Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Kilka pytań
Autor Wiadomość
Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-08-2008, 12:31   [Cari 1.8 GDI] Kilka pytań

Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Cari 1.8 GDI i mam takie wrażenie jakby mojemu mitsubishi brakło mocy. Dodam że przepustnica była czyszczona i poprawiło to że obroty trzymają cud malina i nie szarpie tak. Poprzednio jeździłem POLO 1.0 i w stosunku do tego samochodu to aż takiej znacznej różnicy w mocy nie czuję, dodam że POLO miało 45 kucyków. Mam pytanie czy filtr paliwa może mieć coś do tego bo nie wymieniłem, a dodam że Carisma jest z 1998 r i ma przejechane 136000 raczej prawdziwe bo sam ściągałem ją z niemiec i papierki wszystkie mam a poza tym prywatni właściciele nie bawią się z cofaniem liczników.
Z góry dzięki za odp. i pozdrawim

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 11-08-2008, 13:21   

Nie możesz porównywać Carismy do Polo, są to inne samochody o innym komforcie i innej pozycji siedzenia za kierownicą. Czym samochód większy tym mniej czuć przyśpieszenie, tak samo jak mniej czuć daną prędkość, dla Polo 100km/h to już delikatne oznaki skakania na drodze i wożenia a dla Carismy przy 100km/h to dopiero zaczyna się zabawa i robimy redukcję z 3 na 4 bieg.

Jak porównasz Carismę do VOLVO S60 to też będziesz miał wrażenie że Carisma lepiej się zbiera choć między tymi modelami różnica mocy nie jest duża ale kolosalna w komforcie.

Ponadto musisz brać stosunek masy do mocy, Polo waży pewnie z 800kg. Natomiast Carisma ponad 1200kg. więc potrzebny jest mocny silnik aby to rozbujać.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 11-08-2008, 13:24   

Filtr powietrza i świece już były wymieniane?

[ Dodano: 11-08-2008, 13:28 ]
Student napisał/a:
dla Carismy przy 100km/h to dopiero zaczyna się zabawa i robimy redukcję z 3 na 4 bieg.

... robimy zmianę z 2jki na 3jkę i ciągniemy do 190km... potem z 3jki na 4rke i dalej do 220... :wink: :finga:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 11-08-2008, 14:07   

saphire napisał/a:
potem z 3jki na 4rke i dalej do 220

a nastepnie z 4ki na 5 i lecimy 230 km/h :twisted:
pozdroo

Ginger1021 
Forumowicz

Wysłany: 11-08-2008, 21:11   

Student napisał/a:
Nie możesz porównywać Carismy do Polo, są to inne samochody o innym komforcie i innej pozycji siedzenia za kierownicą. Czym samochód większy tym mniej czuć przyśpieszenie, tak samo jak mniej czuć daną prędkość, dla Polo 100km/h to już delikatne oznaki skakania na drodze i wożenia a dla Carismy przy 100km/h to dopiero zaczyna się zabawa i robimy redukcję z 3 na 4 bieg.

Jak porównasz Carismę do VOLVO S60 to też będziesz miał wrażenie że Carisma lepiej się zbiera choć między tymi modelami różnica mocy nie jest duża ale kolosalna w komforcie.

Ponadto musisz brać stosunek masy do mocy, Polo waży pewnie z 800kg. Natomiast Carisma ponad 1200kg. więc potrzebny jest mocny silnik aby to rozbujać.

Nie porównuję komfortów bo tu nie ma co porównywać ale nie czuję wgniatania w fotel. No i ta moc to nie jest chyba tylko do rozbujania masy samochodu, chcę się cieszyć z jazdy i dlatego sobie kupiłem ten samochód.[/quote]

[ Dodano: 11-08-2008, 21:13 ]
saphire napisał/a:
Filtr powietrza i świece już były wymieniane?

Filtr powietrza wymieniłem a świec jeszcze nie bo nie wiem gdzie są( szukam dopiero cosik na forum).
Dzięki

[ Dodano: 11-08-2008, 21:15 ]
A poza tym na jakich obrotach najlepiej ciągnie?

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 11-08-2008, 21:51   

od 3750 (max moment obrotowy) do 5500-6000 obr/min :) ...i wyzej dla lubiacych wysokie obroty :twisted:
pozdroo

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2008, 07:00   

Sophie może jestem jajogłowy ale nie rozumiem twojego sarkazmu.
Kolega sie pyta to mu sie odpowiada. Z treści pytania wynika że nie zamierza jeździć jak beret więc musi depnąć na 3 (bo to jest najpiękniejszy bieg w Cari) i cieszyć się tym co mu auto daje.

A już dalsza kontynuacja z tę 200km to już przegięcie,

Jak będzie chciał, ma umiejętności, zna swój samochód, i ma gdzie to niech i 200km lata, aby nikogo nie zabił i tyle, jak zapłaci z taryfikatora to się uspokoi.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-08-2008, 08:41   

Student napisał/a:
Sophie może jestem jajogłowy ale nie rozumiem twojego sarkazmu.
Kolega sie pyta to mu sie odpowiada. Z treści pytania wynika że nie zamierza jeździć jak beret więc musi depnąć na 3 (bo to jest najpiękniejszy bieg w Cari) i cieszyć się tym co mu auto daje.

:shock: Żaden sarkazm... - ty napisałeś dla skrzyni manualnej 5-cio biegowej a ja dla automatycznej 4-ro biegowej więc jak sam wiesz przełożenia są totalnie inne... wyluzuj...

:P

Ginger1021 
Forumowicz

Wysłany: 12-08-2008, 11:18   

Student napisał/a:
Jak będzie chciał, ma umiejętności, zna swój samochód, i ma gdzie to niech i 200km lata, aby nikogo nie zabił i tyle, jak zapłaci z taryfikatora to się uspokoi.

Nie oto chodzi aby latać 200 km/h bo nie ma na warmi i mazurach takich dróg. Ale chodziło mi o to przyśpieszenie, dodam że mam jeszcze zimówki i jutro zmieniam i dopiero jade w trasę testować. Jeszcze raz dzięki za opowiedź. :o

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2008, 11:39   

Ależ są takie drogi w każdym miejscu polski :wink: , Carisma do 190-200km rozpędza się dość szybko więc można to zrobić wszędzie na krótkim odcinku ale jest to dośc niebezpieczne bo zawsze może się ktoś nieoczekiwany pojawić na drodze.

Z tym testowaniem to nie przesadzaj.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 12-08-2008, 18:22   

Ginger1021, W Carismie słabo czuć przyspieszenia dla ludzi którzy jeździli szybszymi samochodami. Jest to Autko rodzinne. Przyspieszenie to 10 s do setki.
Zmierz sobie czas przyspieszenia.
Jedynka 6,700 obr wbijasz dwójke i ciagniesz do 6,500 obr i masz 100km/h.
Odcinka jest przy 7250 obr.
Pamietaj aby silnik był rozgrzany ( znaczy miał normalna temperature 90 stopni :) ).
Albo zmierz się z samochodem o podobnych osiagach :)
W Olsztynie jest kilku mitsu maniaków, możesz do nich zagadać :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 13-08-2008, 00:00   

Morfi napisał/a:
( znaczy miał normalna temperature 90 stopni ).

oj nie !! temperatura cieczy chlodzacej a temperatura oleju to 2 rozne sprawy :wink:
Ja nigdy nie cisne swojego samochodu przed uplywem 10-15km jazdy. Wtedy mam pewnosc ze autko jest zagrzane (znaczy olej w silniku :) )
Morfi napisał/a:
Przyspieszenie to 10 s do setki.

u mnie mierzone gps'em wyszlo kiedys (kilka prob) 9,6s do 100km/h
A stoperem ze znajomym w srodku od 9,5x do 10,1s w zaleznosci jak ruszylem. bardzo duzo zalezy od dobrego ruszenia samochodem zeby nie bylo zbednego buksowania kol ale rowniez zeby na starcie samochod mial odpowiednie obroty ( zeby nie rozpedzac sie od 1000obr/min bo to bez sensu przy pomiarach) stad takie roznice w osiagach u roznych ludzi...
Pozdroo

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 12-09-2008, 14:38   

Witam, ja u siebie wymieniłem filtr powietrza a przedewszyskim paliwa, przy wymianie wyleciało sporo syfu, nigdy nie zaszkodzi wymienic koszty to kole 25zł. :)

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Odpowiedz do tematu