Uszczelniacze silikonowe |
Autor |
Wiadomość |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 21:17 Uszczelniacze silikonowe
|
|
|
W moim Misiu nie trzyma uszczelka (Ajusa) pod pokrywą zaworów (nie trzymała od momentu jej założenia, a dociąganie śrub jedynie minimalizuje wycieki) oraz uszczelka misy olejowej. Czeka mnie zatem dodatkowe uszczelnianie silikonem (nowe uszczelki tak czy inaczej będę zakładał). I tu pytanie: jakie silikony moglibyście polecić. Chodzi mi o konkretnych producentów i nazwy preparatów? Co sądzicie o tym? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 21-04-2006, 22:04
|
|
|
Obydwiema lapskami popieram i polecam.... Mialem okazje przetestowac taki (Dzieki !!!) i nie uzywalem lepszego.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 22:20
|
|
|
Maciek napisał/a: | Powiem tak kup dobrą uszczelke wydaje mi sie że japońce nie trzymają na żadne gluty. Diamante wspominał ostatnio że u Niego w Sapporo pod pokrywą super uszczelniacz nie dał rady.
PS zadzwoń do Japaneze On Ci dobierze odpowiednią uszczelkę i nie zedrze skóry.
No ale skoro j.w. napisano testował ? |
Te uszczelki są od Japaneze i są to najlepsze uszczelki, jakie moga być (oczywiście z wyjątkiem ori). I choć Marek skóry nie zdziera, a i doradzi znakomicie, to niestety za trzymanie będź nie uszczelek odpowiadać nie może. Skoro nowa uszczelka nie trzyma, znaczy trzeba ją wspomóc. Dokładnie oczyścić rynienki montażowe, otwory, śruby - i właśnie nałożyć uszczelniacz silikonowy. Zresztą to samo doradzał już komuś Romel, a ten zna się na rzeczy . |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 21-04-2006, 22:26
|
|
|
Ori uszczelki trzymaja.....ale cenowo powalaja poprostu, a trzymaja super tylko raz po zalozeniu - a i tak MMC zaleca stosowanie gluta przy polksiezycu od walka rozrzadu.... a markowe gluty sa OK - nie raz sie przekonalem, ze kiepska uszczelka + glut i jest gut . Warunkiem zeby silikon trzymal jest chirurgiczna czystosc przy skladaniu.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2006, 22:38
|
|
|
U mnie rozrząd został uszczelniony zestawem Corteco + NOK, beż żadnych wspomagaczy. Minęło ponad pół roku i jest sucho. Dla równowagi - dość mocno leje się górą spod klawiatury oraz minimalnie z prawej strony misy olejowej - ale tu bardziej pocenie się niż wyciek. Co się tyczy głowicy, o czym już rozmawialiśmy - nie wiem, czy są wycieki, czy leje się z góry. T. Michalak mówił, że uszczelka się poci i dociągnął śruby. Fakt faktem - ponad rok temu wymieniałem termostat i wymieniałem płyn chłodniczy. Od tamtej pory nie robiłem żadnych dolewek, nie było potrzeby. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-04-2006, 22:53
|
|
|
No to ja Wam powiem, że kupiłem MGP do pokrywy u siebie i półksiężyc założyłem bez gluta (bo nie wiedziałem) - i co? ŻADNEGO przecieku. To dopiero świadczy o jakości tej gumy.
Co do cen: za uszczelkę dekla MGP - 27 zł, za półksiężyc MGP - 15 zł, natomiast podróba z JC - sama uszczelka, bez półksiężyca kosztuje 18 zł, silikon (tubka) 15 zł.
Niestety - próbowałem ostatnio Martinezowi taki zestaw załatwić, to ASO za MGP zawołało (za sam dekiel) 125 zł. Czekam teraz co napisze Adam z MMC - może uda się taniej. |
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 23-04-2006, 22:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2006, 23:47
|
|
|
Co do jakości MGP - nie dyskutuję, bo właśnie zamontowałem takowe łączniki stabilizatorów i różnica jest kolosalna - oczywiście na korzyść oryginałów. No właśnie - tylko te ceny... Uszczelka pod dekiel pokrywy zaworów kosztuje tyle, ile napisałeś, a Ajusa 30 PLN. Spora różnica... |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-04-2006, 08:38
|
|
|
Maciek napisał/a: | Powiem tak kup dobrą uszczelke wydaje mi sie że japońce nie trzymają na żadne gluty.... |
Miskę olejową przykleja się tylko na silikon. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-04-2006, 15:58
|
|
|
Maciek napisał/a: | Pisaliśmy raczej o pokrywkach to te z góry a nie na dole |
Wiem ale dałem przykład, że się coś klei na silikon, a Wurth robi naprawdę dobre mazidła |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Maciek

|
|