Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stare kostki do radia.
Autor Wiadomość
Havoc 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-08-2008, 23:34   Stare kostki do radia.

Witam forumowiczów. Mam nadzieję, że i tym razem mi pomożecie. Czas najwyższy kupić radio do Lancerka, bo zaczyna doskwierać brak audio.

Tylko, że kto nie spojrzy to dziwi się co to za wejścia u mnie. Więc podaję fotę i proszę o pomoc.

W faq o wtykach i wtyczkach, zauważyłem coś takiego:

jak widać identyczne i okey...zabrałem się więc do poszukiwania przejściówek na allegro. Ale to co znalazłem nie ma blaszki przy LF(-)...więc co z tym w końcu zrobić żeby podłączyć jakieś nowe radio?
http://www.allegro.pl/ite...ishi_85_95.html

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 17-08-2008, 11:26   

Gdzie w tej wtyczce jest ACC i GND? Tylko dwa głośniki? Sprawdź raz jeszcze to faq. Być może jest błędne.

Havoc 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-08-2008, 11:58   

Faq to u nas kilka postów wyżej przyklejone. Ja sie na tym nie znam dlatego zwracam się do Was, jakbyś mógł to spójrz tam do tematu, bo ja nic z tego nie rozumiem :(
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 :) x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-08-2008, 15:38   

Bardzo ogólnie:

1. Mała kostka zawiera przewody:+12V, ILLUMINATION, ANTENA,ACC lub IGN
2. Szeroka wyprowadza przewody głośnikowe: powinno być w niej 8 styków

To wszystko patrząc jedynie na kostki ISO-Mitsubishi. Jak jest u Ciebie? Może po kolorach przewodów dalibyśmy radę określić dokładnie.

Miernik w dłoń i do dzieła.

Havoc 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-08-2008, 16:11   

Teraz może coś się przejasni w tej sprawie. Miernik jutro mogę załatwić, ale i tak musiałbym wiedzieć czego szukać konkretnie.
Był: Colt CA0 1.6 16V '92 :) x2
Był: Lancer 1.5 12V 4G15 C62A '90

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-08-2008, 15:48   

Na kostce z 4 przewodami miernikiem sprawdzasz napięcie w granicach 10-12V. Na jednym z przewodów jest napięcie cały czas (Battery+). Na inym pojawi się napięcie po przekręceniu stacyjki w poz. ON. Na kolejnym może pojawić się po przekręceniu w poz. ACC. Kolejny przewód pokaże napięcie po włączeniu świateł. Być może na jednym z przewodów napięcia nie będzie wcale - to może być masa. Sprawdź przejście pomiedzy nim a masą za pomocą miernika.

Kostka z 7 lub 8 przewodami. Kable o podobnym ubarwieniu (ten sam kolor główny, inne kolory pasków) to pary głośników.

Jeżeli u Ciebie nie ma anteny elektrycznej (jest antena teleskopowa w słupku) to przewodu elektrycznego nie będzie.

Havoc 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-08-2008, 10:14   

Dzięki, dorwę miernik to poszperam :)

Szukałem wczoraj głośników, po pierwsze byłbym wdzięczny za info na temat audio.

Widać że głośniki są fabryczne. Do tego mają 100mm średnicy, wpakowane są w konsole i skierowane do dołu. W drzwiach nie ma nawet miejsca na głośniki :/ Tak więc nie wymieniamy na razie, da radę coś wyciągnąć z takich pierdziawek?

P.S. Z tyłu faktycznie nie ma audio w ogóle.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-08-2008, 17:43   

Havoc napisał/a:
Szukałem wczoraj głośników, po pierwsze byłbym wdzięczny za info na temat audio.

Zajrzyj do działu CARAUDIO

Havoc napisał/a:
Widać że głośniki są fabryczne. Do tego mają 100mm średnicy, wpakowane są w konsole i skierowane do dołu. W drzwiach nie ma nawet miejsca na głośniki :/ Tak więc nie wymieniamy na razie, da radę coś wyciągnąć z takich pierdziawek?

P.S. Z tyłu faktycznie nie ma audio w ogóle.

Zdziwiłbyś się słuchając tych głośników podpiętych pod "dobre" radio. Zanim wymieniłem u siebie, te 10tki grały na Clarionie. Gdyby mi wtedy słoń na ucho nadepnął to do końca życia pozostały by w aucie.

P.S. Nadala są w aucie :D

Odpowiedz do tematu