Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Radioodtwarzacz Mitsubishi a wyświetlacz komputer
Autor Wiadomość
kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 03:24   [Cari 1.6] Radioodtwarzacz Mitsubishi a wyświetlacz komputer

Witam.

Od wtorku jestem właścicielem Carismy 1.6 99KM rocznik '99 w sedanie. Już w dniu zakupu miałem w planach zmianę oryginalnego radyjka ( http://www.mitsubishi-gra...000_B_przod.jpg ) na Pioneera, którego używałem w poprzednim aucie. Niemiło się zdziwiłem gdy okazało się, że kontrola wyświetlacza komputera jest z panelu radioodtwarzacza, którego miałem zamiar się pozbyć. Pioneera chciałbym włożyć, ponieważ jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem tego modelu, a po drugie razi mnie brak możliwości odtwarzania CD w oryginalnym radyjku.

Zastanawiałem się nad kilkoma opcjami. Chcę zachować możliwość używania wyświetlacza. Szczególnie wskaźnik średniego spalania jest bardzo użyteczny (pomaga ograniczyć się do spokojnej jazdy ;) ). Pod radiem mam panel klimatyzacji (manualnej), a pod nim schowek podobnych wymiarów jak komora na radio. Może tam wsadzić Pioneera (jeżeli się zmieści) i posiadać dwa radioodtwarzacze na desce? Myślałem także o schowaniu oryginalnego radia "gdzieś" - problem w tym, że nie mam pojęcia gdzie. ;-) Może jednak są jakieś sposoby by to obejść? Może kierownica ze sterowaniem radia (o ile takie zabawki są wogóle dostępne)? Zaznaczam, iż kupno oryginalnego radia z CD mnie nie interesuje, o ile jedyne manualne ustawienia to bass, treble i balans przod tyl i lewa prawa... Mam nadzieję, że podsuniecie jakieś racjonalne pomysły. :)

Druga sprawa - jest to wersja COMFORT - dziwi mnie brak centralnego zamka (mimo dość obszernego wyposażenia elektrycznego: wyświetlacza komputera, elektrycznych szyb i luterek). Zastanawiam się czy to brak centralnego czy po prostu nie działający mechanizm. Czy były wogóle Carismy bez centralki!? Nie potrafię się przyzwyczaić do biegania z kluczykiem, jak np. chcę mieć dostęp do rzeczy, którą kilka minut wcześniej wrzuciłem do bagażnika. Zanim mechanik otworzy mi obudowy drzwi chciałbym się nastawić czy to naprawa mechanizmu, czy będzie potrzebne zbudowanie systemu centralnego zamka...

Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 11:00   

o ori radio bylo setki razy, naprawde wystarczy poszukac

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 12:03   

arturro napisał/a:
o ori radio bylo setki razy, naprawde wystarczy poszukac

Problem w tym, że pierwsze co zrobiłem było to użycie opcji szukaj. Byłem w życiu moderatorem wielu for dyskusyjnych i wiem jak irytujący są użytkownicy zapominający o tym. Jednakże jak widać nie wiem czego dokładnie tutaj szukać, brakuje mi właściwych słów kluczowych...

Pytanie o centralny zamek jest jak najbardziej ciągle aktualne.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 29-11-2008, 12:27   

enanthate napisał/a:
Jednakże jak widać nie wiem czego dokładnie tutaj szukać, brakuje mi właściwych słów kluczowych...

no to juz twoj problem, ze nie wiesz jak zapytac,
mala pomoc:
potrzebujesz sterowanie komputera bez radia, po wpisaniu tego w szukaj: wyswietlily mi sie tematy:
z ktorych wybralem: jeden

co do centralnego - to az mi sie wierzyc nie chce zebys go nie mial, czyli w dziale faq masz rozpisane bezpieczniki i przekazniki - sprawdz je, prawdopodobnie tam gdzies tkwi problem (nie masz miedzy fotelami jakiegos przelacznika, ktory nie wiesz do czego jest a nic nie robi jak przelaczasz?)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 13:58   

Matejko napisał/a:
co do centralnego - to az mi sie wierzyc nie chce zebys go nie mial, czyli w dziale faq masz rozpisane bezpieczniki i przekazniki - sprawdz je, prawdopodobnie tam gdzies tkwi problem (nie masz miedzy fotelami jakiegos przelacznika, ktory nie wiesz do czego jest a nic nie robi jak przelaczasz?)

dokladnie,
kazde auto ze centralem ma wlacznik/wylacznik zamka od srodka, jesli u ciebie takiego przelacznika nie ma, prawdopodobnie nie masz centralnego zamka.
jesli jest, a zamek nie dziala, sprawdz to co sugeruje mateusz.

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2008, 14:57   

A co jesli centralka jest (dziala, bo z pilata idzie nia sterowac), knyfel na tunelu srodkowym jest, a niedziala sterowanie tym knyflem?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 29-11-2008, 17:05   

wyciagnac, znalezc kable, podlaczyc kable, sprawdzic czy dziala :P
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2008, 01:29   

Matejko napisał/a:

Na panelu obsługującym elektryczne szyby na drzwiach kierowcy jest jeden przełącznik z logiem drzwi i kluczyka. Możliwe jest użycie go w dwie strony - domyślam się, że jest to otwieranie/zamykanie wszystkich drzwi, jednakże kompletnie nic się nie dzieje po jego użyciu.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 02-12-2008, 07:42   

Jeśli to taki kwadracik, to jest blokada otwierania okien.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 02-12-2008, 08:55   

enanthate napisał/a:
Na panelu obsługującym elektryczne szyby
Piwor napisał/a:
Jeśli to taki kwadracik

jest to auto po lifcie czyli obsluga centralnego jest na panelu w drzwiach

rozbierales juz drzwi przednie ? moze tam gdzies sie kabel zesunal przez co centralny nie dziala ?? bezpiecznik od centralnego znajduje sie przed lewym kolanem kierowcy pod konsola
Lexus IS220D
Calish4nia

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2008, 09:47   

Piwor napisał/a:
Jeśli to taki kwadracik, to jest blokada otwierania okien.

Kwadracik też jest i oczywiście wiem, że jest to blokada okien.
Matejko napisał/a:
rozbierales juz drzwi przednie ? moze tam gdzies sie kabel zesunal przez co centralny nie dziala ?? bezpiecznik od centralnego znajduje sie przed lewym kolanem kierowcy pod konsola

Bardziej chodziło mi o upewnienie się w temacie. Nie ja będę się bawił z problemem. Mam znajomego elektryka specjalizującego się w centralnych zamkach i auto alarmach i do niego się z Cari wybiore.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 02-12-2008, 09:55   

enanthate napisał/a:
Bardziej chodziło mi o upewnienie się w temacie

100% powinien byc centralny zamek :!:
Lexus IS220D
Calish4nia

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2008, 15:11   

Który bezpiecznik odpowiada za centralny zamek?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 02-12-2008, 18:05   

ten, ktory jest opisany w dziale Carisma-FAQ, w temacie bezpieczniki, przekaźniki FAQ, 1.6, 1.8, GDI, 1.9
Lexus IS220D
Calish4nia

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 02-12-2008, 18:28   

enanthate, napisałem, co wiem, chciałem pomóc. :) Mam przed liftingową wersję, więc nic od centralnego nie mam.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Odpowiedz do tematu