[Pajero] silnik sie grzeje powyzej 3 tys obrotow |
Autor |
Wiadomość |
chudyone
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 209 Skąd: Straszyn
|
Wysłany: 03-09-2008, 17:55 [Pajero] silnik sie grzeje powyzej 3 tys obrotow
|
|
|
witam, jestem szczesliwym posiadaczem Pajero 2.8 td z 1995 roku i od niedawna tzn od jakiegos miesiaca silnik sie grzeje gdy przekrocze 3 tys obrotow. myslalem ze to wina termostatu i jak sie okazalo tak bylo z tym ze po wyjeciu i zlozeniu wszystkiego do kupy (bez termosatu) nie powinien sie grzac, a niestety nadal jest to samo... czy ma ktos moze pomysl jaka moze byc przyczyna? |
_________________ Gdyby Bóg wolał napęd na przód chodzilibyśmy na rękach
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 03-09-2008, 20:43 Re: silnik sie grzeje powyzej 3 tys obrotow
|
|
|
chudyone napisał/a: | witam, jestem szczesliwym posiadaczem Pajero 2.8 td z 1995 roku i od niedawna tzn od jakiegos miesiaca silnik sie grzeje gdy przekrocze 3 tys obrotow. myslalem ze to wina termostatu i jak sie okazalo tak bylo z tym ze po wyjeciu i zlozeniu wszystkiego do kupy (bez termosatu) nie powinien sie grzac, a niestety nadal jest to samo... czy ma ktos moze pomysl jaka moze byc przyczyna? |
Witam Cię Też mam takiego Miska jak Ty i podobne objawy. 1 sprawa to jaki masz olej w silniku-> jeśli mineralny to zmień go na pół lub na syntetyk 2 sprawa może masz brudną chłodnicę tak jak i ja.Należy ją umyć (taaaa tylko jak? ) w warsztacie poradzili mi abym wlał ocet w proporcji 50/50 z wodą że jest to sprawdzony sposób.Tylko nie wiem jaka jest pojemność ( może Ty wiesz). Na pewno dostaniesz jakąś poradę od starszych stażem i większą wiedzą forumowiczów.Tyle co mogę podpowiedzieć. Pozdrówka |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24337 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-09-2008, 22:23
|
|
|
no i czemu nie pokazales mi tego, jak wracalismy w niedziele - pewnie bym cos posprawdzal...
jak chcesz, to zadzwon - telefon masz
moze w piatek rano bym znalazl chwile na "rzut" okiem
ps. ze Straszyna (w avatarze masz) do mnie jest 7 km |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 04-09-2008, 06:38 Re: silnik sie grzeje powyzej 3 tys obrotow
|
|
|
chudyone napisał/a: | witam, jestem szczesliwym posiadaczem Pajero 2.8 td z 1995 roku i od niedawna tzn od jakiegos miesiaca silnik sie grzeje gdy przekrocze 3 tys obrotow. myslalem ze to wina termostatu i jak sie okazalo tak bylo z tym ze po wyjeciu i zlozeniu wszystkiego do kupy (bez termosatu) nie powinien sie grzac, a niestety nadal jest to samo... czy ma ktos możne pomysl jaka moze byc przyczyna? |
Sprawdź wisko, czasem jest tak, że wisko jet dobre, ale chłodnica jest przytkana i nie nagrzewa wiska. Może być tez pompa wody nawalona. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
chudyone
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 209 Skąd: Straszyn
|
Wysłany: 04-09-2008, 09:58
|
|
|
juz znalazlem przyczyne, to jednak wisko:) dzieki za pomoc. a co do pojemnosci chlodnicy to wydaje mi sie ze ma okolo 4,5 l pojemnosci |
_________________ Gdyby Bóg wolał napęd na przód chodzilibyśmy na rękach
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2008, 17:16
|
|
|
pojemność układu chłodzenia-ok.10litrów |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 04-09-2008, 17:23
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | pojemność układu chłodzenia-ok.10litrów | Dzięki to jest chyba bliżej prawdy.A co sądzisz o dodaniu octu??? Podpowiadano mi nawet odkamieniacz Pozdrówka |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2008, 17:57
|
|
|
niestety niewiem a dane są z instrukcji(niemieckiej) |
|