|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Łożysko Kulkowe Skrzynia Biegów |
Autor |
Wiadomość |
Vandalek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 21:05 Łożysko Kulkowe Skrzynia Biegów
|
|
|
Prosze nie opuszczaj tematu, może potrafisz mi pomóc
Tak wiec na początku chciałbym powitac was, i poprosic o wielka pomoc.
Moze zaczne od samochodu:
Mitsubishi Galant GLS
Data pierwszej rejestracji 1 Marzec 1999
Skrzynia Manualna
2.0 Benzyna
16v
Oznaczenie EA2A chyba.
Kierownica z prawej strony (Anglik)
Tak wiec zaczne.
Mieszkam w walji.
Od pewnego czasu dreczyl mnie problem chrobotania, myslalem ze to lozysko oporowe, tak samo jak i angielski mechanik. Jednak oboje bylismy w bledzie, po wymianie lozyska oporowego, tarczy sprzegla, i docisku nic sie nie zmienilo, chrobotanie zostalo.
Podjelem decyzje aby z zaprzyjaznionym mechanikiem (polakiem) wyciagnac skrzynie i ja rozebrac. Tak wiec zrobilismy, i jak mozna sobie wyobrazic cale zamieszanie zrobilo Rozwalone Łożysko KulkoweTe pierwsze od zdjecia pokrywy( inaczej Łozysko na wale skrzyni (jakos tak chyba)).
Wyczyscilem cala skrzynie, i zaczelem poszukiwania łozyska kulkowego
Ku moim staraniom, zaden z szanujacych sie sklepow samochodowych nie mial takowego.
Diler mitsubishi odsylal mnie do drugiego, a ten do jakis magazynow.
Mam juz serdecznie dosc tego, tak wiec prosze was o pomoc.
Oznaczenie łozyska:
Na gornym owalu: B25-157
Na dolnym owalu: B25-157Aa
Posiada takze oznaczenie NSK , JAPAN.
~~EdiT~~ Te oznaczenia łożyska, to nie to samo co: B25-157A-A-CG14 ??
Tak wiec drodzy koledzy prosze was, czy ktos kiedykolwiek spotkal sie z takim czyms, czy wiecie gdzie moge dostac takie lozysko. Interesowal by mnie najbardziej jakis sklep internetowy, na ktorym mozna zamowic czesc, badz telefon do firmy/ekipy ktora takowe posiada, zadzwonil bym i zamowil. Chodzi mi o to zeby nie jechac po czesc. Bo juz troche za tym przejechalem, i mam juz dosc odsylania(Chyba ze ktos jest pewny na 100%)
Mieszkam W walji, ale interesuja mnie informacje Z Wielkiej Brytani, a takze z Polski.
Edit.
Sorry ze pytam, ale to na 100%? |
Ostatnio zmieniony przez Vandalek 17-05-2008, 23:36, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24337 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
|
|
|
 |
Vandalek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 23:41
|
|
|
A tak btw. Na terenie Wielkiej Brytani dostane to na zamowienie ? |
|
|
|
 |
Ajsi [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 23:47
|
|
|
Napisz do sklepu to Ci odpowiedzą. Możesz też zapytać Japaneze z forum. |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 23:55
|
|
|
Siema Vandalek.
Mam ten sam problem duzo bawienia sie z tym przy wymianie ? |
|
|
|
 |
Vandalek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 23:57
|
|
|
miziek napisał/a: | Siema Vandalek.
Mam ten sam problem duzo bawienia sie z tym przy wymianie ? |
Ja robilem to z mechanikiem, wyciagniecie skrzyni nie sprawilo nam klopotu. Ale rozczepienie jej to juz prawdziwy problem...
@Ajsi
Ale mi chodzi o sklep w UK. Wiekszosc juz odiwedzilem. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24337 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-05-2008, 22:47
|
|
|
nie jest to duzy problem - pod warunkiem, ze wiesz, jak sie za to zabrac
skrzynki od roku 96/97 sa prostsze w rozkrecaniu niz te wczesniejsze - latwiej wychodzi wybierak i jest jeden walek w srodku mniej
wymienialem to lozysko w Colcie - wada fabryczna
pytasz mnie, czy wysla to GB??? - a skad mam wiedziec? |
|
|
|
 |
Vandalek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2008, 23:34
|
|
|
@krzyzak
Nie, pytam tylko czy może znasz jakieś adresy stron w UK z tymi łożyskami. Bo ja za nic nie moge znaleść, chciałbym się dowiedzieć czy jest to w ogóle dostępne w UK.
Wiem że jest tu kilki mitsumaniaków z UK. |
|
|
|
 |
krafalski [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2008, 00:24
|
|
|
hej
jestem juz po tym problemie zrobilem to sam proste jak ....... za lozysko zaplacilem w Dublinie 90e . roboty nie ma az tyle tylko skrzynke trza wywlec z auta nastepnie rozebrac ........ calos zajela mi ok 7 godz z wymiana synchro 1 i 2 . uwazaj tylko bo szumy u mnie skonczyly sie takim piskiem ze jacie..... wadaa mitsu nic nie pradzisz po ok 200.000 niestety leci tylko to lozysko powodzenia |
|
|
|
 |
Vandalek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2008, 00:43
|
|
|
krafalski napisał/a: | hej
jestem juz po tym problemie zrobilem to sam proste jak ....... za lozysko zaplacilem w Dublinie 90e . roboty nie ma az tyle tylko skrzynke trza wywlec z auta nastepnie rozebrac ........ calos zajela mi ok 7 godz z wymiana synchro 1 i 2 . uwazaj tylko bo szumy u mnie skonczyly sie takim piskiem ze jacie..... wadaa mitsu nic nie pradzisz po ok 200.000 niestety leci tylko to lozysko powodzenia |
Wyslalem ci PM, ale i tu zapytam.
Posiadasz namiary na sklep z lozyskami w Dublinie ? |
|
|
|
 |
Michal4133
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 24V
|
Wysłany: 29-05-2008, 19:43
|
|
|
Witam, moze ktos mi potwierdzic czy to na zdjeciu to jest lozysko kulkowe?
mam skrzynie od 2.0 16V 2000r i wiem ze z ta skrzynia nie mialem chrobotania przy nie wcisnietym sprzegle, a w moim 2.5 V6 2002r chrobotanie jest, wiec jesli to to lozysko to czy bedzie pasowalo ?
dziex
[ Dodano: 29-05-2008, 18:49 ]
cos sie chyba zdjecie nie wgrywa daje link
http://www.fotosik.pl/pok...c4c5f53fef.html |
|
|
|
 |
Vandalek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 21:07
|
|
|
Michal4133 napisał/a: | Witam, moze ktos mi potwierdzic czy to na zdjeciu to jest lozysko kulkowe?
Obrazek
mam skrzynie od 2.0 16V 2000r i wiem ze z ta skrzynia nie mialem chrobotania przy nie wcisnietym sprzegle, a w moim 2.5 V6 2002r chrobotanie jest, wiec jesli to to lozysko to czy bedzie pasowalo ?
dziex
[ Dodano: 29-05-2008, 18:49 ]
cos sie chyba zdjecie nie wgrywa daje link
http://www.fotosik.pl/pok...c4c5f53fef.html |
To jest lozysko oporowe. lozysko kulkowe jest w srodku skrzyni.
Oznaka zepsucia:
Wcisniete sprzeglo- nie chrobocze ( lozysko kulkowe w skrzyni)
wcisnete sprzeglo - chrobocze (lozyski oporowe)
~Edit2~
Rozumujac twoim tokiem.
Przy nie wcisnietym sprzegle nie miales chrobotania ( lozysko oporowe) 2.0 16V 2000r >
Przy nie wcisnietym sprzegle chrobotanie jest Lecz nie powiedziales co sie dzieje przy wcisnitym<jest cisza czy chrobocze> Powiedzmy* ze chrobocze nadal (lozysko oporowe). Czyli to samo, ale nie wiem czy z bedzie pasowac jedno do drugiego.
*- CZYSTA TEORIA |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 00:48
|
|
|
nie lepiej powiedziec czy chrobocze na biegu jalowym czy podczas wrzuconego biegu w czasie ruszania/jazdy ? przeciez sprzeglo jest pomiedzy silnikiem a skrzynia biegow ? |
|
|
|
 |
Michal4133
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 24V
|
Wysłany: 30-05-2008, 18:32
|
|
|
chrobotanie mam na biegu jalowym, jak wciskam sprzeglo to chrobotanie ustepuje, juz mniej wiecej wiem ze musze wymienic lozysko kulkowe, ale czy bedzie pasowalo od skrzyniu gala 2.0 16V 2000r
[ Dodano: 30-05-2008, 17:34 ]
aaa i jeszcze jak wciskam sprzeglo to pedal nie idzie plynnie tylko jakby go cos tam ocieralo, przy puszczaniu sprzegla to samo |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2008, 23:14
|
|
|
no to moze to chrobotanie na biegu jalowym raczej nie jest od skrzyni ? |
|