Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótko
Autor Wiadomość
arthus
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2008, 21:41   [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótko

Witam

Mam Cari 1.9 DID z 2001.
Ostatnio stojąc we wrocławskich korkach okazało się, że nie włącza mi się wentylator chłodnicy no i musiałem urządzić sobie saunę w samochodzie :)
Poszperałem i wiem, że muszę w pierwszej kolejności sprawdzić bezpiecznik (jest ok) i sam wentylator. Niestety jestem zielony w tych sprawach i nie chciałbym zewrzeć czegoś innego i narobić sobie ambarasu. Znalazłem stosowny przekaźnik i wygląda on tak:
Kod:

----------------------
|  ====   ||  ||     |
|  ----   ||  ||     |
|  ====   ||  ||     |
----------------------

podwójne kreski to są styki, a ta pojedyncza to jakaś cieniutka blaszka pomiędzy.
Które styki mam zewrzeć ze sobą w podstawce przekaźnika??

Dzięki za pomoc i sorry za takie pytanie :)
Pozdrawiam
Arthus

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2008, 22:16   Re: [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótk

Zobacz po pierwsze, czy do chłodnicy masz wkręcony czujnik temp, i czy tam jest podpieta wtyczka i czy nie jest utleniona.
Albo inaczej ściąg z niego wtyczkę i zewrzyj spinaczem biurowym dwa styki. Powinien ruszyć wentylator.
Nie ogladałem u siebie jak to jest w DiD, ale zasady są wszędzie takie same, musi być impuls z okolic chłodnicy do uruchomienia wentlatora. Jak tego nie sprawdzisz to nie grzeb w przekaźnikach.

Pozdr.

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 19:38   

Dzięki za info. Pokombinuje - najpierw muszę zlokalizować ten czujnik :)

Pozdrawiam
Arthus

rynio_di
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 20:38   Re: [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótk

[quote="JackD"]Zobacz po pierwsze, czy do chłodnicy masz wkręcony czujnik temp,
I mylisz wodzuniu pojęcia . Co innego czujnik temperatury a co innego włącznik wentylatora . W chłodnicy możesz mieć oba . A na pewno dalej postępuj jak kol. pisze.

Odpowiedz do tematu