Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] awaria sprzęgła - zestaw naprawczy
Autor Wiadomość
pajczer 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16V GL
Wysłany: 25-08-2008, 14:00   [Cari 1.6] awaria sprzęgła - zestaw naprawczy

Witam, mam mały problem, a dokładnie awarię sprzęgła. Jest zupełnie luźne, płyn się wylał. Z tego co powiedział mechanik sprawę załatwi zestaw naprawczy do pompy. Czy jest to skomplikowany zabieg i ile za to może zawołać mechanik? Spotkał się ktoś z taką usterką? aha i jaki płyn do zalania?

Pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-08-2008, 14:23   

na mojej WWW jest fotostory - 8 zl zestaw, godzinka pracy z odpowietrzeniem

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 25-08-2008, 17:41   

Zestaw naprawczy grosze do 1.8GDI 12 zł. i trochę pracy. Uważać trzeba przy wykręcaniu rurki prowadzącej od pompki do wysprzęglika by nie uszkodzić jej. warto też, jeśli wcześniej nikt tego nie robił, przepłukać czystym płynem całą instalację. W swojej, nie mając nikogo do pomocy, zalałem płyn poprzez odpowietrznik tak aż w zbiorniczku podszedł pod maximum i nie trzeba było odpowietrzać nawet.

pajczer 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16V GL
Wysłany: 27-08-2008, 14:15   

Witam kolegów,
Dzięki za odpowiedzi. Niestety nie jestem teraz u siebie w mieście tylko kontaktuje się z mechanikiem przez telefon. Najpierw miał mi kupić zestaw naprawczy a teraz twierdzi ze dopasuje tylko jakąś uszczelkę i będzie dobrze.

U Pana Malika w Pabianicach taki zestaw kosztuje 20 zł i o dziwo ma na miejscu. I nie wiem teraz czy stopować teraz mechanika i poczekać jak będę u siebie, żeby nie cudował nic może z tymi uszczelkami po swojemu czy niech zrobi.

Tak to jest naprawianie czegoś na odległość.. :/
Pozdrawiam

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 27-08-2008, 14:45   

Nie kombinowałbym z dobieranymi uszczelkami, bo się możesz zdziwić na drodze.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 27-08-2008, 19:57   

Jeśli dopasuje ci jakiś tłoczek o podobnej wielkości to będzie Ok! ale jeśli będzie "deczko" za mały to tylko jakiś czas wytrzyma (wymiar nowego tłoczka to średnica otworu w który się go wkłada, nike zaś wioelkość starego), przy takim pasowaniu lepiej dać odrobinkę większy, jak za mały. Skoro jedną część będzie Ci pasował to znaczy, że tylko tłoczek tłoczący, uszczelniający zostawi stary zapewne, Zależy od Ciebie ja bym wymienił cały komplet tak by było dobrze, bez kombinowania tym bardziej, że to naprawdę grosze kosztuje.

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 03-09-2008, 20:41   

Ja własnie mam to teraz u siebie. Moze jeszcze dzis wezmę sie za rozbieranie tej pompki. Jak rozbiore to dam znać.

[ Dodano: 04-09-2008, 22:36 ]
A którą śróbę lepiej odkręcić przy zdejmowaniu tej cienkiej rurki? Ta większą przy pompce czy tę mniejszą koło tej rurki. Nie chciał bym nic uszkodzić.

[ Dodano: 04-09-2008, 22:47 ]
A i dodam że mi płyn się wylał nie z tej pompki co jest na ścianie grodziowej auta tylko z tej na skrzyni biegów. Czy tam tez są jakieś uszczelniacze, a i czy wogóle tamto to tez jest pompka sprzęgła? Znalazłem na allegro kilka pompek ale to są yte czesci ze zbiorniczkiem a mi chodzi o ta koło skrzyni biegów.

[ Dodano: 05-09-2008, 22:41 ]
Ok juz wiem ze to wysprzeglik, tylko czy da sie go jakos zregnerowac czy tylko pozostaje wymiana na nowy?

[ Dodano: 19-09-2008, 20:56 ]
Juz wymieniona uszczelkana tłoczku wysprzeglika i wszystko gra. Koszt kompletu uszczelek to 20zł. Cała wymiana max 30 min.

Odpowiedz do tematu