Stare kostki do radia. |
Autor |
Wiadomość |
Havoc
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-08-2008, 23:34 Stare kostki do radia.
|
|
|
Witam forumowiczów. Mam nadzieję, że i tym razem mi pomożecie. Czas najwyższy kupić radio do Lancerka, bo zaczyna doskwierać brak audio.
Tylko, że kto nie spojrzy to dziwi się co to za wejścia u mnie. Więc podaję fotę i proszę o pomoc.
W faq o wtykach i wtyczkach, zauważyłem coś takiego:
jak widać identyczne i okey...zabrałem się więc do poszukiwania przejściówek na allegro. Ale to co znalazłem nie ma blaszki przy LF(-)...więc co z tym w końcu zrobić żeby podłączyć jakieś nowe radio?
http://www.allegro.pl/ite...ishi_85_95.html |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-08-2008, 11:26
|
|
|
Gdzie w tej wtyczce jest ACC i GND? Tylko dwa głośniki? Sprawdź raz jeszcze to faq. Być może jest błędne. |
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-08-2008, 11:58
|
|
|
Faq to u nas kilka postów wyżej przyklejone. Ja sie na tym nie znam dlatego zwracam się do Was, jakbyś mógł to spójrz tam do tematu, bo ja nic z tego nie rozumiem |
_________________ Obecnie: Carisma 1.6 '03
Odprawione ze służby: Galant EA2W 97' wściekły bordowy
Skasowana: Honda Concerto D16Z2 1.6 16V 93'
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-08-2008, 15:38
|
|
|
Bardzo ogólnie:
1. Mała kostka zawiera przewody:+12V, ILLUMINATION, ANTENA,ACC lub IGN
2. Szeroka wyprowadza przewody głośnikowe: powinno być w niej 8 styków
To wszystko patrząc jedynie na kostki ISO-Mitsubishi. Jak jest u Ciebie? Może po kolorach przewodów dalibyśmy radę określić dokładnie.
Miernik w dłoń i do dzieła. |
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-08-2008, 16:11
|
|
|
Teraz może coś się przejasni w tej sprawie. Miernik jutro mogę załatwić, ale i tak musiałbym wiedzieć czego szukać konkretnie. |
_________________ Obecnie: Carisma 1.6 '03
Odprawione ze służby: Galant EA2W 97' wściekły bordowy
Skasowana: Honda Concerto D16Z2 1.6 16V 93'
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-08-2008, 15:48
|
|
|
Na kostce z 4 przewodami miernikiem sprawdzasz napięcie w granicach 10-12V. Na jednym z przewodów jest napięcie cały czas (Battery+). Na inym pojawi się napięcie po przekręceniu stacyjki w poz. ON. Na kolejnym może pojawić się po przekręceniu w poz. ACC. Kolejny przewód pokaże napięcie po włączeniu świateł. Być może na jednym z przewodów napięcia nie będzie wcale - to może być masa. Sprawdź przejście pomiedzy nim a masą za pomocą miernika.
Kostka z 7 lub 8 przewodami. Kable o podobnym ubarwieniu (ten sam kolor główny, inne kolory pasków) to pary głośników.
Jeżeli u Ciebie nie ma anteny elektrycznej (jest antena teleskopowa w słupku) to przewodu elektrycznego nie będzie. |
|
 |
Havoc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2008, 10:14
|
|
|
Dzięki, dorwę miernik to poszperam
Szukałem wczoraj głośników, po pierwsze byłbym wdzięczny za info na temat audio.
Widać że głośniki są fabryczne. Do tego mają 100mm średnicy, wpakowane są w konsole i skierowane do dołu. W drzwiach nie ma nawet miejsca na głośniki :/ Tak więc nie wymieniamy na razie, da radę coś wyciągnąć z takich pierdziawek?
P.S. Z tyłu faktycznie nie ma audio w ogóle. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2008, 17:43
|
|
|
Havoc napisał/a: | Szukałem wczoraj głośników, po pierwsze byłbym wdzięczny za info na temat audio. |
Zajrzyj do działu CARAUDIO
Havoc napisał/a: | Widać że głośniki są fabryczne. Do tego mają 100mm średnicy, wpakowane są w konsole i skierowane do dołu. W drzwiach nie ma nawet miejsca na głośniki :/ Tak więc nie wymieniamy na razie, da radę coś wyciągnąć z takich pierdziawek?
P.S. Z tyłu faktycznie nie ma audio w ogóle. |
Zdziwiłbyś się słuchając tych głośników podpiętych pod "dobre" radio. Zanim wymieniłem u siebie, te 10tki grały na Clarionie. Gdyby mi wtedy słoń na ucho nadepnął to do końca życia pozostały by w aucie.
P.S. Nadala są w aucie |
|
 |
|