files, sa tez do dyspozycji w drugim profilu, z ktorego korzysta inna osoba.
Dodam, ze miejsce na dysku juz jest, podobnie jak ten wkurzajacy problem
I ta klawiatura... Jak przywrocic jezyk polski? Probowalem juz w opcjach regionalnych, ale to nic nie daje. Wydaje sie, ze wszystkie ustawienia sa ok i nic... A na wspomnianym drugim koncie zadnych problemow, wszystko tak, jak przed awaria.
[ Dodano: 23-05-2008, 21:04 ]
geckon napisał/a: | przywracanie systemo zrób-może to pomoże. |
Tego nie moge zrobic, bo jedyna data jaka dopuszcza komp to 20.05, a wiec juz awaryjna
[ Dodano: 23-05-2008, 21:09 ]
Jeszcze jedno. W C/documents and settings sa 3 profile: mara(to ten nie moj, na ktorym wszystko ok), rejbis (to moj stary ktory chcialbym odzyskac) i TEMP(w ktorym zapisuja sie wszystkie dane tego nowego profilu). Na ekranie powitalnym sa tylko dwa profile i po zalogowaniu sie do mojego odsyla mnie do tego TEMPu, a chcialbym, zeby logowal mnie do starego, czyli "rejbis". Mozliwe, czy sobie glowy nie zawracac nawet?
[ Dodano: 23-05-2008, 23:02 ]
Dostalem tez taka pomoc od jednego nieznajomego:
"Jesli zabraknie miejsca by załadować profil na dysku system zakłada nowy profil tam bedą tylko podstawowe elementy i defaultowe ustawienia profilu.
Aby to naprawić trzeba uwolnić na dysku wystarczająco miejsca .
Po tym zakładamy nowy profil usera z konta administratora i wchodzimy do systemu z tym profilem system wtedy zbuduje wszystkie potrzebne foldery i wpisy dla aktualizacji tego profilu jak juz to zrobi wychodzimy z tego profilu i wchodzimy w profil administratora i zmienamy nazwe nowego foldera profilu na dowolna a temu ktory chcemy naprawic nadajemy nazwe tego nowego profilu.
Teraz jak wchodzimy do wchodzimy w nowy profil ale w nim wszystko jest jak w tym dawnym i wszystko dziala..."
Co myslicie?
[ Dodano: 25-05-2008, 13:20 ]
No dobra, problem chyba rozwiązany... Sam sobie nie poradziłem, ale na szczęście znalazłem przypadkowo kogoś, kto potrafił mi pomóc.
Przy okazji trochę inne pytanie: mam kilka filmów na dysku i nie otwiera mi się ścieżka wideo, a jedynie sam dźwięk. Media Player wyświetla jakiś komunikat o błędzie w połączeniu z serwerem czy coś takiego. Dodam, że wcześniej żadnych problemów nie było. Co to może być? - brak kodeków jakichś? Jeśli tak, to skąd to pościągać, bo nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać kompa. Inne programy też nie odtwarzają tych filmów... |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
|
|