Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Kilka pytań
Autor Wiadomość
kamil777 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma
Wysłany: 25-07-2008, 19:57   [Cari 1.6] Kilka pytań

Witam wszystkich jestem nowy na forum. Od 3 miesięcy śmigam Cari 1.6 16v autko super mimo przebiegu 280 tys. silnik ekstra cichy bez wycieków od wymiany oleju zrobiłem 3 tys. i na bagnecie ciągle max. , ale znalazłem też kilka " kwiatków " moze ktoś mi coś doradzi.
1. W trakcie cofania ( i tylko wtedy), gdy skręce koła w prawo, a potem je prostuje słychac hałas z pod podwozia jakby coś przeskakiwało.
2. Zauważyłem że nawiew z lewej strony przy fotelu kierowcy nie działa, z pozostałych kratek normalnie co to może być i jak sie do tego dobrać?
3. Uszczelka od przedniej szyby zachodząca na dach sprawia wrażenie jakby się delikatnie odklejała od strony dachu jednak znajomy blacharz powiedział mi , że to nie problem i nie ma co tego ruszać. Miał tak może ktoś?
4.W miejscu gdzie sa lampki podświetlania tablicy rej. były ogniska korozji juz je zrobiłem ale blacharz mi powiedział ,że to jest zle rozwiązane i może po prostu woda tam zaciekać, miał ktoś takie problemy?
5. To już ostatnie jaki akumulator jest odpowiedni bo ten nie wygląda juz za dobrze i przed zima chciałbym go wymienić? Dzięki za pomoc, pozdrowienia dla wszystkich.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2008, 20:11   

kamil777 napisał/a:
5. To już ostatnie jaki akumulator jest odpowiedni bo ten nie wygląda juz za dobrze i przed zima chciałbym go wymienić? Dzięki za pomoc, pozdrowienia dla wszystkich.

55 lub 62 :)
pozdroo

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 25-07-2008, 22:47   

Dzięki

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2008, 10:04   

1. podejrzewam że to coś w przekładni kierowniczej - ale nie powinienes sie tym przejmowac...taki stuki czesto pojawiają się w cari...temat był wałkowany...no chyba że to ostro wali to na kanał :wink:
2. rozebrac, sprawdzić, zrobić, bez obawy ze cos zepsujesz, rozbiórka konsoli na forum - ma działać :)
3. tez tak mam - nie przeszkadza 8)
4. ja nie :P
5. Robson86 dał wyczerującą odp :D

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 27-07-2008, 22:44   

Dzięki a czy te halasy moga swiadczyc o uszkodzonej maglownicy? bo ktos o tym mi wspominał

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-07-2008, 22:53   

jakby maglownica to by nie mialo wplywu na to czy w przod czy w tyl jedziesz,
obejrzyj manszety na przegubach zewnetrznych obstawiam, ze ktorys z nich pada, lub tansza rzecz - koncowka drazka kierowniczego

ad2. z ktorego nawiewu pod fotelem kierowcy czy przy nogach kierowcy?

ad3. jak moze sie cos odklejac co nie jest przyklejane? obejrzyj czy uszczelka nie wyszla zza szyby - trzyma sie na przyslowiowy wcisk, wychodzi przez myjnie cisnieniowe jak dadza strumien wody na szybe to lubi wyplukac uszczelke

ad4. znam kilka aut z takimi problemami(bezwypadkowymi autami) aczkolwiek mam 2 carismy 96r. i w zadnej tam rdzy nie mam
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2008, 23:05   

Jeżeli chodzi o manszety na przegubach to niedawno na kanale ogladalem auto od dołu i wyglądały w porządku nie było na nich widac uszkodzen, a co do końcówki drążka w poprzednim aucia objawiało się to drganiami kierownicy , a tu nawet przy 150 km\h nic nie drga.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 28-07-2008, 23:50   

co do przegubow prosty test, kola maxymalnie w lewo i ruszasz powoli do przodu, jak nie puka to do tylu, pozniej w prawo i tez do przodu kolko i do tylu
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

kamil777 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2008, 23:52   

Dzieki napewno spróbuje

[ Dodano: 29-07-2008, 15:44 ]
chciałem zrobić tak jakmi poradziłes i sprawdzić przeguby ale juz przy skreceniu kol w prawo w miejscu bez ruszania a nastepnie przy wyprostowaniu kól pojawił sie ten charakterystyczny dziek jakby cos przeskakiwało podjechałem do mechanika poniewaz miał zajety podnosnik tylko na słuch i spojrzenie orzekł ,że to może byc albo drązek kierowniczy albo łożysko zwrotnicy, ale kazał mi podjechac w czwartek na kanał.

[ Dodano: 06-08-2008, 13:11 ]
Okazało sie ,ze to łożysko mocowania Mcpersona po wymianie jest ok.

Odpowiedz do tematu