|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótko |
Autor |
Wiadomość |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 10-06-2008, 21:41 [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótko
|
|
|
Witam
Mam Cari 1.9 DID z 2001.
Ostatnio stojąc we wrocławskich korkach okazało się, że nie włącza mi się wentylator chłodnicy no i musiałem urządzić sobie saunę w samochodzie
Poszperałem i wiem, że muszę w pierwszej kolejności sprawdzić bezpiecznik (jest ok) i sam wentylator. Niestety jestem zielony w tych sprawach i nie chciałbym zewrzeć czegoś innego i narobić sobie ambarasu. Znalazłem stosowny przekaźnik i wygląda on tak:
Kod: |
----------------------
| ==== || || |
| ---- || || |
| ==== || || |
---------------------- |
podwójne kreski to są styki, a ta pojedyncza to jakaś cieniutka blaszka pomiędzy.
Które styki mam zewrzeć ze sobą w podstawce przekaźnika??
Dzięki za pomoc i sorry za takie pytanie
Pozdrawiam
Arthus |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 10-06-2008, 22:16 Re: [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótk
|
|
|
Zobacz po pierwsze, czy do chłodnicy masz wkręcony czujnik temp, i czy tam jest podpieta wtyczka i czy nie jest utleniona.
Albo inaczej ściąg z niego wtyczkę i zewrzyj spinaczem biurowym dwa styki. Powinien ruszyć wentylator.
Nie ogladałem u siebie jak to jest w DiD, ale zasady są wszędzie takie same, musi być impuls z okolic chłodnicy do uruchomienia wentlatora. Jak tego nie sprawdzisz to nie grzeb w przekaźnikach.
Pozdr. |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2008, 19:38
|
|
|
Dzięki za info. Pokombinuje - najpierw muszę zlokalizować ten czujnik
Pozdrawiam
Arthus |
|
|
|
 |
rynio_di [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2008, 20:38 Re: [Cari 1.9 DID] Jak podpiąć wentylator chłodnicy na krótk
|
|
|
[quote="JackD"]Zobacz po pierwsze, czy do chłodnicy masz wkręcony czujnik temp,
I mylisz wodzuniu pojęcia . Co innego czujnik temperatury a co innego włącznik wentylatora . W chłodnicy możesz mieć oba . A na pewno dalej postępuj jak kol. pisze. |
|
|
|
 |
|
|