|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
MSS 1.6 - nie zawsze włączają się światła drogowe |
Autor |
Wiadomość |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2008, 11:13 MSS 1.6 - nie zawsze włączają się światła drogowe
|
|
|
Cześć,
chyba pierwszy raz na tym dziale forum, choć MSS już siódmy rok pomyka (teraz z żoną ). MSS rocznik 2002 model 2003 po przeglądzie 90kkm, wymieniony niedawno akumulator (pierwszy po siedmiu latach). Przed wymianą aku problem nie występował.
Problem: wyłącznik świateł nie za każdym razem zapala światła drogowe, ma tylko pozycyjne. Przekręcam włącznik - i nic. Przełączam kilka razy - czasem załapuje. Raz zdarzyło się że zgasły 30 sekund po włączeniu. Zwykle, po dłuższym majdrowaniu przełącznikiem w tę i nazad światła się włączają.
Co ciekawe, długie są cały czas dostępne - i jako błysk, i jako stałe załączenie. Dziś rano pomogło przekręcenie przełącznika i włączenie długich, po zgaszeniu długich krótkie się zapaliły.
Moje pierwsze podejrzenie: przekaźnik świateł . Drugie, niestety, podejrzenie - wyłącznik świateł i kierunkowskazów.
Ktoś mi podpodpowie, co to może być, i ile ewentualnie może kosztować zakup (samodzielna wymiana), ewentualnie naprawa w serwisie?
Pozdr.
Norbert |
|
|
|
 |
kolysm
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 112 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 31-12-2008, 11:40
|
|
|
Weź i spryskaj jakimś uszlachetniczem przełącznik może pomoże, może jakiś paproch albo zaśniedziało coś na stykach w przełączniku |
|
|
|
 |
misiumisiu
Mitsumaniak Marcin

Auto: space star 1.9did
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 101 Skąd: Białobrzegi
|
Wysłany: 31-12-2008, 12:42
|
|
|
Prawdopodobnie wypalił się styk w przełączniku, ale radzę podjechać do elektryka żeby nie kupować w ciemno.(używany na allegro 80-100zł) |
_________________ Gość Miłego dnia
 |
|
|
|
 |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2008, 13:48
|
|
|
Dzięki.
Rozumiem że przełącznik o którym mówicie to przekaźnik znajdujący się w skrzynce bezpieczników pod maską, tak?
Norbert |
|
|
|
 |
misiumisiu
Mitsumaniak Marcin

|
Wysłany: 31-12-2008, 14:05
|
|
|
Nie ten przy kierownicy |
 |
|
|
|
 |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2008, 15:12
|
|
|
khem, sorry, mam dziś slow thinking, to ostatnie było ironicznie czy na serio?
jeśli rzeczywiście przełącznik przy kierownicy - rozbieralne toto jest, dla amatorów ?
ja myślałem najpierw o przekaźniku w komorze bezpieczników - zwłaszcza że włączenie i wyłączenie długich świateł pomaga, a przy wyłączaniu świateł słychać wyraźne "cyknięcie" przekaźnika. |
|
|
|
 |
misiumisiu
Mitsumaniak Marcin

|
Wysłany: 31-12-2008, 19:20
|
|
|
Na serjo |
 |
|
|
|
 |
kolysm
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 112 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 01-01-2009, 08:46
|
|
|
Ten przy kierownicu, i nie rozbieraj tylkok popsikaj w szczelinkę trochę poruruszaj nim( włącz- wyłącz) może pomoże |
|
|
|
 |
|
|